Μερικές συμβουλές για ένα δυναμικό, ανοιξιάτικο πρόγραμμα αποτοξίνωσης

Μερικές συμβουλές για ένα δυναμικό, ανοιξιάτικο πρόγραμμα αποτοξίνωσης Facebook Twitter
Μετά από έναν κουραστικό χειμώνα και τον συνεχή βομβαρδισμό από τις ιώσεις, το καλύτερο δώρο που κάνετε στον εαυτό σας είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης σε συνδυασμό με outdoor άσκηση.
0

Μετά από έναν κουραστικό χειμώνα και τον συνεχή βομβαρδισμό από τις ιώσεις, το καλύτερο δώρο που κάνετε στον εαυτό σας είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης σε συνδυασμό με outdoor άσκηση, τώρα που οι μέρες μεγαλώνουν, ώστε να αποκτήσετε παράλληλα και επάρκεια σε βιταμίνη D.

Το γεγονός πως περάσαμε ήδη μία περίοδο νηστείας αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να μπείτε πιο εύκολα στο... κλίμα και να βοηθήσετε ταυτόχρονα τον μεταβολισμό σας να ξεμπλοκάρει, ώστε να «ξεφουσκώσετε» επιτέλους από εκείνα τα επίμονα περιττά κιλά.

Άλλωστε και η νηστεία μια αποτοξίνωση είναι από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι, αυγό), τα οποία στο καθημερινό μενού αντικαθίστανται με φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, ρύζι και μακαρόνια (κατά προτίμηση ολικής άλεσης), πατάτες, δημητριακά (βρώμη, κουσκούς και κινόα), όσπρια και λαδερά φαγητά.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του οργανισμού, η μείωση ή η αποχή από τροφές ζωικής προέλευσης οδηγεί στην ελάττωση του προσλαμβανόμενου λίπους και ειδικά του κορεσμένου, το οποίο είναι το πιο επιβλαβές.

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά, από την άλλη, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Έτσι, κατά την αποτοξίνωση μειώνονται οι τιμές της «κακής» χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων που αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της αθηροσκλήρωσης, που με τα χρόνια οδηγεί στις καρδιοπάθειες.

Επίσης, ένα μεγάλο πλεονέκτημα της αποτοξίνωσης/νηστείας είναι η μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που συμβάλλει στην αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και μικροστοιχείων με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε.

Οι μεν φυτικές ίνες συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση της χοληστερίνης, ενώ παράλληλα βοηθούν στην πέψη, μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και αποτελούν σύμμαχο στο αδυνάτισμα, αφού χαρίζουν κορεσμό.


Τα αντιοξειδωτικά συστατικά, από την άλλη, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ως επιπλέον «μπόνους», η αποτοξίνωση βοηθά να ξεφουσκώσετε και ανοίγει την όρεξη για άσκηση. Εκμεταλλευτείτε το φυσικό ηλιακό φως, ασκηθείτε έξω και γεμίστε τις «αποθήκες» του οργανισμού σας με βιταμίνη D, που είναι ο απόλυτος ρυθμιστής του ανοσοποιητικού συστήματος.

House Detox

Στην τηλεόραση μπορεί να παρακολουθείτε μανιωδώς το σίριαλ «House of Cards», αλλά στην πραγματικότητα ζείτε σε ένα «House (full) of toxins». Αν όμως πηγαίνει ο νους σας μόνο στο κλασικό καθάρισμα και αέρισμα του σπιτιού για να το... «αποτοξινώσετε», τότε κάνετε λάθος.

Με τον όρο «house detox» εννοούμε να απαλλάξετε το σπίτι σας απ' ό,τι είναι περιττό και να βάλετε τάξη στην ακαταστασία, που επίσης έχει τοξική επίδραση στην ψυχική υγεία.

Υιοθετήστε πιο μινιμαλιστικό στυλ στον χώρο σας, μοιράστε σε Οργανισμούς και Δομές Πρόνοιας που φροντίζουν παιδιά ή ηλικιωμένους τα ρούχα που δεν πρόκειται να φορέσετε και τα παιχνίδια με τα οποία δεν παίζουν πια τα παιδιά σας.

Detox στις μετακινήσεις

Ένα συνολικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει τον τρόπο που κινείστε μέσα στην πόλη σας. Περιορίστε όσο μπορείτε το αυτοκίνητο και χρησιμοποιήστε τα πόδια σας και ένα οικολογικό μέσο, όπως το ποδήλατο, που σας μεταφέρει χωρίς να ρυπαίνει την ατμόσφαιρα και παράλληλα σας γυμνάζει.

Συναισθηματικό Detox

Τι να τα κάνετε τα διατροφικά προγράμματα και την άσκηση αν οι σκέψεις σας είναι μαύρες κι άραχλες. Αποτοξινώστε τον συναισθηματικό σας κόσμο, πατώντας delete σε στενόχωρες σκέψεις, στον φόβο και στην ανασφάλεια.

Προσπαθήστε να βλέπετε τα πράγματα θετικά, αποφύγετε τη μιζέρια, απολαύστε τις μικρές χαρές της ζωής και φροντίστε να βάζετε στόχους εφικτούς, γιατί τα μεγαλεπήβολα σχέδια συνήθως καταρρέουν, αφήνοντας μια γεύση πίκρας.

Skin care detox

Και οι καθημερινές ιεροτελεστίες φροντίδας της επιδερμίδας χρειάζονται μια δόση... αποτοξίνωσης. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Δημήτρης Ρηγόπουλος, οι απότομες εναλλαγές του καιρού, που αποτελούν κύριο χαρακτηριστικό της άνοιξης, δεν είναι καθόλου φιλικές για το δέρμα, το οποίο χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στις διαφορετικές θερμοκρασίες και στην έκθεση στον ανοιξιάτικο ήλιο.

Η εναλλαγή των θερμοκρασιών και της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσουν ταχεία συστολή και διαστολή των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων (τα λεγόμενα τριχοειδή) της επιδερμίδας, δημιουργώντας ευρυαγγείες και κοκκίνισμα του προσώπου.

Για την αντιμετώπισή τους πρέπει, από το τέλος Μαρτίου, να χρησιμοποιούμε πιο «ελαφρά» προϊόντα περιποίησης (λοσιόν και οροί) αντί για τα πιο «πλούσια» και «θρεπτικά», όπως οι κρέμες. Επίσης συνιστάται η χρήση εξειδικευμένων peelings μία με δύο φορές την εβδομάδα για την απομάκρυνση των νεκρών δερματικών κυττάρων που συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η αφυδάτωση της επιδερμίδας που επιτείνεται από την αύξηση της εξωτερικής θερμοκρασίας και την εσωτερική «ξηρασία» από τη χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων, τα οποία απομακρύνουν την υγρασία από την ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων.

Συνεπώς, το δέρμα του προσώπου χρειάζεται καθημερινή ενυδάτωση με μια ελαφριά ενυδατική 24ωρης δράσης που να περιέχει στη σύνθεσή της ισχυρά αντιοξειδωτικά για την προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση και αντηλιακά φίλτρα για τον ήλιο της πόλης. Ενυδάτωση, βέβαια, χρειάζεται και το σώμα μετά το ντους.

Tips

Στην πράξη, η αποτοξίνωση γίνεται με φρουτοσαλάτες, σαλάτες με κουσκούς ή κινόα (η νέα μόδα), σούπες (χλιαρές και κρύες), σπιτικούς χυμούς και σπιτικά smoothies. Βάλτε στο μπλέντερ φρούτα και λαχανικά και αν θέλετε να δώσετε κρεμώδη υφή, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσετε γάλα, προτιμήστε γάλα από σόγια ή αμύγδαλα, που αποτελεί και πολύ καλή πηγή ασβεστίου.


Στα προγράμματα αποτοξίνωσης τιμητική θέση έχουν τα αφεψήματα από βότανα, των οποίων οι ευεργετικές ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα.

Το τσάι του βουνού, το δίκταμο και το φλησκούνι είναι από τα σπουδαιότερα φαρμακευτικά βότανα, τα οποία συμβάλλουν στη συνολική ευεξία του οργανισμού. Καθώς ο καιρός σταδιακά ζεσταίνει, δοκιμάστε να πιείτε χλιαρά ή κρύα αφεψήματα, προσθέτοντάς τους φλούδες εσπεριδοειδών.


Δοκιμάστε να προσθέσετε λεπτοκομμένες φέτες φρούτων ή λαχανικών (αγγούρι, σέλερι, φύλλα μαϊντανού) στο νερό που πίνετε. Φροντίστε να έχετε καθημερινά μια τέτοια καράφα νερό με φρέσκα ζαρζαβατικά στο ψυγείο.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ