Ανακαλύπτοντας τον Φέλα Κούτι & The past is a grotesque animal στις Νύχτες Πρεμιέρας

Ανακαλύπτοντας τον Φέλα Κούτι & The past is a grotesque animal στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Στο "The past is a grotesque animal", έχουμε το πορτραίτο του Κέβιν Μπαρνς, leader των Οf Montreal...
0

Δύο μουσικά ντοκιμαντέρ, το ένα για τον μέγιστο Φέλα Κούτι και το άλλο για τον, ελάσσονος σημασίας, Κέβιν Μπαρνς είναι οι προτάσεις για τις σημερινές Νύχτες Πρεμιέρας.

 

Ύστερα από μία σειρά πολιτικοποιημένων ντοκιμαντέρ, ο σκηνοθέτης Άλεξ Γκίμπνεϊ, βραβευμένος με Όσκαρ, επέστρεψε με ένα διεισδυτικό πορτρέτο του κορυφαίου Νιγηριανού μουσικού Φέλα Κούτι που έμπλεξε πρώτος τη jazz με την afro μουσική, θέτοντας τις βάσεις του afrobeat ρεύματος, που κυνηγήθηκε λυσσαλέα από το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας του και που έσβησε από AIDS, μην έχοντας καμία πίστη στην ασθένεια και άρα κάνοντας συνειδητά σεξ χωρίς καμία προφύλαξη.

Στο δίωρο αυτό ντοκιμαντέρ είναι τόση η πληροφορία που ο χρόνος κυλάει σα νεράκι. Ο Γκίμπνεϊ βέβαια δε στηρίχθηκε μόνο στις μαρτυρίες σημαντικών talking heads, ούτε στο αρχειακό υλικό, το οποίο - ομολογουμένως για ένα τέτοιο μεγάλο project - θα το περιμέναμε πλουσιότερο.

Εκκίνηση για το δικό του κινηματογραφικό πορτραίτο ήταν μία πρόσφατη θεατρική παράσταση, ένα μιούζικαλ με θέμα τη ζωή του Φέλα Κούτι, που παρακολούθησε με την κάμερα του και ύστερα ''έσπειρε'' όλο το συγκεκριμένο υλικό στο ντοκιμαντέρ του. Αν δηλαδή δεν υπήρχε η παράσταση αυτή, ενδεχομένως η ταινία να είχε τη μισή διάρκεια και να αποτελούσε ένα πιο σφιχτοδεμένο μεν, συμβατικό δε, πορτραίτο.

Ανακαλύπτοντας τον Φέλα Κούτι & The past is a grotesque animal στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
"Finding Fela!": ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ που καταγράφει τη συναρπαστική καλλιτεχνική και κοινωνικοπολιτική πορεία ενός ιδιοφυούς μουσικού του 20ου αι...

Ωστόσο, από το φακό του Γκίμπνεϊ περνάει μέχρι και ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ με μία μαρτυρία λίγων δευτερολέπτων, ενώ φυσικά δίνεται πολύ περισσότερος χρόνος στα παιδιά του Φέλα Κούτι, στους μουσικούς συντρόφους του, σε κάποιες γυναίκες της ζωής του, σε παιδικούς του φίλους και σε δισκογραφικούς παράγοντες.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παθολογική αγάπη για τη μητέρα του (ο θάνατος της τον έκανε ουσιαστικά να πάρει την ''κάτω βόλτα''), στην έντονη ακτιβιστική αντικυβερνητική του δράση, στη ροπή του προς το ''χόρτο'' και τις μυστηριακές αφρικανικές θρησκείες, αλλά κυρίως στην ευεργετική επίδραση της τέχνης της μουσικής στον μάλλον ανισόρροπο χαρακτήρα του.

Όλα τα λεφτά η μαρτυρία μιας ερωτικής συντρόφου του, που τον ακολούθησε στη Νιγηρία, αλλά τον εγκατέλειψε σαν έμαθε πως επρόκειτο να παντρευτεί 27 διαφορετικές γυναίκες με μία τελετή γάμου! Όπως και έγινε τελικά, αποτέλεσε την αιτία χωρισμού με τη μητέρα των παιδιών του κι εμείς το βλέπουμε σήμερα όλο αυτό στην οθόνη από σπάνιο υλικό αρχείου.

Ανακαλύπτοντας τον Φέλα Κούτι & The past is a grotesque animal στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Στο δίωρο αυτό ντοκιμαντέρ είναι τόση η πληροφορία που ο χρόνος κυλάει σα νεράκι...

Εν κατακλείδι, ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ συμπαραγωγής ΗΠΑ, Αγγλίας και Νιγηρίας που καταγράφει τη συναρπαστική καλλιτεχνική και κοινωνικοπολιτική πορεία ενός ιδιοφυούς μουσικού του 20ου αι. Γιατί τα τραγούδια σου διαρκούν 22 λεπτά το καθένα; ρώτησαν κάποτε τον Φέλα Κούτι. Έχετε ακούσει Μπετόβεν και Μπαχ; Αυτοί έγραφαν σύντομα τραγούδια; Ήταν η απάντηση του!

Στο αμερικανικό ντοκιμαντέρ του Τζέισον Μίλλερ με τίτλο το τραγούδι των Of Montreal, The past is a grotesque animal, έχουμε το πορτραίτο του Κέβιν Μπαρνς, leader της μπάντας που σχηματίστηκε το 1996. Ένας μουσικός μάλλον ελάσσονος σημασίας συγκριτικά με τον Φέλα Κούτι, το θέμα δηλαδή του προηγούμενου ντοκιμαντέρ.

Η ταινία κατά ένα 50% ασχολείται με την ιδιοσυγκρασία του Μπαρνς - μιλούν στην κάμερα ο ίδιος, οι γονείς του και ο αδερφός του, μέλος της κολεκτίβας των Of Montreal - και κατά ένα άλλο 50% με τις θορυβώδεις σχέσεις του με τους υπόλοιπους μουσικούς και με τη Νορβηγίδα σύντροφο και μητέρα της κόρης του.

Αυτομάτως έτσι γεννιούνται ερωτήματα για το πόσο αδυσώπητος και κυνικός μπορεί να γίνει κανείς και πόσους δεσμούς δύναται να θυσιάσει εν ονόματι της καλλιτεχνικής φιλοδοξίας του! Και υπό αυτή την έννοια ο σκηνοθέτης δεν έχει καμία πρόθεση να ''χαϊδέψει'' το θέμα του!

Γραμμική ντοκιμαντερίστικη αφήγηση, αναδειξη της μουσικής των Of Montreal με στοιχεία θεάτρου, funk, glam rock και electronica, ένας αισθησιασμός άφυλου τύπου και, μεταξύ των talking heads, η ηθοποιός Σούζαν Σάραντον να λέει πόσο αγαπάει τον Κέβιν και τη μπάντα αυτή, αλλά και πως ανέβηκε κάποτε στο stage και σύμπραξε μαζί τους.

Ανακαλύπτοντας τον Φέλα Κούτι & The past is a grotesque animal στις Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Γραμμική ντοκιμαντερίστικη αφήγηση, αναδειξη της μουσικής των Of Montreal με στοιχεία θεάτρου, funk, glam rock και electronica...

Info:

Το Finding Fela! προβάλλεται σήμερα στις 17.30 στην αίθουσα Δαναός 1 και επαναπροβάλλεται μεθαύριο, Σάββατο 27/9, στις 21.30 στην αίθουσα Δαναός 2. 

Το The past is a grotesque animal προβάλλεται σήμερα στην αίθουσα Odeon Όπερα 1 στις 20.30 και επαναπροβάλλεται αύριο, Παρασκευή 26/9, στις 22.30 στην αίθουσα Δαναός 2.

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε 94 χρονών: Όλες οι ταινίες του μία προς μία

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε 94 χρονών: Όλες οι ταινίες του μία προς μία

Ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς σκηνοθέτες, πιθανότατα το τελευταίο ευρέως αναγνωρίσιμο κινηματογραφικό είδωλο μιας άλλης εποχής, ο Κλιντ Ίστγουντ κλείνει σήμερα τα 94.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Ιστορίες Καλοσύνης»: Θριαμβευτική επιστροφή ή ανυπόφορο πισωγύρισμα για τον Λάνθιμο;

The Review / «Ιστορίες Καλοσύνης»: Θριαμβευτική επιστροφή ή ανυπόφορο πισωγύρισμα για τον Λάνθιμο;

O Γιάννης Βασιλείου και ο Λουκάς Κατσίκας είδαν τις «Ιστορίες Καλοσύνης» του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου και αναλύουν τα επιτεύγματα, αλλά και τις αστοχίες της ταινίας. Με καλοσύνη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Πολιτισμός / Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Η προκλητική ανθολογία του Γιώργου Λάνθιμου, η νέα συμφωνία δράσης του Τζορτζ Μίλερ, μια έκπληξη από τη Γαλλία και ένα ωραιότατο ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Σπανό στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Λώξη»: Μια ιστορία συμπερίληψης

Ζούμε, ρε! / «Λώξη»: Μια ιστορία συμπερίληψης

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τους Δημήτρη Ζάχο και Θανάση Καφετζη, τους δύο δημιουργούς του ντοκιμαντέρ «Λώξη» ενώ ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης μοιράζεται την εμπειρία του από τη θεατρική ομάδα «Εν δυνάμει», μέλος της οποίας είναι και η Λωξάνδρα.
THE LIFO TEAM
Marcello Mio

Ανταπόκριση / Marcello mio: Η πιο meta ταινία του φετινού Φεστιβάλ Καννών

Διανύοντας τη δική της πορεία κάτω από τη σκιά της μητέρας της, Κατρίν Ντενέβ, και το φάντασμα του εξίσου διάσημου πατέρα της, η Κιάρα αποφασίζει να υποδυθεί τον Μαστρογιάνι και να βγει μόνη της στη σέντρα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
L'Amour Ouf

Ανταπόκριση / L'amour Ouf: Μία από τις χειρότερες ταινίες που έχουμε δει ποτέ στο διαγωνιστικό των Καννών

Αν την ταινία την είχε σκηνοθετήσει οποιοσδήποτε Αμερικανός και όχι ο Γάλλος Ζιλ Λελούς, όχι μόνο στις Κάννες δεν θα είχε ταξιδέψει αλλά δεν θα την είχε δει κανείς μας πουθενά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Parthenope

Ανταπόκριση / Parthenope: Η υπερβολή δεν είναι ποτέ αρκετή για τον Σορεντίνο

Στο πρόσωπο της grande bellezza που ανακάλυψε, της αποθεωτικά φωτογενούς 27χρονης Τσελέστε Ντάλα Πόρτα, ο Ιταλός δημιουργός συγκεντρώνει τα αντιφατικά του αισθήματα για τη γειτονιά της μνήμης του, τη Νάπολη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζία Ζάνγκε, ο εθνολόγος της κινεζικής συνείδησης

Ανταπόκριση / Τζία Ζάνγκε, ο Κινέζος εθνολόγος του σινεμά

Με το «Caught by the Tides», ο κορυφαίος σκηνοθέτης της Κίνας καταγράφει τις συντριπτικές αλλαγές στη χώρα μέσα από τον ποιητικό φακό του. Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος τον συνάντησε στις Κάννες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Γιατί δεν μου άρεσε το «Megalopolis» του Κόπολα»

The Review / «Γιατί δεν μου άρεσε το Megalopolis του Κόπολα»

Πόσα λεπτά χειροκροτούσαν όρθιοι οι θεατές και γιατί δεν έχει απολύτως καμία σημασία; Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Τάσος Μελεμενίδης συζητούν για τη φιλόδοξη νέα ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα που έκανε την πρεμιέρα της στις Κάννες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ