Ποια είδη τροφών μας παχαίνουν;

Ποια είδη τροφών μας παχαίνουν; Facebook Twitter
Υπάρχουν πολλές ατεκμηρίωτες ενδείξεις για το τι μπορεί να μας παχαίνει και τι όχι, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές μακροχρόνιες και ευρείας κλίμακας έρευνες και μάλιστα συγκριτικού τύπου για τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων.
0

Ένα κεφαλαιώδες, ωστόσο αναπάντητο ερώτημα σε ό,τι αφορά την παχυσαρκία είναι ποια ήδη τροφών την επιτείνουν. Οι ειδικοί κατά περιόδους κατηγορούν το λίπος ή τη ζάχαρη, τροφές από τις οποίες απουσιάζει η πρωτεΐνη, κάτι που, ακουσίως μας κάνει να τρώμε περισσότερο. 

Υπάρχουν πολλές ατεκμηρίωτες ενδείξεις για το τι μπορεί να μας παχαίνει και τι όχι, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές μακροχρόνιες και ευρείας κλίμακας έρευνες και μάλιστα συγκριτικού τύπου για τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Βλέπετε, δεν είναι ούτε ηθικό, αλλά ούτε και αποτελεσματικό το να βλέπεις υγιείς ανθρώπους να ρημάζονται σε μία συγκεκριμένη δίαιτα για χρόνια, μόνο και μόνο για να μην παχύνουν και τελικά να παχαίνουν. 

Κι αν μπορούσε μια τέτοια έρευνα, ένα τέτοιας έκτασης πείραμα να γίνει σε ποντίκια; Για μια διατροφική μελέτη που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι στο Cell Metabolism, οι ερευνητές επιχείρησαν γύρω στις 29 διαφορετικές δίαιτες σε εκατοντάδες ενήλικα αρσενικά ποντίκια. (Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι σε λίγο καιρό θα μπορούν να συμπεριλάβουν και θηλυκά ποντίκια σε πειράματα που θα ακολουθήσουν).

Ούτε η ζάχαρη πάχυνε τα ποντίκια ούτε η έλλειψη πρωτεΐνης. Το λίπος και μόνο το λίπος προκάλεσε αύξηση του σωματικού βάρους και αυτό είναι που πρέπει να θυμόμαστε...

Κάποιες από τις δίαιτες παρείχαν μέχρι και 80 τοις εκατό των θερμίδων τους με τη μορφή κορεσμένων και ακόρεστων λιπών, με λίγους υδατάνθρακες. άλλες περιλάμβαναν λίγο λίπος και αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από εκλεπτυσμένους υδατάνθρακες, κυρίως από σπόρους και σιρόπι καλαμποκιού, και υπήρξαν και μερικές παραλλαγές δίαιτας με υδατάνθρακες που προέρχονταν από σάκχαρα.

Κάποιες άλλες πάλι χαρακτηρίζονταν από εξαιρετικά υψηλά ή χαμηλά ποσοστά πρωτεϊνών. Τα ποντίκια παρέμειναν στην ίδια διατροφή που χορηγήθηκε στο καθένα για τρεις μήνες - χρόνος που εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε περίπου εννέα ανθρώπινα χρόνια. Ταυτόχρονα τους επιτρεπόταν να τρώνε και να κινούνται μέσα στα κλουβιά τους χωρίς περιορισμό.

Όταν τα ποντίκια ζυγίστηκαν και ελέγχθηκε η σύνθεση του σώματος και ο ιστός του εγκεφάλου τους, ήταν η πρώτη φορά που εξετάστηκε και ο παράγοντας της αλλαγής γονιδιακής δραστηριότητας.

Όπως προέκυψε μόνο μερικά από τα ποντίκια κατέληξαν παχύσαρκα - σχεδόν όλα όσα είχαν υποβληθεί σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τα ίδια ποντίκια εμφάνισαν ίχνη αλλαγών στη δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων τους, σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το αίσθημα της ανταμοιβής, αυτό που κάνουμε και οι άνθρωποι, δηλαδή, να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας με το γλυκό που μας αρέσει. Ομοίως, όπως κι εμείς, τα ποντίκια ένιωθαν ευτυχία από αυτή την επιβράβευση (ωστόσο, υπέρβαρα...).

Κατά το ίδιο πείραμα, καμία από τις άλλες δίαιτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι πλούσιες σε ζάχαρη, δεν οδήγησε σε σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους ή σε αλλαγή γονιδιακής λειτουργίας με τον ίδιο τρόπο. Ακόμα και οι δίαιτες εξαιρετικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που αποτελούνται από περισσότερο από 60 τοις εκατό λίπος, δεν οδήγησαν σε σημαντική αύξηση βάρους. 

Ας σημειωθεί ότι τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε αυτές τις δίαιτες κατανάλωναν λιγότερη τροφή σε σχέση με όλα τα άλλα, πιθανώς επειδή απλά δεν μπορούσαν να καταναλώσουν τόσο λίπος. Αυτά τα ευρήματα εντοπίστηκαν ξανά σε μετέπειτα πειράματα με τέσσερις άλλες φυλές ποντικιών. Τα αρσενικά ποντίκια σε σχετικά υψηλές δίαιτες λίπους κατέληξαν παχύσαρκοι. Όχι, όμως και τα υπόλοιπα. 

«Προκύπτει ότι όταν βρισκόμαστε σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πρέπει να καταναλώνουμε πραγματικά λιπαρές τροφές, αλλιώς οδηγούμαστε σε αύξηση του σωματικού μας βάρους. Αν είμαστε ποντίκια»,  εξηγεί ο John Speakman, καθηγητής στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο και στο Πανεπιστήμιο Aberdeen στη Σκωτία. 

Ο ίδιος ως επιβλέπων της μελέτης συμπέρανε ότι τα υψηλής περιεκτικότητες σε λιπαρά γεύματα όχι απλώς διέγειραν, αλλά τροποποίησαν κέντρα του εγκεφάλου, κάνοντας τα ποντίκια να θέλουν λιπαρά τρόφιμα σε τέτοιο βαθμό που αγνόησαν άλλα σήματα του εγκεφάλου που μαρτυρούσαν κορεσμό από τη συγκεκριμένη τροφή.

Ας σημειωθεί ότι το σύνολο της μελέτης επικεντρώθηκε στην αύξηση του σωματικού βάρους, όχι στην απώλεια κιλών, και ότι ο λόγος γίνεται για ποντίκια, και όχι για ανθρώπους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά και καταλήγουν στο εξής: ούτε η ζάχαρη πάχυνε τα ποντίκια ούτε η έλλειψη πρωτεΐνης. Το λίπος και μόνο το λίπος προκάλεσε αύξηση του σωματικού βάρους και αυτό είναι που πρέπει να θυμόμαστε... 

Με στοιχεία από τους New York Times

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM