Καλά νέα για τους διαβητικούς τύπου Ι και ΙΙ

Καλά νέα για τους διαβητικούς τύπου Ι και ΙΙ Facebook Twitter
0

 

Οι ειδήσεις κόβουν την ανάσα ακόμα κι αν δεν είσαι διαβητικός. Σήμερα ανακοινώθηκε η έρευνα του Ινστιτούτου Βιολογίας του Sulk σύμφωνα με την οποία φαίνεται πως μια δόση πρωτείνης FGF1 μπορεί να επαναφέρει τη γλυκόζη στα κανονικά επίπεδα για παραπάνω από δύο μέρες και παράλληλα να λειτουργήσει ευεργετικά στην μειώνοντας την αντίσταση την ινσουλίνη από την οποία υποφέρουν αρκετοί διαβητικοί. Η ανακάλυψη αυτή (έγινε χάρη σε έρευνες σε ποντίκια, άρα μέχρι να δοθεί έγκριση για χρήση σε ανθρώπους, θα χρειαστούν κι άλλες μελέτες) μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία καλύτερων και αποτελεσματικότερων φαρμάκων στην αντιμετώπιση του Διαβήτη τύπου ΙΙ ο οποίος σχετίζεται κατεξοχήν με την παχυσαρκία και τον καθιστικό τρόπο ζωής.

 

Λίγες μέρες πριν ωστόσο τα νέα ήταν εξίσου συναρπαστικά αλλά εντυπωσιακά, αυτή τη φορά για τους ασθενείς απο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. Ερευνητές στην Κέντρο Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κολούμπια της Νέας Υόρκης, φαίνεται πως ανέπτυξαν μια μέθοδο θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και το κατάφεραν μετατρέποντας κύτταρα του γαστροεντερικού συστήματος σε πηγές παραγωγής ινσουλίνης! Οι επιστήμονες πειραματίζονται εδώ και καιρό με  βλαστοκύτταρα που προσπαθούν να μετατρέψουν σε πηγές ινσουλίνης με κακά αποτελέσματα μέχρι τώρα. Παρατήρησαν όμως ότι υπάρχοντα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού μπορούν ν’αλλάξουν… χρήση και να επιστρατευτούν αυτά για το σκοπό αυτό.

Τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια ενώ δοκιμές με ανθρώπινο ιστό είναι πολύ ενθαρρυντικές.

 

Ο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 δημιουργείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα β του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Από τη στιγμή που τα κύτταρα αυτά εξαφανίζονται ο μεταβολισμός απορρυθμίζεται. Έτσι ο ασθενής πλέον αναπληρώνει την ινσουλίνη με ενέσεις μέσα από μια χρονοβόρα και επώδυνη διαδικασία υπολογισμού των απαιτούμενων, κάθε φορά, δόσεων. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπληρώσουν τα κύταρρα β ώστε η αναπλήρωση της ινσουλίνης να μην χρειάζεται να γίνεται με ενέσεις.

 

Η μετατροπή των κυττάρων του γαστροεντερικού συστήματος γίνεται με την… απενεργοποιήση του γονιδίου FOXO1. Από τη στιγμή που το γονιδιο αυτό απενεργοποιηθεί χρειάζεται μόλις μια εβδομάδα στα κύτταρα του γαστροεντερικού συστήματος ν’αλλάξουν κι αυτά χρήση και ν’αρχίσουν να παράγουν ινσουλίνη.

 

Αν και η έρευνα αυτή είναι πολλά υποσχόμενη έχει ακόμα πολύ δρόμο. Χρειάζεται τώρα ν’αναπτυχθεί το φάρμακο εκείνο που θ’απενεργοποιεί με ασφάλεια το γονίδιο FOXO1. Άπαξ και το φάρμακο αυτό δημιουργηθεί θα πρέπει να περάσει από ένα πλήθος κλινικών και άλλων δοκιμών. Όμως όσο χρονοβόρα και να είναι η διαδικασία φαίνεται πως η επιστήμη βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στο να κερδίσει τη μάχη κατά του διαβήτη.

 

 

__________

Πηγές:

Columbia University Medical Center

Nature Communications

WebMD

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ