Χωρίς αποτέλεσμα οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους στο Washington Group

Χωρίς αποτέλεσμα οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους στο Washington Group Facebook Twitter
EPA/PETE MAROVICH
0

Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, κατά την κρίσιμη σημερινή συνάντηση των επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος στο περιθώριο του G7, στην οποία συμμετείχε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Γουίσλερ του Καναδά.

Η διορία που έχει δώσει το ταμείο για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι διαφορές ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία φαίνεται ότι παραμένουν αγεφύρωτες, παρ όλη την αισιοδοξία των Βρυξελλών ότι η σημερινή συνάντηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση.

Από την πλευρά της Γερμανίας, το γερμανικό Κοινοβούλιο για να δώσει την έγκρισή του στην τελευταία εκταμίευση, ζητά την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα η ελάφρυνση του χρέους που θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του Ταμείου να μην είναι απαγορευτική για το Κοινοβούλιο.

Έτσι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών καλείται να βρει λύση σε ένα δύσκολο πρόβλημα. Η γερμανική στάση επιμένει όχι μόνο σε μία όσο το δυνατόν μικρότερη ελάφρυνση χρέους, αλλά τη σύνδεση αυτής με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του θεωρεί ότι το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο για να το καταστήσει βιώσιμο και υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει μία επιμήκυνση των πληρωμών των δανείων του δεύτερου προγράμματος (ΕFSF) για 10-15 χρόνια τουλάχιστον.

Ταυτόχρονα στις προϋποθέσεις είναι και η απαίτηση ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους να τίθεται σε λειτουργία απολύτως αυτόματα χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της στρέφει το βλέμμα για το χρέος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM
Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οικονομία / Ευρωβαρόμετρο 2025: Το κόστος και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζουν την αγορά των καταναλωτών στην Ελλάδα

Οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά τροφίμων των καταναλωτών στη χώρα, την ώρα που αντίστοιχα στην Ευρώπη το κόστος και η γεύση, έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο
LIFO NEWSROOM