Tο φετινό Borderline Festival μάς φέρνει πιο κοντά στις πρωτοποριακές μουσικές της Ανατολής

Tο φετινό Borderline Festival μάς φέρνει πιο κοντά στις πρωτοποριακές μουσικές της Ανατολής Facebook Twitter
Το Borderline Festival φέτος ταξιδεύει στη Βηρυτό. Φωτο: Κική Παπαδοπούλου
0

Στην ένατη χρονιά του, το Borderline Festival μάς ετοιμάζει κάτι διαφορετικό. Ταξιδεύει στη Βηρυτό, συμμαχεί καλλιτεχνικά με το φεστιβάλ Irtijal και φέρνει στην Αθήνα τους πιο καινοτόμους σύγχρονους μουσικούς της Μέσης Ανατολής.


Το Irtijal είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ του αραβικού κόσμου που αφορά την παγκόσμια σύγχρονη πρωτοποριακή μουσική και από τα σημαντικότερα που γίνονται κάθε χρόνο στον Λίβανο.

Ιδρύθηκε το 2001 και το πρόγραμμά του καλύπτει ένα εκλεκτικό φάσμα που περιλαμβάνει από πειραματική μουσική μέχρι ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, ροκ, τζαζ και noise αλλά και τις τελευταίες τάσεις στη σύνθεση, δηλαδή ό,τι κάνει κάθε χρόνο και το δικό μας Borderline.

Θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε για μια ακόμη φορά διεθνώς καταξιωμένους αλλά και νεότερους μουσικούς, είτε με τα προσωπικά τους πρότζεκτ είτε μέσα από ενδιαφέρουσες συμπράξεις με Έλληνες μουσικούς.


Πέρα από αυτό, όμως, θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε για μια ακόμη φορά διεθνώς καταξιωμένους αλλά και νεότερους μουσικούς, είτε με τα προσωπικά τους πρότζεκτ είτε μέσα από ενδιαφέρουσες συμπράξεις με Έλληνες μουσικούς που γίνονται αποκλειστικά στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Θα διαρκέσει 5 ημέρες, από τις 3 ως τις 7 Απριλίου, και θα διεξαχθεί σε διάφορα μέρη της πόλης.


Τα highlights του Borderline Festival 2019

Tο φετινό Borderline Festival μάς φέρνει πιο κοντά στις πρωτοποριακές μουσικές της Ανατολής Facebook Twitter
Raed Yassin

Raed Yassin

Μία από τις πιο καθοριστικές μορφές της πειραματικής σκηνής της Βηρυτού, ο σπουδαίος Raed Yassin (ένας από τους διοργανωτές του Irtijal), που μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Βηρυτού και Βερολίνου, επαναπροσδιορίζει τους ήχους που μπορεί να βγάλει το κοντραμπάσο και παίζει χωρίς όρια, με έναν μοναδικό, επιθετικό τρόπο. Στην Αθήνα θα προσκαλέσει σε έναν επί σκηνής ηχητικό διάλογο τους acte vide, το πειραματικό σχήμα της Δανάης Στεφάνου και του Γιάννη Κοτσώνη.


Rouba3i & Tony Buck

Οι Rouba3i, από τη λέξη «ruba'i» που χρησιμοποιούν οι Άραβες για το κουαρτέτο, δημιουργήθηκαν το 2002 από τους Mazen Kerbaj (τρομπέτα), Sharif Sehnaoui (κιθάρα) και Christine Abdelnour (σαξόφωνο). Ο Kerbaj θεωρείται από τους πιο πολυσχιδείς καλλιτέχνες της σκηνής της Βηρυτού και ιδρυτής του Irtijal. Αν και το σχήμα είναι τρίο, σε κάθε του εμφάνιση έχει μια έξτρα θέση για έναν περκασιονίστα. Στο Borderline θα παίξει μαζί τους ο καταξιωμένος Αυστραλός ντράμερ Tony Buck, του οποίου η πορεία φτάνει από τους Neck μέχρι τους ΕΧ.

Tο φετινό Borderline Festival μάς φέρνει πιο κοντά στις πρωτοποριακές μουσικές της Ανατολής Facebook Twitter
Nadah El Shazly. Φωτο: Alan Chies


Nadah El Shazly

H Nadah El Shazly είναι μία από τις πιο ανεξάρτητες και εξαιρετικές νέες φωνές της Αιγύπτου που τολμάει να δημιουργεί σε ένα ασφυκτικό πολιτικό περιβάλλον. Το 2017 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ της «Ahwar» που το δούλευε για πάνω από 4 χρόνια και δικαίως έγινε εξώφυλλο στο «Wire» ως βασική εκπρόσωπος της σκηνής του Καΐρου. Η μουσική της χαρακτηρίζεται από αραβικές μελωδίες, παιγμένες ηλεκτρονικά, με κεντρικό άξονα τη φορτισμένη ερμηνείας της. Είναι το ιδανικό κλείσιμο για το φετινό φεστιβάλ.


Two or the Dragon

Το ηλεκτροακουστικό ντουέτο των Abed Kobeissy και Ali Hout μπορεί να έχει εμμονή με τους περιβαλλοντικούς ήχους της Βηρυτού, αλλά μόνο βαρετούς δεν μπορείς να τους πεις. Αντίθετα, η μουσική τους είναι γεμάτη ενέργεια και ρυθμό και προσφέρει κάτι εντελώς φρέσκο στην αραβική μουσική. Επίσης, τα βίντεό τους στο YouTube αποτελούν τρανή απόδειξη της υπεροχής τους όταν παίζουν live.

Tο φετινό Borderline Festival μάς φέρνει πιο κοντά στις πρωτοποριακές μουσικές της Ανατολής Facebook Twitter
Aisha Devi


Aisha Devi

Γεννημένη στην Ελβετία και με καταγωγή από το Νεπάλ, η Ντέβι φημίζεται για τα εξωπραγματικά φωνητικά της που δεν θυμίζουν τίποτα που να έχεις ακούσει μέχρι τώρα – άνετα θα έλεγες, πάντως, ότι έχει επηρεαστεί από την Björk. Ταυτόχρονα, έχει ξεχωρίσει για τις ιδιόρρυθμες, σχεδόν τελετουργικές εμφανίσεις της, όπου βγαίνει σαν να είναι ιέρεια κάποιας αίρεσης. Στη σκηνή του Ρομάντσου συνεργάζεται στα visuals με τον Emile Barret και αναμένεται ένα μοναδικό οπτικοακουστικό σόου.


Sam Kidel

Ο Σκωτσέζος Sam Kidel, μέλος της απίστευτης κολεκτίβας Young Echo από το Μπρίστολ, κυκλοφόρησε ένα από τα πιο ριζοσπαστικά άλμπουμ του 2016. Τo «Disruptive Muzak» αποθεώθηκε από τον διεθνή μουσικό Τύπο ως ένα μοντέρνο ambient αριστούργημα. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωνές υπαλλήλων σε τηλεφωνικά κέντρα, με τις ambient συνθέσεις του να λειτουργούν ως μοτίβο. Επομένως, θα είναι ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν είναι άξιος της φήμης που τον ακολουθεί.

Tο φετινό Borderline Festival μάς φέρνει πιο κοντά στις πρωτοποριακές μουσικές της Ανατολής Facebook Twitter
Sam Kidel. Φωτο: Giulia Sarno


Μπορούμε να δούμε ακόμη: Στις 3 και 4/4 την παράσταση «Data Mining / Live Scoring» των ARTéfacts ensemble και του Αλέξανδρου Δρυμωνίτη στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης. Έξι μουσικοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν μια παρτιτούρα που φτιάχνεται σε ζωντανό χρόνο από έναν αλγόριθμο.


Την επόμενη μέρα, στον ίδιο χώρο, την εγκατάσταση της Νορβηγίδας Maia Urstad, «Murmur», όπου φορητά ραδιόφωνα θα κρέμονται από σύρματα και θα μεταδίδουν νοσταλγικούς θορύβους από τα FM. Παράλληλα, στην Κεντρική Σκηνή το «Mixer» του Christof Migone, μια σειρά συνθέσεων σε συγχρονισμό με έξι Έλληνες περφόρμερ, ενώ, στη Μικρή Σκηνή, τον Τόμας Μπρίνκμαν να χαρακώνει βινυλία, δημιουργώντας λούπες και beats.


Στις 6/4, στη Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία, το πρότζεκτ Spire παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο εκκλησιαστικό όργανο με έργα των Philip Glass, Arvo Pärt, Ανάργυρου Δενιόζου κ.ά. Το βράδυ στο Ρομάντσο θα παίξει η Ελληνίδα Corniza καθώς και τρεις κορυφαίοι μουσικοί στον αυτοσχεδιασμό, οι Ζερόμ Νετινγκέρ, Ρόμπερτ Πιότροβιτς και Άννα Ζαράντνι. Στις 7/6 σειρά έχουν οι πειραματισμοί του Αυστριακού Στέφαν Φράουνμπεργκερ με το σαντούρι και τους ανερχόμενους Κερκυραίους, τους Trigger Happy.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ