Όλη η αλήθεια για τα σκευάσματα πρωτεΐνης

Όλη η αλήθεια για τα σκευάσματα πρωτεΐνης Facebook Twitter
Είναι φανερό πως τα συμπληρώματα αυτά μετατρέπονται στη συνείδησή μας ως ένας πολύ αποτελεσματικός, ασφαλής και διαδεδομένος τρόπος να διατηρούμε ωραίο και καλογυμνασμένο το σώμα μας.
0

Η ιδέα που είχα μέχρι πρόσφατα για τα συμπληρώματα διατροφής και τα σκευάσματα πρωτεΐνης είναι πως μπορείς να τα βρεις μόνο σε κάποιο βαρύ αρσενικό σιδεράδικο της γειτονιάς όπου εκκολαπτόμενοι ιδρωμένοι μποντιμπιλντεράδες αγκομαχάνε ανάμεσα από αλυσίδες, σάκους τους μποξ και αυτοσχέδια βάρη, κουνάνε με δύναμη πολύχρωμα σέικερ και καταπίνουν απνευστί αυτήν τη δαιμονική ουσία, στην προσπάθειά τους να φουσκώσουν κι άλλο και να μοιάσουν με τον Rocky.


Καθώς όμως οι εποχές αλλάζουν, οι γνώσεις εξελίσσονται και η ενημέρωση ανανεώνεται διαρκώς, τέτοιες λανθασμένες αντιλήψεις παύουν να υπάρχουν.


Πλέον υπάρχουν παντού γύρω σου άνθρωποι που ανακινούν τα σέικερ τους και καταναλώνουν άφοβα τέτοιου είδους προϊόντα. Μέσα στα γυμναστήρια, τα fitness clubs, τα κολυμβητήρια, τις σχολές χορού μέχρι και σε εστιατόρια, στον δρόμο ή μέσα στο μετρό.

Πλέον υπάρχουν παντού γύρω σου άνθρωποι που ανακινούν τα σέικερ τους και καταναλώνουν άφοβα τέτοιου είδους προϊόντα. Μέσα στα γυμναστήρια, τα fitness clubs, τα κολυμβητήρια, τις σχολές χορού μέχρι και σε εστιατόρια, στον δρόμο ή μέσα στο μετρό.


Μαγαζιά που εμπορεύονται προϊόντα αθλητικής διατροφής ξεπηδούν σε κάθε γωνιά της πόλης. Αμέτρητες οι εικόνες από μοντέλα του Instagram που διαφημίζουν με ζήλο σκόνες πρωτεΐνης και κατακλύζουν τις οθόνες του υπολογιστή.


Όλο και πιο πολλοί φαίνεται να τα έχουν εντάξει στην καθημερινή τους διατροφή. Καθημερινά μπορείς να δεις από καλογυμνασμένες, χωρίς ίχνος λίπους, κοπέλες που λιώνουν στον διάδρομο, νεαρούς που ξημεροβραδιάζονται στα γυμναστήρια, επαγγελματίες αθλητές που προπονούνται δύο και τρεις ώρες μέχρι απλά καθημερινά άτομα μετά από έναν περίπατο ή ένα μάθημα πιλάτες, να πίνουν ορούς γάλακτος και ροφήματα πρωτεΐνης.

Όλη η αλήθεια για τα σκευάσματα πρωτεΐνης Facebook Twitter
Σκεφτείτε τα συμπληρώματα διατροφής και την πρωτεΐνη ορού γάλακτος ως «εργαλεία» στην εργαλειοθήκη σας. Όλα τα εργαλεία είναι χρήσιμα αλλά το καθένα έχει τη δική του χρήση και χρησιμοποιείται για συγκεκριμένο σκοπό κάθε φορά.


Είναι φανερό πως τα συμπληρώματα αυτά μετατρέπονται στη συνείδησή μας ως ένας πολύ αποτελεσματικός, ασφαλής και διαδεδομένος τρόπος να διατηρούμε ωραίο και καλογυμνασμένο το σώμα μας.


Βέβαια, κακά τα ψέματα, και παρά την τόση ενημέρωση και τις μελέτες, δεν σταματάει να υπάρχει κάπου στο πίσω μέρος του μυαλό μου πως αν τύχει να πιω έστω μια γουλιά από πρωτεΐνικό ρόφημα θα μετατραπώ στον Εξολοθρευτή. Και δεν είμαι η μόνη που έχει αυτήν την εντύπωση.


Θέλοντας λοιπόν να μάθω περισσότερα για τη λειτουργία των πρωτεϊνικών σκευασμάτων, για το πώς επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό, ποιοι μπορούν να τα καταναλώνουν και αν τελικά είναι τόσο θετικά όσο τα παρουσιάζουν, ήρθα σε επικοινωνία με τον ειδικό διαιτολόγο – διατροφολόγο Κωvσταντίνο Μπακόπουλο και του ζήτησα να μου λύσει κάποιες απλές απορίες.

— Ποιες τροφές αντικαθιστά συνήθως ένα σκεύασμα πρωτεΐνης ή αμινοξέων;

Θα ξεκινήσω λέγοντας πως ένα συμπλήρωμα αθλητικής διατροφής, είτε πρωτεΐνης είτε αμινοξέων, αλλά και κάθε άλλο συμπλήρωμα, όπως λέει και το όνομά του, έρχεται να «συμπληρώσει» τυχόν ελλείψεις που μπορεί να υπάρξουν σε ένα πλάνο διατροφής ή να συμβάλει στη πιο εύκολη κάλυψη των αναγκών του ατόμου σε πρωτεΐνες.


Σε καμία περίπτωση όμως οποιοδήποτε σκεύασμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία ισορροπημένη διατροφή.


Εφόσον λοιπόν ξεκαθαρίσουμε αυτό, θα λέγαμε πως ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης ή αμινοξέων συγκαταλέγεται ως μία εναλλακτική πρωτεϊνούχου τροφίμου όπως είναι το αυγό, το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά.


— Υπάρχουν παρενέργειες από τα σκευάσματα αυτά; Μεταβολίζονται στο συκώτι και πόσο επιβαρυντικά είναι για την υγεία;

Για να δώσουμε την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιες είναι οι πρωτεϊνικές ανάγκες ενός ατόμου, δηλαδή πόσα γραμμάρια πρωτεϊνών θα πρέπει να καταναλώνει το άτομο καθημερινά.


Οι πρωτεϊνικές ανάγκες προκύπτουν ανάλογα με το σωματικό βάρος του καθένα, το είδος και την ένταση της άσκησης που επιλέγει.


Εφόσον η συνολική ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης σε γραμμάρια, είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω της χρήσης συμπληρωμάτων, δεν ξεπερνά τις πρωτεϊνικές ανάγκες αυτές, τότε δεν ελλοχεύει κανένας κίνδυνος για την υγεία.


— Αν πίνω πρωτεΐνη σκόνη ή ρόφημα θα «φουσκώσω»;

Θα σας έλεγα όχι. Την ίδια απάντηση βέβαια θα σας έδινα αν με ρωτούσατε «αν τρώω παραπάνω γαλακτοκομικά θα φουσκώσω;»


Ο όρος «θα φουσκώσω» τον οποίο ακούμε συχνά, ταυτίζεται με την ταχεία αύξηση της μυϊκής μάζας. Ωστόσο, απλά και μόνο η κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος δεν μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της μυϊκής μάζας.


Για τον σκοπό αυτό απαιτείται αντίστοιχη προπόνηση και διατροφή και ακόμη και τότε η αύξηση της μυϊκής μάζας αποτελεί διαδικασία που απαιτεί χρόνο.


— Είναι αποτελεσματικότερα της τροφής τελικά, μετά το γυμναστήριο;

Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος εμφανίζουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.


Πιο συγκεκριμένα, έχουν υψηλή περιεκτικότητά σε πρωτεΐνη, παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή πρωτεΐνη που περιέχει όλα τα αμινοξέα στις κατάλληλες αναλογίες και στη σωστή ποσότητα και τέλος εμφανίζουν ταχεία πέψη και απορρόφηση.


Λόγω λοιπόν των παραπάνω χαρακτηριστικών θα μπορούσαμε να πούμε πως υπερτερούν ως επιλογή γεύματος μετά το γυμναστήριο ή την προπόνηση όπου απαιτείται συγκεκριμένη ποσότητα πρωτεΐνης και ταχεία απορρόφηση για την αποκατάσταση του μυϊκού ιστού.

Όλη η αλήθεια για τα σκευάσματα πρωτεΐνης Facebook Twitter
Η χρήση προϊόντων αθλητικής διατροφής έρχεται να «συμπληρώσει» τυχόν κενά ή να καλύψει αυξημένες ανάγκες που μπορεί να υπάρξουν σε ένα πλάνο διατροφής.


— Πότε είναι σωστό να ξεκινήσει κάποιος να λαμβάνει αυτά τα σκευάσματα;

Εφόσον οι ανάγκες σας σε πρωτεΐνη καλύπτονται μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και μίας ποικιλίας τροφίμων, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής δεν είναι απαραίτητη.


Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπως οι αθλητές, όπου οι πρωτεϊνικές ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες, ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος θα μπορούσε να συμβάλει στην πιο εύκολη επίτευξή τους.

— Πολλοί τα αντικαθιστούν αντί του στερεού γεύματος. Ενδείκνυται για άτομα με διατροφικές διαταραχές;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως η χρήση προϊόντων αθλητικής διατροφής έρχεται να «συμπληρώσει» τυχόν κενά ή να καλύψει αυξημένες ανάγκες που μπορεί να υπάρξουν σε ένα πλάνο διατροφής.


Σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να αντικαταστήσει μια ισορροπημένη διατροφή, πόσο μάλλον σε άτομα που εμφανίζουν κάποια διατροφική διαταραχή γεγονός που απαιτεί ακόμη πιο προσεκτικό χειρισμό.


— Ποιες τροφές μπορούμε να τρώμε κατευθείαν μετά την προπόνηση που να μην χρειάζονται μεγάλη προετοιμασία και να μην αποτελούν κάποιο σκεύασμα;

Όσον αφορά της πηγές πρωτεΐνης θα λέγαμε πως απαιτούνται πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας δηλαδή κατά βάση ζωικές πρωτεΐνες. Σε επίπεδο τροφίμων επιλογές όπως το αυγό, το κοτόπουλο, ο τόνος, ο σολομός και το γιαούρτι αποτελούν καλή επιλογή.


Μπορείτε να ετοιμάσετε κάποια γεύματα όπως σάντουιτς με κοτόπουλο, αραβική πίτα με τόνο ή σολομό και να έχετε ήδη κάποια αυγά βρασμένα από προηγούμενη μέρα, ώστε να εξοικονομήσετε χρόνο στην προετοιμασία του μεταπροπονητικού σας γεύματος.

— Τι είδους γυμναστική απαιτεί συμπληρώματα διατροφής και σκευάσματα πρωτεΐνης; Μπορεί και κάποιος που δεν αθλείται να τα πάρει άφοβα;

Σίγουρα αν μιλάμε για άσκηση μέτριας έντασης και συχνότητας ή κάποια μορφή ήπιας αερόβιας άσκησης, τότε η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής δεν είναι επιτακτική καθώς οι ανάγκες σας μπορούν να καλυφθούν επαρκώς μέσω της διατροφής.


Περνώντας όμως σε επίπεδο αθλητισμού ή πρωταθλητισμού και σε προπονήσεις υψηλής έντασης, όπου οι ανάγκες θρεπτικών συστατικών και πρωτεϊνών αυξάνονται σημαντικά, ή σε έντονη προπόνηση με αντιστάσεις, τότε πιθανόν να απαιτείται η χρήση κάποιου συμπληρώματος διατροφής.


Σκεφτείτε τα συμπληρώματα διατροφής και την πρωτεΐνη ορού γάλακτος ως «εργαλεία» στην εργαλειοθήκη σας. Όλα τα εργαλεία είναι χρήσιμα αλλά το καθένα έχει τη δική του χρήση και χρησιμοποιείται για συγκεκριμένο σκοπό κάθε φορά.


— Δηλαδή αν κάνω μια ώρα γυμναστική, πιλάτες για παράδειγμα, να πάρω αμινοξέα;

Σύμφωνα και με τα παραπάνω η απάντηση είναι όχι. Η μία ώρα πιλάτες αποτελεί μία άσκηση μέτριας έντασης. Στις περιπτώσεις αυτές μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων και θρεπτικών συστατικών μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες σας.


— Τελικά η χρήση αυτών των σκευασμάτων καλύπτει πραγματική ανάγκη του οργανισμού ή πρόκειται για άλλη μια μόδα του εμπορίου;

Αναμφισβήτητα η βιομηχανία των συμπληρωμάτων διατροφής αποτελεί βιομηχανία με κέρδη εκατομμυρίων αλλά ταυτόχρονα και μία μόδα εφόσον το fitness έχει εξαπλωθεί στις μέρες μας.


Υπάρχουν περιπτώσεις όπως αναφέραμε που η χρήση τους δεν είναι επιτακτική. Υπάρχουν όμως και άλλες όπου τα συμπληρώματα αθλητικής διατροφής αποτελούν ένα καλό όπλο στη φαρέτρα του διαιτολόγου.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP