«Αποφεύγω τα bachelor parties»: Μια χορεύτρια οριεντάλ εξομολογείται

«Αποφεύγω τα bachelor parties»: Μια χορεύτρια οριεντάλ εξομολογείται Facebook Twitter
Αποφεύγω τα bachelor parties, αλλά ευχαρίστως χορεύω σε γάμους ως δώρο στη νύφη! Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Τι σημαίνει να είσαι χορεύτρια οριεντάλ;

Ελευθερία αλλά και αγάπη για το σώμα και τον εαυτό σου, καθώς βασικό χαρακτηριστικό του χορού είναι, σε διάφορα σημεία της περφόρμανς, να παρατηρείς το σώμα σου με θαυμασμό καθώς κινείται.

— Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από αυτό το είδος χορού;

Η φιλοσοφία ποικίλλει, ανάλογα με το στυλ belly dance που επιλέγει κάθε χορεύτρια. Τα είδη που έχω επιλέξει εγώ είναι το Raqs Sharqi, που βασίζεται στο μουσικό παιχνίδισμα που κάνει αυτός που παίζει το τουμπερλέκι και στη χορεύτρια που προσπαθεί να μαντέψει τον ρυθμό που θα ακολουθήσει για να τον μαγέψει.

Επίσης, το Saidi, που είναι παραδοσιακό, χορεύεται με μπαστούνι και βασίζεται στη μετατόπιση του βάρους από το ένα πόδι στο άλλο. Το αξιοσημείωτο με αυτό τον χορό είναι ότι ήταν αντρικός ισλαμικός χορός. Και το Iraqi, που γίνεται με το «λίκνισμα» των μαλλιών. Χορεύεις αποκλειστικά και μόνο με το μαλλί σου.

Το στοίχημα της χορεύτριας είναι να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή απομόνωση των μελών του σώματός της, δηλαδή να κουνάει μόνο το στήθος, την κοιλιά ή τη λεκάνη, χωρίς να κουνηθεί ούτε μια τρίχα απ' τα μαλλιά της.

— Υπάρχει κάποια τεχνική που εφαρμόζεις;

Παρ' ότι το οριεντάλ μοιάζει να είναι ένας ελεύθερος χορός, στην πραγματικότητα διέπεται από αυστηρούς κανόνες και είναι ιδιαίτερα δύσκολος στην εκτέλεση.

Το στοίχημα της χορεύτριας είναι να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή απομόνωση των μελών του σώματός της, δηλαδή να κουνάει μόνο το στήθος, την κοιλιά ή τη λεκάνη, χωρίς να κουνηθεί ούτε μια τρίχα απ' τα μαλλιά της.

Αποτελείται από πολύ κοφτές κινήσεις, που όμως πρέπει να έχουν απόλυτη ροή και συνοχή μεταξύ τους. Παιχνιδάκι δηλαδή!

— Το οριεντάλ είναι ένα είδος παρεξηγημένο. Γιατί πιστεύεις πως συμβαίνει αυτό και πώς μπορεί να αλλάξει;

Γιατί ξεκίνησε από τις γυναίκες που το χόρευαν στα χαρέμια για να τις διαλέξει το αρσενικό. Πλέον, όμως, οι χορεύτριες, κατά τη διάρκεια του χορού, επικεντρώνονται στο να θαυμάζουν οι ίδιες τον εαυτό τους περισσότερο και από το κοινό, και αυτό κερδίζει και τον κόσμο.

Κάποιοι, επίσης, αναφέρουν το θέμα της στολής, που τη θεωρούν προκλητική, αν και νομίζω ότι είναι άδικο αυτό, από τη στιγμή που σε όλα τα αθλήματα οι γυναίκες φορούν είτε κάτι κολλητό είτε κάτι που να μην εμποδίζει την κίνησή τους ‒ μιλάω ως αθλήτρια.

«Αποφεύγω τα bachelor parties»: Μια χορεύτρια οριεντάλ εξομολογείται Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Πού χορεύεις συνήθως;

Σε μαγαζιά όπου με καλούν, κυρίως ρεμπετάδικα ή λιβανέζικα. Αποφεύγω τα bachelor parties, αλλά ευχαρίστως χορεύω σε γάμους ως δώρο στη νύφη!

— Τι πρέπει να έχει ένας πετυχημένος χορός οριεντάλ;

Πολύ καλή απομόνωση και ύφος. Το να φαίνεται ότι το χαίρεσαι όταν χορεύεις υπερτερεί, πολλές φορές, της σωστής τεχνικής. Επίσης, σε επίπεδο αγώνων απαιτείται μια πολύ λαμπερή στολή, να μην κοιτάς κάτω και πολύ μακρύ μαλλί, συνδυασμένο με έντονο μακιγιάζ.

— Μπορείς να μου εξηγήσεις τι είναι αυτά που φοράς;

Είναι μια επαγγελματική στολή belly dance ραμμένη από έναν Αιγύπτιο μόδιστρο και κοστίζει 1.500 ευρώ. Είναι όλα ραμμένα στο χέρι. Συνδυάζεται πάντα με πολύ λαμπερά, ακριβά αξεσουάρ: επικαλαμίδες κεντημένες με πέτρες, βραχιόλια, σκουλαρίκια και κολιέ.

Ανάλογα με τη χορογραφία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και διάφορα props, όπως μπαστούνι, σπαθί, φτερά, fan veils, πέπλο ή μαχαίρια, αν έχεις πιο παραδοσιακό στυλ.

Όλα αυτά, όμως, δεν θα ήταν τίποτα χωρίς το μακιγιάζ που μου έκανε η Chrysa Ywc, ειδικά για τις ανάγκες της φωτογράφισης.

— Πού πηγαίνεις τώρα;

Πάω στο κέντρο να αγοράσω πέτρες για την επόμενη στολή μου, που θα φορέσω στον παγκόσμιο διαγωνισμό Oriental Festival το 2020, γιατί το ράψιμό της ξεκινά από νωρίς, και μετά στο αγόρι μου, γιατί μάλλον το έχω παραμελήσει με όλα αυτά.

«Αποφεύγω τα bachelor parties»: Μια χορεύτρια οριεντάλ εξομολογείται Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μόδα & Στυλ
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικό design: Υπάρχει και αυτή είναι η ιστορία του

Μόδα & Στυλ / Η ιδέα της Ελλάδας στη μόδα: ένα στοίχημα που επιτέλους αποδίδει

Πώς μια χούφτα brands και fashion insiders πήραν την απόφαση να χτίσουν πάνω στα αχαρτογράφητα νερά της «ελληνικότητας» και να μιλήσουν με όρους σύγχρονου design και marketing γι’ αυτό που θα μπορούσε να είναι το ελληνικό προϊόν στη διεθνή μόδα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Παρίσι, ανδρικές συλλογές, Άνοιξη/Καλοκαίρι 2026: Σορτς και see through 

Μόδα & Στυλ / Πιτζάμες, διαφάνειες, κοντά σορτς: Το Παρίσι δείχνει τον δρόμο για τον άνδρα του 2026

Πέντε σχεδιαστές με διαφορετική ματιά για τον νέο άντρα σχεδίασαν τη φιγούρα του για το ερχόμενο καλοκαίρι με παστέλ αλλά και έντονους τόνους, με τολμηρές duffle bags και μια διάχυτη θηλυκότητα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

Μόδα & Στυλ / Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

H πρώτη επαφή του Jonathan Anderson −χαρισματικού ανανεωτή της Loewe και εν δυνάμει σωτήρα του Dior− με την premiere league της μόδας έγινε την Πέμπτη, και χαρακτηρίστηκε από τους πάντες ως «ιστορική», ως αρχή ενός νέου ελπιδοφόρου κεφαλαίου στην παγκόσμια μόδα. Είναι όντως έτσι; 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Μόδα & Στυλ / Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Με το γνωστό περιπαικτικό του χιούμορ, ο Demna (Gvasalia) αποχαιρετά τον κόσμο που δημιούργησε για τον οίκο Balenciaga, παραδίδοντας στην ιστορία της μόδας μια έκθεση-αρχείο με τις πιο χαρακτηριστικές και διχαστικές δημιουργίες του.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η νοσταλγία του καλοκαιριού

Μόδα & Στυλ / Jacquemus: Ο μοντερνιστής με καρδιά μικρού παιδιού, έφερε τη μόδα του στην Ελλάδα

Με το ολοκαίνουριο κατάστημά του στο Nammos Beach της Μυκόνου, τον χαιρετίζουμε, αναγνωρίζοντάς τον ως βασιλιά της καλοκαιρινής ανεμελιάς σε κάθε σικ προορισμό στη Μεσόγειο.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Το ήθος της χειρονομίας

Μόδα & Στυλ / Η νέα καμπάνια της Bottega Veneta και το ήθος της χειρονομίας

Καλλιτέχνες και τεχνίτες μπλέκουν τα χέρια τους για χάρη του οίκου, δημιουργώντας ένα εγχειρίδιο χειρονομιών γεμάτο εσωτερικότητα, χορογραφημένο από τη Λενιώ Κακλέα, που μιλά στη LiFO από το Παρίσι.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
ΕΠΕΞ Σοφία Κοκοσαλάκη: Η Κρήτη μέσα της (or Greek Drama)

Μόδα & Στυλ / Η Σοφία Κοκοσαλάκη που πορεύτηκε χωρίς logos, εντυπωσιασμούς και εύκολο marketing

Το ανεξάρτητο κορίτσι της μόδας από την Κρήτη, που δημιούργησε το δικό της Grecian chic στυλ, με αναφορές στην ελληνική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και τον μινωικό πολιτισμό, άφησε πίσω της μια διαχρονική κληρονομιά που αξίζει να γιορτάζεται.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Μόδα & Στυλ / H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Η Soraya Oronti είναι μια σχεδιάστρια 25 ετών που κατάγεται από τη Λεμεσό της Κύπρου. Μένει σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, αλλά έχει αλλού το ατελιέ της. Εμπνέεται από την αισθητική και το ήθος των Iannis Xenakis, Hussein Chalayan και HR Giger. Σπούδασε στο Λονδίνο και ήταν από τους βασικούς διοργανωτές του pop-up φεστιβάλ εγχώριας μόδας και τέχνης SOLACE. Μέσα από τις σουέντ μαύρες μπότες πυγμαχίας φοράει νέον πρασινο-πορτοκαλί κάλτσες.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΙΤΗ
75’ με τη Lysa Cooper

Μόδα & Στυλ / «Αν ζούσαν άνθρωποι σαν τον Basquiat, δεν θα υπήρχε όλη αυτή η μετριότητα»

Προσωπική φίλη του Jean-Michel Basquiat και θρυλική στυλίστρια, η Lysa Cooper, σε μια συνέντευξη-χείμαρρο στη LIFO, περιγράφει την εποχή όπου η τέχνη δεν κυνηγούσε νούμερα, αναγγέλλει την επικράτηση της ασημαντότητας, κατακεραυνώνει τον Τραμπ και παραδέχεται πως η ίδια απλώς ήταν εκεί «όταν συνέβαιναν όλα, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή».
M. HULOT