Το ΣτΕ ακύρωσε απόφαση του ΕΟΠΥΥ για μηνιαίο όριο 100 ευρώ στη θεραπεία του Parkinson

Το ΣτΕ ακύρωσε απόφαση του ΕΟΠΥΥ για μηνιαίο όριο 100 ευρώ στη θεραπεία του Parkinson Facebook Twitter
0

Το ΣτΕ έκρινε ότι συνταγματικά και νόμιμα ορίστηκε ανωτάτη τιμή αποζημίωσης ύψους 100 ευρώ για τη μηνιαία θεραπεία των πασχόντων από Parkinson.

Το πλαφόν αυτό των 100 ευρώ δεν παραβιάζει το άρθρο 21 του Συντάγματος για την προστασία της υγείας των πολιτών τους, σύμφωνα με τους δικαστές του ΣτΕ.

Και δεν παραβιάζει την συνταγματική αυτή διάταξη, λόγω των δυσχερών δημοσιονομικών συνθηκών που τελεί η χώρας μας, δηλαδή για εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΟΠΥΥ.

Παρ' όλα αυτά, το ΣτΕ ακύρωσε την από 30.7.2015 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ με την οποία εγκρίθηκε η ανωτάτη τιμή αποζημίωσης για τη θεραπεία των πασχόντων από Parkinson.

Αναλυτικότερα, δύο πάσχοντες από τη νόσο του Parkinson είχαν προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 30.7.2015 απόφαση του Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ με την οποία εγκρίθηκε η ανωτάτη τιμή αποζημίωσης ύψους 100 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ) για τη μηνιαία θεραπεία των ασθενών από Parkinson με οποιοδήποτε πιστοποιημένο φάρμακο που περιέχει το συνένζυμο Q10 και μόνο για τις παθήσεις που προβλέπονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας.

Οι πάσχοντες από Parkinson υποστηρίζουν ότι λόγω του υψηλού κόστους στερούνται την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή τους.

Το Δ' Τμήμα του ΣτΕ (προεδρεύουσα η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτρης Κυριλλόπουλος) με την υπ' αριθμ. 2156/2018 απόφασή του, ακύρωσε την προσβαλλόμενη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ ως «ανυπόστατη», καθώς δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως απαιτεί ο νόμος 3469/2006.

Επισημαίνει το ΣτΕ ότι παρά το ανυπόστατο του χαρακτήρα της η απόφαση, πρέπει να ακυρωθεί γιατί έχει εφαρμοστεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΜΑΡΟΥΣΑΚΗΣ ΒΡΟΧΗ

Ελλάδα / Καιρός - Μαρουσάκης: Περιμένουμε μεγάλο όγκο νερού - Εκτιμήσεις για εκατοντάδες τόνους ανά στρέμμα

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, στην πρόγνωσή του για τον καιρό, ανέφερε πως τα βαρομετρικά χαμηλά δημιουργούνται από την «επαφή» της πολικής, αέριας μάζας με τις θερμές θάλασσες της Μεσογείου
LIFO NEWSROOM
Επιζήσασα της τραγωδίας στο Μάτι για την «Ιθάκη» Τσίπρα: «Το Μάτι δεν είναι μυθιστόρημα – είναι θάνατος»

Ελλάδα / Επιζήσασα της τραγωδίας στο Μάτι για την «Ιθάκη» Τσίπρα: «Το Μάτι δεν είναι μυθιστόρημα – είναι θάνατος»

Η Κατερίνα Μαλά, που σώθηκε από τις φλόγες, υποστηρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Τσίπρας περιγράφει τα γεγονότα θυμίζει μυθιστορηματική αφήγηση, απομακρυσμένη από τη σκληρή πραγματικότητα της ημέρας εκείνης
LIFO NEWSROOM