Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας

Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας Facebook Twitter
Ανθρώπινη καρδιά σε ασημένια θήκη σε σχήμα καρδιάς. Βρέθηκε σε κρύπτη κάτω από την Εκκλησία του Χριστού, Κορκ, 12ος ή 13ος αιώνας. © Pitt Rivers Museum, University of Oxford
1

Η φθινοπωρινή έκθεση του μουσείου Ashmolean της Οξφόρδης εξερευνά την ιστορία ενός συναρπαστικού πολιτισμικού φαινομένου: της μαγείας. Η έκθεση «Spellbound» περιλαμβάνει 180 αντικείμενα, από την Ευρώπη του 12ου αιώνα έως και σύγχρονα έργα τέχνης: Όμορφα και μυστηριώδη (κρυστάλλινες σφαίρες, βιβλία με ξόρκια), περίεργα και μακάβρια (ένα κέρατο μονόκερου, μία ανθρώπινη καρδιά μέσα σε ένα περίβλημα από μόλυβδο), κάποια από αυτά βαθιά συγκινητικά (η κατάθεση των γυναικών που είχαν κατηγορηθεί για μαγεία, τα λουκέτα ερωτευμένων που έχουν κοπεί από τη γέφυρα Centenary στο Λιντς).

Η έκθεση εξερευνά τις ζωές των προγόνων μας, προσφέροντας μία ιδέα για το πώς πραγματικά ένιωθαν οι άνθρωποι στο παρελθόν και το τι έκαναν για να αντεπεξέλθουν στον κόσμο που ζούσαν.

Εξετάζοντας την ανθρώπινη ελπίδα, φόβους και πάθη και ρωτώντας τους επισκέπτες για τα δικά τους πιστεύω και τελετουργικά, η έκθεση στοχεύει να δείξει πως, ακόμα και στη σημερινή εποχή του σκεπτικισμού, χρησιμοποιούμε μαγεία, αλλά και τους λόγους για τους οποίους ίσως να χρειαζόμαστε λίγη μαγεία στη ζωή μας.

Τα περισσότερα κρυμμένα αντικείμενα βρίσκονται συνήθως κατά τη διάρκεια ανακαινίσεων και συχνά τοποθετούνται πάλι πίσω - «για παν ενδεχόμενο». Πολλά από τα αντικείμενα που παρουσιάζονται προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και οι δανειστές τους έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να τους επιστραφούν αμέσως μόλις τελειώσει η έκθεση.

Το «Spellbound» είναι μια εμπειρία που θα αναστατώσει. Έργα με ειδικές παραγγελίες από σύγχρονους καλλιτέχνες (Ackroyd & Harvey, Katharine Dowson και Annie Cattrell) αναζητούν απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει η έκθεση, καλώντας δαίμονες, εν μέσω φλογών και τρομακτικών φωνών. Οι επισκέπτες θα αντικρίσουν έξι αντικείμενα και έξι ερωτήσεις που ψάχνουν κατά πόσο σκεφτόμαστε ακόμα «μαγικά».

«Έχετε κάποιο τυχερό αντικείμενο;»: Μία σκαλιστή κοραλλένια καρφίτσα (17ος-18ος αιώνας) με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ να νικάει τον Σατανά είναι μία χαρακτηριστική εικόνα του καλού που θριαμβεύει εναντίον του κακού σε ένα υλικό που πιστεύεται ότι έχει προστατευτικές ιδιότητες. «Θα μπορούσες να μαχαιρώσεις την εικόνα ενός αγαπημένου προσώπου;» είναι η ερώτηση που τίθεται δίπλα από ένα κινεζικό κέρινο ειδώλιο που είναι τρυπημένο με βελόνες.

Ένα από τα πιο διάσημα αντικείμενα της έκθεσης είναι ένα ασημένιο φλασκί από το Μουσείο Pitt Rivers. Αποκτήθηκε το 1915 από μία μεγάλης ηλικίας γυναίκα που ζούσε στο Χόουβ του Σάσεξ με την εξής προειδοποίηση: «Λένε πως υπάρχει μια μάγισσα μέσα του και αν την αφήσεις έξω θα έχεις προβλήματα». Απ' όσο γνωρίζουμε, δεν έχει ανοιχτεί ποτέ: οι επισκέπτες θα αναλογιστούν αν αυτοί θα το τολμούσαν. Επίσης μπορούν να μπουν στην έκθεση, αν το επιλέξουν, περπατώντας κάτω από μία σκάλα και το μουσείο παρατηρεί πόσοι είναι πρόθυμοι να προκαλέσουν τη μοίρα.

Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας Facebook Twitter
Πόρτα του 19ου αιώνα, σκαλισμένη με μαγικά σύμβολα που προστατεύουν τους ιδιοκτήτες της, Laxfield, Suffolk, 19ος αιώνας. Ιδιωτική συλλογή. ©Ashmolean Museum, University of Oxford


Η έκθεση ανοίγει με τον μεσαιωνικό κόσμο, μια εποχή που κατακλύζεται από πνεύματα και υπερφυσικά φαινόμενα που επηρέαζαν τα πάντα, από την υγεία ενός ατόμου έως τον θρίαμβο ενός στρατού. Σε αυτόν τον αβέβαιο κόσμο όπου μαζικές ασθένειες, θάνατοι στη γέννα και πόλεμοι ήταν χαρακτηριστικά της καθημερινής ζωής, μαγικές παρεμβάσεις πρόσφεραν στους ανθρώπους μία αίσθηση ελέγχου της μοίρας τους και ένα μέσο για να απαλλαγούν από το άγχος.

Η μαγική έρευνα είχε επίσης έναν πνευματικό σεβασμό. Μέχρι το τέλος του 14ου αιώνα οι γιατροί σε πολλές χώρες ήταν νομικά υποχρεωμένοι να υπολογίσουν τη θέση του φεγγαριού πριν κάνουν μία εγχείρηση.

Υπήρχαν πολλοί διάσημοι μάγοι και αστρολόγοι πανεπιστημίων όπως ο Elias Ashmole από την Οξφόρδη που είχε πελάτη του τον Κάρολο Β΄της Αγγλίας. Ένα εργαλείο στο οπλοστάσιο του, που περιλαμβάνεται στην έκθεση, ήταν μία όμορφη μοβ κρυστάλλινη μπάλα την οποία χρησιμοποιούσε για να καλέσει ένα καλοπροαίρετο πνεύμα ή να παγιδεύσει ένα σατανικό. Υποστήριξε ότι το κρύσταλλο του δόθηκε από το άγγελο Ουριήλ τον Νοέμβριο του 1582.


Παρά το ρίσκο (και την έντονη αποδοκιμασία των κληρικών), σε καιρούς άγχους και συναισθηματικής φόρτισης, στοιχεία δείχνουν ότι συνέβαινε πληθώρα μαγικών επεμβάσεων από τους ανθρώπους. Ανέκαθεν δεν υπήρχε κάτι άλλο πιο σημαντικό από την αγάπη, ειδικά η αγάπη χωρίς ανταπόκριση.

Χιλιάδες μαγικά δαχτυλίδια, σφραγίδες και καρφίτσες διασώζονται, σκαλισμένα με λόγια από γνωστές ερωτικές ιστορίες, με λέξεις που κυμαίνονται από την ελπίδα («ευτυχία χωρίς τέλος») έως την παρατήρηση («μην ποθήσεις κανέναν άλλον»). Είχαν σκοπό να «δέσουν» ένα άλλο πρόσωπο με μία επίκληση στην υπερφυσική δύναμη.

Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας Facebook Twitter
Το Αγόρι με τα Κοράλλια, ανώνυμου Βρετανού καλλιτέχνη, περ. 1670. ©Ashmolean Museum, University of Oxford

Το τελετουργικό έχει επανέλθει τα πρόσφατα χρόνια από ζευγάρια που κλειδώνουν λουκέτα στις γέφυρες (όπως αυτά που βρίσκονται στην έκθεση) και πετάνε το κλειδί στο ποτάμι. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι μια συμβολική κίνηση η κατακραυγή για την αφαίρεση των λουκέτων από τη γέφυρα Centenary, παρά τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούσε το βάρος τους στη γέφυρα, και η διστακτικότητα των αρχών να τα καταστρέψουν ή να τα πετάξουν υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι συνδέουν ένα πολύ έντονο συναίσθημα με το τελετουργικό. Τα λουκέτα μπορούν να θεωρηθούν σαν σύγχρονα μαγικά αντικείμενα.


Στον πυρήνα της έκθεσης βρίσκεται μία επιλογή από χιλιάδες αντικείμενα που έχουν βρεθεί κρυμμένα σε σπίτια για την προστασία από επίγειες και υπερφυσικές απειλές: Νεκρές γάτες που θάβονταν επίτηδες σε τρύπες στους τοίχους, σαν μαγεία «συμπόνοιας» για να φύγουν τα παράσιτα, αινιγματικά σημάδια και σύμβολα από παλιά κτίρια, που έχουν μαγική σημασία, όπως τα κυκλικά σύμβολα που βρέθηκαν στις πόρτες ενός αχυρώνα στο Σάφοκ.

Η μαγεία θεωρούνταν ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους και χιλιάδες κρυμμένα αντικείμενα έχουν βρεθεί σε σπίτια στη Βρετανία και αλλού, ως αποτέλεσμα των τελετουργικών που έκαναν οι τρομεροί εχθροί των μαγισσών. Κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης ήταν απλοί: πέταλα αλόγων πάνω από τις πόρτες ή σίδερο για να διώχνουν τις μάγισσες.

Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας Facebook Twitter
Η κρυστάλλινη σφαίρα του John Dee. Ο μύθος λέει ότι του τη χάρισε ο Αρχάγγελος Ουρίελ, Ευρώπη, 1582. © Science Museum London
Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας Facebook Twitter
Μια μάγισσα παγιδευμένη σε ένα μπουκάλι. Αγγλία, γύρω στο 1850. Γυαλί, ασήμι, φελλός και κερί. © Pitt Rivers Museum, University of Oxford

Άλλοι ήταν πιο περίπλοκοι όπως τα «μπουκάλια των μαγισσών» που τοποθετούνταν κάτω από τζάκια και κατώφλια, ευάλωτα σημεία του σπιτιού απ' όπου μπορούσε να μπει μια μάγισσα. Περιείχαν ούρα, μικρά μυτερά αντικείμενα και ανθρώπινα μαλλιά και νύχια, πιθανώς κλεμμένα από την υποτιθέμενη μάγισσα. Τρυπημένες καρδιές ζώων τοποθετούνταν στις καμινάδες, στην καρδιά του σπιτιού, για να τιμωρήσουν τις μάγισσες που ήταν κίνδυνος για τη ζωή.

Τα περισσότερα κρυμμένα αντικείμενα βρίσκονται συνήθως κατά τη διάρκεια ανακαινίσεων και συχνά τοποθετούνται πάλι πίσω - «για παν ενδεχόμενο». Πολλά από τα αντικείμενα που παρουσιάζονται προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και οι δανειστές τους έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να τους επιστραφούν αμέσως μόλις τελειώσει η έκθεση, ώστε να τα βάλουν πίσω στη θέση που τα βρήκαν.

Η έκθεση κλείνει με τις δραματικές αναφορές από δίκες μαγισσών. Οι τέσσερις στους πέντε κατηγορούμενους ήταν γυναίκες, πολλές από αυτές ήταν ηλικιωμένες κυρίες που μετατρέπονταν σε ανυπεράσπιστους αποδιοπομπαίους τράγους.

Οι μέθοδοι κράτησης και τιμωρίας ήταν σκληρές. H βασανιστική διαδικασία με νερό ή φωτιά, η λεγόμενη «αγνείας πείρα» που γινόταν στις μάγισσες, είχε ξεσηκώσει τις τοπικές κοινότητες να λαμβάνουν πρωτοβουλίες στους διωγμούς.

Η ιστορία της Margaret Moore είναι μία από τις πιο θλιβερές. Ζούσε στο Sutton-in-the-Isle, ένα χωριό κοντά στο Κέιμπριτζ, και είχε τέσσερα παιδιά, τρία από τα οποία είχαν πεθάνει. Ομολόγησε σε έναν «κυνηγό μαγισσών» ότι είχε κάνει συμφωνία με τον διάβολο, με ανταλλαγή την ψυχή της, για να σώσει το τελευταίο της παιδί. Ένα δικαστικός κατέγραψε αυτή την «εξέταση» στις 26 Μαΐου του 1647. Αναλφάβητη, η Margaret υπέγραψε με ένα σταυρό. Επανέλαβε την ομολογία της στο δικαστήριο και κρεμάστηκε.

Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας Facebook Twitter
Χρυσό μενταγιόν με τη μορφή μικροσκοπικού λουκέτου με την επιγραφή «sauns repentir» («χωρίς ενοχές»). Αγγλικό ή γαλλικό, μέσα έως τέλη τους 15ου αιώνα. 1.3 cm x 1.8 cm. © British Museum, London


Το τελευταίο άτομο που δικάστηκε για μαγεία στη Βρετανία ήταν η Helen Duncan (1897–1956), μέντιουμ από τη Σκωτία και πνευματίστρια που ισχυριζόταν ότι μπορούσε να καλέσει πνεύματα με «εκτόπλασμα» που έβγαινε από το σώμα της. Αυτό αποκαλύφθηκε ότι ήταν τούλι το οποίο κατάπινε και αναμασούσε, ενώ τα πνεύματά της ήταν κούκλες και φωτογραφίες που είχαν κοπεί από περιοδικά.

Τη δεκαετία του '30 κατηγορήθηκε για απάτη και το 1944 της ασκήθηκε δίωξη υπό ένα διάταγμα περί μαγείας που είχε ψηφιστεί το 1735 και το οποίο απαγόρευε την επίκληση πνευμάτων. Μία εξάμηνη ποινή φυλάκισης την έκανε πνευματιστική μάρτυρα και οδήγησε στην κατάργηση αυτού του νόμου το 1951.


Ο Δρ. Xa Sturgis, διευθυντής του μουσείου, αναφέρει: «Η μαγεία ήταν πάντα κάτι που είχα στην καρδιά μου και είμαι πολύ ενθουσιασμένος που αυτή η έκθεση έχει μία τόσο ευφάνταστη και επιδραστική προσέγγιση στο θέμα. Μπορεί να νομίζουμε ότι έχουμε πια ξεπεράσει τη μαγική πίστη των προγόνων μας αλλά το "Spellbound" αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ακόμα σκεφτόμαστε μαγικά».

Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας Facebook Twitter
«Κοριτσάκι» από παραγεμισμένο ύφασμα με ένα φόρεμα εδουαρδιανού στυλ με ένα στιλέτο στο πρόσωπο της. South Devon, Αγγλία © The Museum of Witchcraft and Magic, Boscastle
Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας Facebook Twitter
Καρδιά ταύρου τρυπημένη με σιδερένια καρφιά και αγκάθια. Βρέθηκε σε μία καμινάδα στο Shutes Hill Farm, στο Σόμερσετ, αγνώστου χρονολογήσεως. © Pitt Rivers Museum, University of Oxford
Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας Facebook Twitter
«Γιρλάντα» από πούπουλα για την πρόκληση θανάτου. Ιταλία, 19ο; αιώνας. Πούπουλα πουλιού, κόκαλα και τρίχες. © Pitt Rivers Museum, University of Oxford
Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας Facebook Twitter
Η Σύλληψη και η Ομολογία τριών διαβόητων μαγισσών. Λονδίνο, 1589. Χάρτινο φυλλάδιο, δεμένο σε έναν τόμο από δέρμα μοσχαριού. © Lambeth Palace Library
Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας Facebook Twitter
Georg Bartisch (1535–1607) Ασθένεια στα μάτια λόγω μαγείας, από την «Οφθαλμοδουλειά», Δρέσδη, Γερμανία, 1583. Μελάνι σε χαρτί © Bodleian Library, University of Oxford
Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας Facebook Twitter
Γλυπτό του Αρχάγγελου Μιχαήλ σε κοράλλι. Ιταλία, 1600–1800. © Fitzwilliam Museum, Cambridge
Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας Facebook Twitter
Σύγχρονα «λουκέτα αγάπης» στην γέφυρα Centenary στο Λιντς, 2016. Image courtesy of Leeds City Council
Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας Facebook Twitter
Προγνώστης που χρησιμοποιούνταν για να υπολογίσει ευνοϊκό καιρό για αφαίμαξη ανάλογα μα τη θέση του φεγγαριού. Γαλλία, γύρω στο 1500. Brass. © Science Museum, London
Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας Facebook Twitter
Δύο κέρατα μονόκερων (χαυλιόδοντες θαλάσσιων μονόκερων) © New College, University of Oxford
Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας Facebook Twitter
©Ashmolean Museum, University of Oxford
Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας Facebook Twitter
©Ashmolean Museum, University of Oxford
Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας Facebook Twitter
©Ashmolean Museum, University of Oxford
Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας Facebook Twitter
©Ashmolean Museum, University of Oxford
Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας Facebook Twitter
©Ashmolean Museum, University of Oxford
Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας Facebook Twitter
©Ashmolean Museum, University of Oxford
Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας Facebook Twitter
©Ashmolean Museum, University of Oxford
Μια έκθεση στην Οξφόρδη εξετάζει το φαινόμενο της μαγείας από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας Facebook Twitter
©Ashmolean Museum, University of Oxford

Info:

Η έκθεση «Spellbound Magic, Ritual & Witchcraft» εγκαινιάζεται στις 31 Αυγούστου του 2018 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 6 Ιανουαρίου του 2019.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Αρχαιολογία & Ιστορία
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διάλογος Μηλίων-Αθηναίων: Μαθήματα εξωτερικής πολιτικής από το 416 π.Χ

Ιστορία μιας πόλης / Διάλογος Μηλίων-Αθηναίων: Μαθήματα εξωτερικής πολιτικής από το 416 π.Χ

Γιατί ο Διάλογος Μηλίων και Αθηναίων είναι τόσος σημαντικός για το έργο του Θουκυδίδη; Ποια ήταν η αθηναϊκή αντίληψη για τη δύναμη και τη δικαιοσύνη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Σπύρο Ράγκο, καθηγητή αρχαίας ελληνικής φιλολογίας και φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, για όσα αποκαλυπτικά μάς λέει ακόμα και σήμερα ο διάλογος.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μοναχική διαδρομή του πρώτου Ευρωπαίου φιλέλληνα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πρώτος Ευρωπαίος φιλέλληνας και η άγνωστη ιστορία του

Ο Γερμανός ιστορικός Μαρτίνος Κρούσιος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του 16ου αιώνα μελετώντας την Ελλάδα της οθωμανικής κατοχής –τη γλώσσα, τα έθιμα, τα ρούχα, τα τραγούδια– χωρίς να φύγει ποτέ από την πατρίδα του.
THE LIFO TEAM
Η Αθήνα της Πηνελόπης Δέλτα

Ιστορία μιας πόλης / Η Αθήνα της Πηνελόπης Δέλτα

Ποια είναι η σημασία του μυθιστορήματος «Οι Ρωμιοπούλες»; Με ποιο τρόπο αποτυπώθηκε η Αθήνα στη ζωή και το έργο της Πηνελόπης Δέλτα; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπουλο, υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, για τη σχέση της συγγραφέως με την πόλη που τη σημάδεψε.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια επίσκεψη στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932 / «Γέλια καμπάνιζαν σαν καγχασμοί του Σατανά!» / Φρίκη και ανθρώπινα ράκη στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Γέλια καμπάνιζαν σαν καγχασμοί του Σατανά!»: Στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932

Τα dirty '30s & late '20s «ακολουθούν» τον δημοσιογράφο Χρήστο Εμ. Αγγελομάτη στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932 και διασώζουν εικόνες αποτροπιασμού που δύσκολα περιγράφονται. Παρά «τις άναρθρες κραυγές» και «τα στριγκά ξεφωνητά» που άκουσε στην είσοδο, ο ρεπόρτερ πέρασε την πύλη. Τι αντίκρισε;
DIRTY '30S & LATE '20S
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ποιον θεωρούσαν «άσχημο» στην αρχαία Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν και «άσχημα» αγαλματίδια στην αρχαία Αθήνα

Μικρά αγαλματίδια ή γλυπτά λατρευτικού ή θρησκευτικού συνήθως χαρακτήρα, που απεικονίζουν ανθρώπινες ή ζωικές μορφές: τα ειδώλια. Είναι όλα oμοιόμορφα ή υπάρχουν και ενδιαφέρουσες, συχνά αναπάντεχες, διαφοροποιήσεις; H Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Αναστασία Μεϊντάνη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η ιστορία του κούρου Αριστοδίκου που στάθηκε ορόσημο της ελληνικής τέχνης

Αρχαιολογία / Κούρος Αριστόδικος: Ένα άγαλμα ορόσημο στην αρχαία ελληνική Τέχνη

Το άγαλμα, λίγο μεγαλύτερο του φυσικού μεγέθους, έχει ύψος 1,95 μ., είναι σμιλεμένο σε παριανό μάρμαρο, χρονολογείται από τους μελετητές γύρω στα 510-500 π.Χ., αποτελεί το τελευταίο δείγμα της μεγάλης σειράς των αττικών κούρων και αποκαλύπτει ποιες ήταν οι ταφικές συνήθειες στην Αθήνα εκείνης της εποχής.
THE LIFO TEAM
Ποιοι ήταν οι μαυραγορίτες της Κατοχής και πώς λειτουργούσαν;

Ιστορία μιας πόλης / Ποιοι ήταν οι μαυραγορίτες της Κατοχής;

Πώς ήταν η καθημερινότητα στην Αθήνα της γερμανικής Κατοχής; Ποιες στρατηγικές ανέπτυξαν οι Αθηναίοι για να επιβιώσουν; Πώς και πού έβρισκαν τρόφιμα; Πώς επηρέασε η παρουσία των κατακτητών τις μετακινήσεις των κατοίκων της πόλης; H Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για την καθημερινή ζωή στην κατοχική Αθήνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Τι έτρεχε με τους λαγούς στην αρχαία Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι έτρεχε με τους λαγούς στην αρχαία Αθήνα;

Στην αρχαία Αθήνα, ο λαγός δεν ήταν μόνο θήραμα, αλλά και σύμβολο ερωτικής επιθυμίας και γονιμότητας, ενώ χρησιμοποιούνταν επίσης ως προσφορά στους θεούς. Ο Ξενοφών έγραψε για το κυνήγι του, ενώ εμφανίζεται συχνά στην τέχνη - στα αγγεία, στις παραστάσεις συμποσίων, ακόμη και σε ταφικά μνημεία. Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Κάτια Μαργαρίτη ρίχνοντας φως στο παρελθόν ενός ζώου που είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι ίσως φανταζόμαστε.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Γεννήθηκε σαν σήμερα  / Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Στις 15 Απριλίου 1489 γεννήθηκε ο αρχιτέκτονας που έφτιαξε από τριακόσια τριάντα έργα. Ανάμεσα σε αυτά, το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1550 -1557) και το Κουρσούμ Τζαμί ή Τζαμί του Οσμάν Σαχ στα Τρίκαλα, το μοναδικό του έργο που σώζεται στην Ελλάδα.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / «Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Πόσο μπορεί να συμβάλει ένα βιβλίο στη σεξουαλική χειραφέτηση των Ελληνίδων; Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με την Παναγιώτα Βογιατζή για την Ντόρα Ρωζέττη και τη γυναικεία ομοφυλοφιλία στην Αθήνα των αρχών του 20ού αώνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Αρχαιολογία & Ιστορία / Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Το σημαντικότερο σωζόμενο έργο της κλασικής ξαναζωντανεύει 23 αιώνες μετά με τη βοήθεια της αρχαιομετρίας, της τεχνητή νοημοσύνη και της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασή του που ανοίγει νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
THE LIFO TEAM
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Ιστορία μιας πόλης / Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Πώς επιχειρήθηκε η αναθεώρηση της εικόνας των δωσιλόγων τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά την Κατοχή και τα Δεκεμβριανά, και ποια ήταν η επίδραση αυτής της αναθεώρησης στη δημόσια ιστορική μνήμη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για ένα θέμα ταμπού που ακόμα απασχολεί τους ιστορικούς αλλά και την κοινωνία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Οι χαμένοι στα άσραμ φίλοι, η αναγέννηση της χαρτομαντείας, η λατρεία αοριστολογιων ινδιάνικης προέλευσης υπό την φενάκη του σαμανισμού, οι καφετζούδες. Όλα είναι εδώ.Αλλά πάω να ρίξω ένα ξεμάτιασμα γιατί έχω πονοκέφαλο.