Cosca: To ιταλικό της πράσινης πλατείας

Cosca: To ιταλικό της πράσινης πλατείας Facebook Twitter
Τον εσωτερικό χώρο του Cosca έχει επιμεληθεί η Σίσυ Φειδά.
0

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

Cosca: To ιταλικό της πράσινης πλατείας Facebook Twitter
Ο εξωτερικός χώρος του Cosca είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για φαγητό μια καλοκαιρινή βραδιά στην Αθήνα

Το εστιατόριο Cosca στο Κουκάκι κλείνει φέτος επτά χρόνια τίμιας παρουσίας, υπηρετώντας την ιταλική κουζίνα με καλές προθέσεις. Ένα από τα μεγάλα ατού του Cosca είναι η τοποθεσία του, που τόσο στη χειμερινή όσο και στην καλοκαιρινή εκδοχή του δίνει την ευκαιρία ενός δείπνου σε χαλαρό και όμορφο περιβάλλον. Στον εσωτερικό χώρο που επιμελήθηκε η Σίσυ Φειδά ξεχωρίζουν οι κόκκινοι καναπέδες και η ανοιχτή κουζίνα. Όμως, μπροστά μας έχουμε το καλοκαίρι και ο εξωτερικός χώρος του Cosca είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για φαγητό μια καλοκαιρινή βραδιά στην Αθήνα. Σε μια ήρεμη, καταπράσινη πλατεία το Cosca έχει δημιουργήσει την ιδιωτική, «εξωτερική σάλα» του, περιστοιχισμένη από δέντρα και πρασινάδα. Εκεί, υπό τους ήχους επιλεγμένης μουσικής, μπορείς να δοκιμάσεις κλασικά, ιταλικά πιάτα. Σε υποδέχονται με χαμόγελο η Ειρήνη και η Μαρία Καβαλλάρη, οι ιδιοκτήτριες, μαμά και κόρη αντίστοιχα, με σπουδές Οικονομικών αλλά και μακρά οικογενειακή παράδοση στην εστίαση. Η φιλόξενη διάθεση μεταφράζεται σε ένα Aperol Spritz που έρχεται στο τραπέζι σου, ένα ευχάριστο και δροσερό καλωσόρισμα μέχρι να επιλέξεις το φαγητό σου από το μενού.

Η λέξη Cosca είναι χαρακτηριστική της σιτσιλιάνικης αργκό και προσδιορίζει μέρος της αγκινάρας, που αποτελεί μία από τις βασικές πρώτες ύλες της κουζίνας των Σικελών, αλλά ορίζει και τον πυρήνα στις μικρές μαφιόζικες συμμορίες – έτσι, για να μην υπάρχουν απορίες. Ο κατάλογος έχει συνταχθεί βάσει της ιταλικής φιλοσοφίας όσον αφορά την ακολουθία των πιάτων. Ξεκινάς από τα antipasti, με καρπάτσιο μοσχαριού, λεπτοκομμένες φέτες πάνω σε τραγανά φύλλα ρόκας (€11). Λίγες σταγόνες λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι αρκούν για να ενισχύσουν όμορφα τη γεύση. Οι σιτσιλιάνικοι κεφτέδες ρυζιού με γέμιση ραγού, οι γνωστοί arancini (€7,5), είναι ευμεγέθεις μπάλες από ρύζι που στην καρδιά τους γεμίζονται με ραγού και περνούν από το τηγάνι. Η κλασική σαλάτα Μίστα, με διάφορα φρέσκα λαχανικά, ντοματίνια, σταφίδες, κουκουνάρι, παρμεζάνα και σος λιαστής ντομάτας (8), είναι ωραία αρτυμένη και τρώγεται ευχάριστα. Ο κατάλογος προτείνει μια σειρά από πάστες και σίγουρα παρουσιάζει ενδιαφέρον το πιάτο με φρέσκες ταλιατέλες με φιλέτο σαρδέλας, ντομάτα, κάππαρη, ελιές και βασιλικό (€12). Εκφράζει απόλυτα τη μαγειρική της Μεσογείου και είναι νόστιμο. Τα λινγκουίνι, μαγειρεμένα με λιμοντσέλο και γαρίδες (€13), έβγαζαν έντονη τη γλύκα του λικέρ, που δεν έδενε με τις γαρίδες. Από τα κυρίως πιάτα, τα σκαλοπίνια Cosca (€12,5) έχουν μια ενδιαφέρουσα μαγειρική προσέγγιση, με scarmozza σε σος από καφέ εσπρέσο και μέλι, και συνοδεύονται με καλοφτιαγμένη, ανάλαφρη πολέντα. Η μαζεμένη οινική λίστα προσφέρει κυρίως κρασιά από τον ιταλικό αμπελώνα με προσιτή τιμολόγηση που συμπληρώνουν ιδανικά το ιταλικό δείπνο. Γλυκός επίλογος με κλασική σπιτική τιραμισού (€5).


☛ Cosca, Πραμάντων 10, Κουκάκι, 210 9210229

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ