Πενταπλάσιος ο κίνδυνος ατυχήματος για τους ανθρώπους με επιληψία

Πενταπλάσιος ο κίνδυνος ατυχήματος για τους ανθρώπους με επιληψία Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Οι άνθρωποι που πάσχουν από επιληψία διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν όχι από φυσικά αίτια, αλλά από ατύχημα ή από αυτοκτονία, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.


Παρόλο που η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος επιληπτικός από μη φυσικά αίτια, είναι μικρός σε απόλυτους όρους (περίπου 0,5%, δηλαδή μία στις 200), είναι σαφώς μεγαλύτερος από ό,τι στους ανθρώπους χωρίς επιληψία.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Μάντσεστερ και του Σουάνσι, με επικεφαλής τη δρα Χέιλι Γκόρτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας "JAMA Neurology", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 60.000 ανθρώπους με επιληψία και 1,2 εκατομμύρια χωρίς επιληψία.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με επιληψία έχουν διπλάσια πιθανότητα να αυτοκτονήσουν, τριπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από ατύχημα και πενταπλάσια να πεθάνουν από υπερβολική ή λανθασμένη δόση φαρμάκων (συνήθως οπιοειδών αναλγητικών ή αντιψυχωτικών).

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιληπτικοί κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο. Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη οι άνθρωποι με επιληψία να λαμβάνουν τα μέτρα τους, ώστε να αποφύγουν τα κάθε είδους ατυχήματα (τροχαία, πτώσεις κ.α.).

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM