Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια: Το εμβληματικό ελληνικό street food

Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια: Το εμβληματικό ελληνικό street food Facebook Twitter
1

Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια: Το εμβληματικό ελληνικό street food Facebook Twitter
Διακοσμητικά κινείται στη φιλοσοφία του μοντέρνου μεζεδοπωλείου, με απλά, ξύλινα τραπέζια και ψάθινες καρέκλες σε άσπρο χρώμα.


Το πιο εμβληματικό ελληνικό street food, το σουβλάκι –τυλιχτό ή καλαμάκι, δεν έχει σημασία– αναζήτησε τα τελευταία χρόνια νέα ταυτότητα στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί απόλυτα στον ρόλο της κορυφαίας επιλογής «διασκέδαση εκτός σπιτιού μετά φαγητού» που του απέδωσε η οικονομική κρίση. Σχεδόν τα πάντα άλλαξαν: τα ονόματα, το ίδιο το έδεσμα, που προσπάθησε να γίνει πιο σύγχρονο, ο τρόπος παρουσίασης, τα μαγαζιά, που θέλησαν να γίνουν πιο φιλόξενα και να υποδεχτούν τους πελάτες στη σάλα τους, πέρα από το ντελίβερι και το φαγητό στο πόδι. Πολλοί «σκληροπυρηνικοί» δυσανασχέτησαν με αυτή την αλλαγή και όχι άδικα, αφού οι νεωτεριστικές παρεμβάσεις δεν ήταν πάντοτε επιτυχημένες, ενώ στον βωμό της μαζικότητας θυσιάστηκε κάποιες φορές και το μέτρο της ποιότητας, που πολλά από τα κλασικά μαγαζιά τιμούσαν ανεξαρτήτως του μεγέθους τους. Όμως, κάποιες προβληματικές περιπτώσεις δεν στάθηκαν ικανές να ανατρέψουν την τάση και κυρίως την αποδοχή του κοινού, που μπορούσε να βρει σε ένα ευχάριστο περιβάλλον φαγητό οικείο, ανανεωμένο και προσιτό. Όποια από τα σύγχρονα ψητοπωλεία τήρησαν τους κανόνες και τις ποιοτικές προϋποθέσεις, πέτυχαν. Σε αυτή την κατηγορία κέρδισε άξια μια θέση το Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια, και μάλιστα το πιο πρόσφατο από τα τρία εστιατόρια της αλυσίδας, αυτό του Ψυχικού. Έχοντας ενσωματώσει την εμπειρία από τα άλλα δύο, προφανώς αποφεύγει τα αναπόφευκτα προβλήματα της παιδικής ηλικίας ενός εστιατορίου. Το περιβάλλον είναι ευχάριστο και άνετο. Διακοσμητικά κινείται στη φιλοσοφία του μοντέρνου μεζεδοπωλείου, με απλά, ξύλινα τραπέζια και ψάθινες καρέκλες σε άσπρο χρώμα. Το λευκό κυριαρχεί και στη διακόσμηση, με τις πολύχρωμες πινελιές να δίνονται από τις προθήκες με ποτά και μπαχαρικά. Υπάρχει μεγάλη μπάρα και η απαραίτητη για ψητοπωλείο ανοιχτή κουζίνα και ψησταριά. Οι μεγάλες βιτρίνες που περιβάλλουν τη σάλα επιτρέπουν άμεση επαφή με το πράσινο του περίγυρου, το οποίο αποτελεί έτσι μέρος της συνολικής εικόνας.

Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια: Το εμβληματικό ελληνικό street food Facebook Twitter
Τα κεμπάπ από μοσχάρι χοιρινό και αρνί ήταν όσο έπρεπε ζουμερά και με γεμάτη γεύση.

Ο κατάλογος είναι απλός στη σύστασή του, αλλά όχι φτωχός. Θα βρεις μια σειρά από ορεκτικά και σαλάτες και μετά τον λόγο παίρνει η σχάρα. Η σαλάτα «Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια» (€5,90) με πράσινα σαλατικά, ρόκα, ντομάτα, αγγούρι, παρμεζάνα και σος μουστάρδας ήταν φρέσκια και καλοδουλεμένη. Σωστά ψημένα ήταν τα λαχανικά (πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια) (€4,80) και τα μανιτάρια πλευρώτους με χοντρό αλάτι (€5,50). Απαραίτητη η ψητή ντομάτα (€3,50), καθώς η σχάρα αναδεικνύει όλα της τα αρώματα, και δροσερό το τζατζίκι χωρίς σκόρδο (€3), που μπορεί να συνοδέψει εξαιρετικά τα κρεατικά που ακολουθούν. Οι τηγανητές πατάτες, κομμένες σε ροδέλες, έχουν το ιδανικό πάχος για να είναι τραγανές και ψωμωμένες ταυτόχρονα (€3). Η παρέλαση των κρεατικών θα αφήσει ικανοποιημένο τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα κάθε φανατικό του είδους. Τα κεμπάπ από μοσχάρι χοιρινό και αρνί ήταν όσο έπρεπε ζουμερά και με γεμάτη γεύση (€7,90). Νόστιμα και κρεατένια ήταν τα μοσχαρίσια μπιφτέκια (€7,90), τρυφερό το μοσχαρίσιο σουβλάκι (€10,90). Ο χοιρινός γύρος (€7,90) ήρθε ιδανικά κομμένος, λεπτός σαν χαρτί, με εξαιρετική υφή. Ζουμερός ήταν και ο γύρος κοτόπουλο (€8,50). Οι πίτες, αλάδωτες και σωστά ψημένες, έστηναν νόστιμα τυλιχτά. Υπάρχει κρασί χύμα, αλλά αξιοσημείωτες είναι οι λίγες επιλογές εμφιαλωμένων, σε πολύ καλή τιμολόγηση. Η αποτελεσματικότητα και η ευγένεια του σέρβις δένουν τη συνολική εικόνα.

Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια: Το εμβληματικό ελληνικό street food Facebook Twitter
Νόστιμα και κρεατένια μοσχαρίσια μπιφτέκια.

☛ Μπιφτεκάκια & Σουβλάκια, λεωφ. Κηφισίας 202 & Αγίας Σοφίας, Ψυχικό, 210 6723900.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια