Βενεζουέλα: Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία θα αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό αν δεν προκηρυχθούν γρήγορα εκλογές

Βενεζουέλα: Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία θα αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό αν δεν προκηρυχθούν γρήγορα εκλογές Facebook Twitter
EPA
0

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας ανακοίνωσαν σήμερα πως θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, αν δεν προκηρυχθούν άμεσα εκλογές. 

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σε διάγγελμά του, είπε ότι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο, τονίζοντας ότι και ο ίδιος θα το πράξει αν ο Νικολάς Μαδούρο δεν προκηρύξει «δίκαιες, ελεύθερες και διαφανείς «εκλογές «μέσα σε 8 ημέρες».

Την ίδια ανακοίνωση έκανε αμέσως και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Twitter, ενώ λίγο αργότερα υπήρξε παρόμοιο tweet και από τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο. 

 Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν, το βράδυ της Παρασκευής, να συμφωνήσουν για να εκδώσουν μια νέα «κοινή διακήρυξη» για τη Βενεζουέλα, με την οποία θα ζητούσαν τη διεξαγωγή εκλογών, απειλώντας να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο.

Η Ισπανία αλλά και άλλες χώρες έκριναν ότι το κείμενο που προτάθηκε ήταν «πολύ αδύναμο στη διατύπωσή του».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέπ Μπορέλ είχε δηλώσει από χθες ότι η χώρα του «δεν θα μείνει άπραγη» γιατί θέλει να αναληφθεί δράση «για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα».

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος και ορκίστηκε την περασμένη Τετάρτη, ενώπιον πλήθους διαδηλωτών.

Η Ρωσία έχει εκφράσει τη στήριξή της στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ενώ η Κίνα καταγγέλλει τις «εξωτερικές παρεμβάσεις» στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

Φ.Γ.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΜΟΝΑΚΟ

Πολιτική / Στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό: Συναντήθηκε με Μητσοτάκη και Τασούλα

Κατά τις συναντήσεις, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις πρωτοβουλίες της χώρας για βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου πλούτου και τον ρόλο της Μεσογείου ως κοινού σημείου αναφοράς
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Είναι πολύ σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία να διασφαλιστεί ότι τα Στενά θα παραμείνουν ανοιχτά»

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή έγιναν στο πλαίσιο συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Χουσεΐν αλ-Σεΐχ
THE LIFO TEAM
ΒΟΥΛΗ LIVE ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Μητσοτάκης από Βουλή: Νομοθετική πρωτοβουλία για επιτάχυνση υποθέσεων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα

«Οσα εσείς καταγγέλλετε κ. Ανδρουλάκη, ο ΟΟΣΑ τα χαιρετίζει» είπε ο πρωθυπουργός προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που είχε ζητήσει την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή
THE LIFO TEAM