Ο ιδιοκτήτης του Coachella χρηματοδοτεί υπερσυντηρητικές οργανώσεις αλλά οι καλλιτέχνες δεν πτοούνται

Ο ιδιοκτήτης του Coachella χρηματοδοτεί υπερσυντηρητικές οργανώσεις αλλά οι καλλιτέχνες δεν πτοούνται Facebook Twitter
Το 2017 συμμετείχαν στο φεστιβάλ Coachella Valley Music and Arts Festival 250.000 άνθρωποι και τα συνολικά έσοδα του άγγιξαν τα 114,6 εκ. δολάρια. Φωτό:Christopher Polk / Getty
0

Το μουσικό φεστιβάλ Coachella αποτελεί ένα σημαντικότατο πολιτιστικό γεγονός που απασχολεί τα media σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο, ήδη από την ανακοίνωση των ονομάτων που θα παρελάσουν από τις σκηνές του, αφιερώνονται άπειρα ψηφία και χύνεται άφθονο μελάνι για το Coachella Valley Music and Arts Festival, όπως είναι η επίσημη ονομασία του.

Μπορεί η πρώτη συναυλία που διοργανώθηκε στο Empire Polo Club να ήταν το αποτέλεσμα του μποϋκοτάζ των Pearl Jam στην απόλυτη κυριαρχία και τις επιπλέον χρεώσεις της Ticketmaster επί των εισιτηρίων, ο χώρος όμως έκτοτε εξελίχθηκε και πλέον φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα, πιο δημοφιλή και επικερδή φεστιβάλ παγκοσμίως.

Το 2017 συμμετείχαν 250.000 άνθρωποι και τα συνολικά έσοδα του άγγιξαν τα 114,6 εκ. δολάρια.

Το 2017 όμως ήταν και η χρονιά που διατυπώθηκαν ανοιχτά οι πρώτες ενστάσεις κατά του ιδιοκτήτη της Goldenvoice, της εταιρείας που διοργανώνει το φεστιβάλ, σχετικά με την υποστήριξη που προσφέρει υπό μορφή δωρεών –και όχι μόνο- σε απεχθείς ακροδεξιες οργανώσεις.

Αν τα μεγάλα ονόματα δεν προτίθενται να πάρουν έμπρακτα θέση εναντίον του Anschutz και όλων αυτών που αντιπροσωπεύει, ας αφήσουν τις δήθεν δηλώσεις και τον επιφανειακό ακτιβισμό, ο οποίος δεν είναι παρά το απαραίτητο αξεσουάρ που συμπληρώνει το προφίλ του ευαισθητοποιημένου καλλιτέχνη, κι ας παίξουν απλά τη μουσική τους.

Βλέπετε ο Philip Anschutz, ιδιοκτήτης της Anschutz Entertainment Group (AEG) στην οποία ανήκουν όχι μόνο η Goldenvoice αλλά και μερίδιο των ομάδων του NBA LA Clippers και Lakers, είναι ένας υπερσυντηρητικός Αμερικανός που σταθερά χρηματοδοτεί οργανώσεις που επιδιώκουν την απαγόρευση των αμβλώσεων, βάλλουν κατά των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, στρέφονται κατά της επιστήμης, μάχονται τις προσπάθειες ελέγχου των όπλων και επιτίθενται στο περιβάλλον.

Ο κατάλογος των ωφελούμενων από τις δωρεές του είναι μακρά, αλλά αξίζει τον κόπο να διαβάσετε ενδεικτικά κάποια από τους ιδρύματα και τους σκοπούς τους.

Καταρχάς ο Anschutz προσφέρει επί χρόνια χρήματα στην Mission America Coalition, μια ένωση που το Southern Poverty Law Center χαρακτηρίζει ως ομάδα που υποκινεί το μίσος (hate group). Η MAC διεκδικεί πολύ επιθετικά την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε οροθετικούς και εν γένει υιοθετεί παρεμφερείς και ακραίες θέσεις.

Ο ιδιοκτήτης του Coachella χρηματοδοτεί υπερσυντηρητικές οργανώσεις αλλά οι καλλιτέχνες δεν πτοούνται Facebook Twitter
O Philip Anschutz, είναι ένας υπερσυντηρητικός Αμερικανός που σταθερά χρηματοδοτεί οργανώσεις που επιδιώκουν την απαγόρευση των αμβλώσεων, βάλλουν κατά των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, στρέφονται κατά της επιστήμης, μάχονται τις προσπάθειες ελέγχου των όπλων και επιτίθενται στο περιβάλλον. Φωτο: Helen H. Richardson

Ο κος Coachella στηρίζει με δωρεές και την Alliance Defending Freedom, οργάνωση που επιθυμεί την επιβολή υποχρεωτικής προσευχής –χριστιανικής πάντα– στις συναντήσεις δημόσιων αξιωματούχων και στα δημόσια σχολεία και την ανάρτηση θρησκευτικών εμβλημάτων (σταυρών) στα δημόσια κτίρια.

Επιπλέον, η ADF, στο πλαίσιο της αντίθεσής της με το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, προωθεί την επιλεκτική άρνηση των επαγγελματιών της υγείας (γιατρών, νοσηλευτών κ.λπ.) να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ιατρικές πράξεις που αντιτίθενται στα προσωπικά τους πιστεύω.

Α, φυσικά τοποθετούνται και κατά του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και της τεκνοθεσίας από ομοφυλόφιλους και λεσβίες καθώς ο Θεός (τους) δεν το επιτρέπει.

Τη στήριξη του απολαμβάνουν και οι οργανώσεις National Christian Foundation και Family Research Council, που προωθούν ακραίες θέσεις σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Ο Anschutz είχε επίσης στηρίξει προσωπικά σε μεγάλο βαθμό την Τροπολογία 2 του Κολοράντο, νόμο που, μεταξύ άλλων, επέτρεπε σε εργοδότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεων, να κάνουν διακρίσεις έναντι των ομοφυλοφίλων σε ζητήματα απασχόλησης, ενοικίασης κατοικιών και παροχής υπηρεσιών. Η τροπολογία υπερψηφίστηκε μεν, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο την έκρινε αντισυνταγματική και καταργήθηκε.

Εκτός όμως από τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Anschutz έχει ανοίξει πόλεμο και κατά του περιβάλλοντος και της επιστήμης, επιδιώκοντας να υπερασπιστεί τις οπισθοδρομικές, συντηρητικές και θρησκόληπτες απόψεις, μαζί με την τσέπη του.

Ο ιδιοκτήτης του Coachella χρηματοδοτεί υπερσυντηρητικές οργανώσεις αλλά οι καλλιτέχνες δεν πτοούνται Facebook Twitter
O Anschutz έχει ανοίξει πόλεμο και κατά του περιβάλλοντος και της επιστήμης, επιδιώκοντας να υπερασπιστεί τις οπισθοδρομικές, συντηρητικές και θρησκόληπτες απόψεις, μαζί με την τσέπη του.

Ως ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της Anschutz Exploration Company, μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στην εξαιρετικά επιβαρυντική για το περιβάλλον υδραυλική ρωγμάτωση (fracking), έχει μηνύσει ολόκληρες πόλεις επειδή τόλμησαν να θεσπίσουν νόμους που την απαγορεύουν προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων τους και η καθαρότητα πόσιμου νερού και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Ο Anschutz έχει ιδρύσει και χρηματοδοτήσει το Discovery Institute, το οποίο έχει ως αποστολή την προώθηση της διδασκαλίας του «ευφυούς σχεδιασμού» στα δημόσια σχολεία αντί της θεωρίας της εξέλιξης του Δαρβίνου. 

Η Greenpeace τον έχει καταγγείλει πολλές φορές για την υποστήριξη που παρέχει το ίδρυμά του στις ψευδοεπιστημονικές θέσεις που αρνούνται το φαινόμενο της κλιματολογικής αλλαγής.

Επιπλέον, συνεισφέρει οικονομικά στις εκστρατείες πολιτικών όπως ο γερουσιαστής Cory Gardner, οι οποίοι εμφορούνται από τα ιδεώδη της διαβόητης NRA και υπερασπίζονται λυσσαλέα τα συμφέροντά της, με αποτέλεσμα στις ΗΠΑ να χάνονται σε καθημερινή βάση δεκάδες ζωές από πυροβόλα όπλα.

Ο ιδιοκτήτης του Coachella χρηματοδοτεί υπερσυντηρητικές οργανώσεις αλλά οι καλλιτέχνες δεν πτοούνται Facebook Twitter
Ο Anschutz έχει ιδρύσει και χρηματοδοτήσει το Discovery Institute, το οποίο έχει ως αποστολή την προώθηση της διδασκαλίας του «ευφυούς σχεδιασμού» στα δημόσια σχολεία αντί της θεωρίας της εξέλιξης του Δαρβίνου.

Την επαύριο των δημοσιευμάτων σχετικά με τις δραστηριότητες του ιδιοκτήτη του Coachella, χιλιάδες θαυμαστές των καλλιτεχνών που είχε ανακοινωθεί πως θα συμμετέχουν στην διοργάνωση του 2017 αντέδρασαν εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους.

Πιο έντονη ήταν η οργή των fans καλλιτεχνών όπως η Beyoncé, ο Kendrick Lamar, οι Radiohead και άλλοι που δεν διστάζουν να διατρανώνουν τις πολιτικές τους τοποθετήσεις δημοσίως, τοποθετήσεις που δεν θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από εκείνες που χρηματοδοτούνται από τον Anschutz.

Ωστόσο τα ξεσπάσματα αυτό ήταν μάλλον άδικα, καθώς οι καλλιτέχνες προφανώς και δεν διαπραγματεύονται απευθείας με τον ίδιο, ενώ κατά πάσα πιθανότητα είχαν ήδη υπογράψει τα συμβόλαια τους πολύ καιρό πριν έρθουν να απασχολήσουν τα ΜΜΕ οι δεσμοί του με αυτές τις οργανώσεις.

Το πιθανότερο ήταν πως αν παραβίαζαν τα συμβόλαια αυτά θα αντιμετώπιζαν σοβαρές νομικές και οικονομικές κυρώσεις ενώ είχαν άγνοια όταν υπέγραφαν.

Μετά από την έκταση που πήρε το όλο ζήτημα, ο Anschutz δήλωσε στο περιοδικό Rolling Stone πως «στηρίζει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού» και δεσμεύθηκε πως τόσο ο ίδιος, όσο και το ίδρυμά του θα παύσουν να κάνουν δωρεές σε οργανώσεις με δραστηριότητες που στρέφονται κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όμως παρά τις περυσινές του διαβεβαιώσεις, ο Anschutz συνέχισε και φέτος τις δωρεές του σε συντηρητικά ιδρύματα και μεμονωμένους πολιτικούς που ασπάζονται παρεμφερείς θέσεις.

Κι εδώ εστιάζει το πρόβλημα, τόσο για τους καλλιτέχνες που μέρος της φήμης και της δημόσιας εικόνας τους έχει χτιστεί όχι μόνο πάνω στην μουσική τους αλλά και στις ιδεολογικές τους τοποθετήσεις, όσο και για τους λάτρεις του φεστιβάλ που εμμέσως χρηματοδοτούν δράσεις που αντιτίθενται στα πιστεύω τους.

Γιατί μέσω του Coachella ο Anschutz ουσιαστικά εκμεταλλεύεται την καταναλωτική δύναμη μιας, κατ' επίφασιν τουλάχιστον, προοδευτικής νεανικής κουλτούρας ώστε να ενισχύσει δράσεις που στρέφονται εναντίον της.

 

Η εμφάνιση της Beyoncé στο Coachella 2018.

Η δέσμευση του φεστιβάλ για τη συμμετοχικότητα και την ελευθερία έκφρασης σίγουρα λειτουργεί ως ένας επιπλέον πόλος έλξης για το κοινό του. Ένα κοινό που τα τελευταία χρόνια δεν διστάζει καθόλου να προτάξει τις πολιτικές και ηθικές του απόψεις και να απαιτήσει από τους καλλιτέχνες που αγαπά να πάρουν θέση για φλέγοντα ζητήματα που καμία σχέση δεν έχουν με την τέχνη τους. 

Μπορεί λοιπόν η Beyoncé φέτος να καταχειροκροτήθηκε όταν είπε «Coachella, σε ευχαριστώ που μου επέτρεψες να είμαι η πρώτη μαύρη γυναίκα headliner» πριν τραγουδήσει το «Run the World (Girls)», αλλά καθώς πλέον γνωρίζει σε ποιες τσέπες καταλήγουν τα λεφτά των θαυμαστών που την αποθεώνουν (ενώ μάλιστα πολλοί ανήκουν στις κοινότητες των οποίων τα δικαιώματα θίγονται από τον Anschutz και τους φίλους του), η πρωτιά αυτή είναι τελείως κενή νοήματος. Και η ίδια, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι της, δεν έχει πια καμία δικαιολογία. 

Αν λοιπόν τα μεγάλα ονόματα δεν προτίθενται να πάρουν έμπρακτα θέση εναντίον του Anschutz και όλων αυτών που αντιπροσωπεύει, ας αφήσουν τις δήθεν δηλώσεις και τον επιφανειακό ακτιβισμό, ο οποίος δεν είναι παρά το απαραίτητο αξεσουάρ που συμπληρώνει το προφίλ του ευαισθητοποιημένου καλλιτέχνη, κι ας παίξουν απλά τη μουσική τους.

Εξάλλου γι΄αυτό πληρώνονται. 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φαινόμενο «Manos»: O πιο δημοφιλής Έλληνας YouTuber κατάφερε να κατακτήσει και την κορυφή του Spotify

Μουσική / Manos: O πιο δημοφιλής Έλληνας YouTuber κατακτά και την κορυφή του Spotify

Για εκατομμύρια παιδιά και εφήβους ο Manos δεν ήταν απλώς ένας YouTuber αλλά ένας ψηφιακός φίλος. Δεκατέσσερα χρόνια μετά το πρώτο του βίντεο, μιλά για τη σχέση ζωής με το κοινό του, τις δυσκολίες της πρόωρης δημοσιότητας, την προσωπική του επανεκκίνηση και τη θεαματική είσοδό του στη μουσική με τις επιτυχίες «Baby» και «Κενό».
M. HULOT
Γιώργος Κανέλλης - Discobole

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Κανέλλης: «Το Discobole δεν ήταν ένα απλό κατάστημα»

Από τα παιδικά του χρόνια στο Παλαιό Φάληρο ως το άνοιγμα του θρυλικού «Discobole», κι απ’ τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ως τη σημερινή αναγέννηση του βινυλίου – ο άνθρωπος πίσω από το σημαντικότερο δισκάδικο της πόλης αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Έλενα Λεώνη: «Βαριέμαι να είμαι συνέχεια σωστή»

Μουσική / Έλενα Λεώνη: «Βαριέμαι να είμαι συνέχεια σωστή»

Με το εξαιρετικό ντεμπούτο άλμπουμ της, «1.», και το viral «Βαριέμαι πολύ», η Έλενα Λεώνη μετατρέπει την πίεση που προκαλούν οι προσδοκίες και η ανάγκη να είναι διαρκώς παραγωγική σε σύγχρονη ελληνική ποπ που συνδυάζει παράδοση, συναίσθημα και προσωπική ελευθερία.
M. HULOT
Queer Ranch Festival: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Μουσική / Queer Ranch Festival στη Λέσβο: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Τέσσερις θηλυκότητες έβαλαν το ταλέντο και τις επαφές τους και έφτιαξαν ένα φεστιβάλ στην Ερεσό της Λέσβου που συγκεντρώνει άτομα από όλο τον πλανήτη και τα εισιτήριά του γίνονται sold out μέσα σε μισή ώρα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μουσική / O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μετά από μια άνιση σεζόν, ο Βρετανός DJ δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα παίζοντας ένα minimal techno set που αντλούσε από όλα τα είδη ηλεκτρονικής μουσικής και δεν θύμιζε τίποτα απ' όσα έχεις ακούσει ως τώρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μουσική / HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μισή άνθρωπος και μισή άλογο, η 26χρονη Γερμανίδα DJ και παραγωγός φέρνει στην ηλεκτρονική μουσική κάτι σχεδόν ξεχασμένο: την καθαρή διασκέδαση, το χάος και την ελευθερία τού να μην παίρνεις τον εαυτό σου υπερβολικά στα σοβαρά.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για το σουξέ»

Lifo Videos / Σταμάτης Κραουνάκης: «Στα 70 μου, δεν έχω όρεξη για καβγάδες»

Σ’ ένα διάλειμμα από τις πρόβες της «Λυσιστράτης», ο Σταμάτης Κραουνάκης μοιράζεται αναμνήσεις από τη διαδρομή του, σχόλια για ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής και πρακτικές επιβίωσης για τα χρόνια που έρχονται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
59’ με τη VASSIŁINA

Μουσική / VASSIŁINA: «Έχω πάρει έμπνευση από τις drag queen φίλες μου»

Στον πυρήνα της σύγχρονης ελληνικής avant-pop, η VASSIŁINA δεν φοβάται να χαθεί για να επαναπροσδιοριστεί, μετατρέποντας την αβεβαιότητα, το τραύμα και τη ρευστή φύση της ταυτότητας σε μια έντονα βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία.
M. HULOT
Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Nothing Days / Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Από ένα υπνοδωμάτιο στο Έσεξ σε σκηνές όπως το Wireless Festival και το Coachella, ο 20χρονος δημιουργός ξεχώρισε χάρη στην εμμονική παραγωγικότητά του, σχεδιάζοντας, εκτός από τη μουσική, και τον μύθο του.
M. HULOT
Νέλλη Σεμιτέκολο, πιανίστρια

Οι Αθηναίοι / Νέλλη Σεμιτέκολο: «Όταν μεγαλώνεις και γερνάς, κάθε χρόνο κάτι χάνεις»

Χωρίζει τη ζωή της πριν και μετά τον Χρήστου και πριν και μετά τον Γρηγόρη. Την πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας της την έζησε σε συναυλία κατά τη διάρκεια της χούντας, παίζοντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Fíglio Böler: «Η bass culture είναι για όλους, δεν έχει κάτι να αποδείξει»

Μουσική / Ένας 22χρονος φέρνει ξανά την κουλτούρα του μπάσου στην πόλη

Ο νεαρός μουσικός παραγωγός Fíglio Böler βρίσκεται πίσω από το Bass Asylum, ένα νέο event που έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τη βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Keep Hush, και έχει στόχο την αναβίωση της bass κουλτούρας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ