Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα - Προειδοποίηση για αύξηση της παραγωγικότητας

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα - Προειδοποίηση για αύξηση της παραγωγικότητας Facebook Twitter
EPA/JIM LO SCALZO
0

Τις προβλέψεις του για την δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας καταγράφει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα αποτελέσματα της έκθεσης για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης (Regional Economic Outlook for Europe) που δόθηκε στην δημοσιότητα το μεσημέρι.

Την έκθεση παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και τα αποτελέσματα επαναλαμβάνουν ουσιαστικά τις εκτιμήσεις που είχε κάνει το Ταμείο για την ελληνική οικονομία κατά την διάρκεια της Εαρινής του Συνόδου που είχε πραγματοποιηθεί πριν από έναν μήνα στην Ουάσινγκτον.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ υπολογίζει ένα σημαντικό κλείσιμο της ψαλίδας στο ελληνικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αποδίδεται στη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

Η έκθεση, ωστόσο, διαπιστώνει πως η Ελλάδα έχει αρνητική καθαρή επενδυτική θέση σε σχέση με το εξωτερικό ισοζύγιο συναλλαγών. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγικότητα της και έτσι να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, το Ταμείο καταγράφει μια αύξηση της τάξης του 0,6% για το τρέχον έτος, καθώς εκτιμά ότι από το 1,4% το 2017 θα ανέλθει στο 2% το 2018, ενώ για το 2019 προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 1,8%.

Στο μέτωπο των επενδύσεων, το ΔΝΤ προβλέπει μια σταθερή αύξηση, υπολογίζοντας ότι το ποσοστό του 11,7% για την περίοδο του 2017 θα ανέλθει στο 12,7% το 2018 και τελικά θα αγγίξει το 13,8% μέσα στο 2019.

Για την ανεργία, η έκθεση σημειώνει πως θα υπάρξει μια σταθερή υποχώρηση από το ποσοστό του 21,5% που είχε καταγραφεί το 2017. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2018 θα υπάρξει μια μείωση της τάξης του 1,7%, καθώς το ποσοστό της ανεργίας θα διαμορφωθεί στο 19,8%, ενώ το 2019 θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο αγγίζοντας το 18%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο με πέρσι (0,8% του ΑΕΠ) για το 2018, ενώ το 2019 θα μειωθεί στο 0,6%.

Σχετικά παρόμοια σταθερή πορεία θα ακολουθήσει και το δημοσιονομικό ισοζύγιο που όπως και το 2017 (0%) έτσι και το 2018 (-0,1%) αλλά και το 2019 (0%) θα παραμείνει ισοσκελισμένο.

Τέλος, το δημόσιο χρέος που βρίσκονταν στο 181,9% του ΑΕΠ το 2017 θα ανέλθει στο 191,3% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το 2019 θα υποχωρήσει στο 181,8% του ΑΕΠ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ