Cosca: To ιταλικό της πράσινης πλατείας

Cosca: To ιταλικό της πράσινης πλατείας Facebook Twitter
Τον εσωτερικό χώρο του Cosca έχει επιμεληθεί η Σίσυ Φειδά.
0

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

Cosca: To ιταλικό της πράσινης πλατείας Facebook Twitter
Ο εξωτερικός χώρος του Cosca είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για φαγητό μια καλοκαιρινή βραδιά στην Αθήνα

Το εστιατόριο Cosca στο Κουκάκι κλείνει φέτος επτά χρόνια τίμιας παρουσίας, υπηρετώντας την ιταλική κουζίνα με καλές προθέσεις. Ένα από τα μεγάλα ατού του Cosca είναι η τοποθεσία του, που τόσο στη χειμερινή όσο και στην καλοκαιρινή εκδοχή του δίνει την ευκαιρία ενός δείπνου σε χαλαρό και όμορφο περιβάλλον. Στον εσωτερικό χώρο που επιμελήθηκε η Σίσυ Φειδά ξεχωρίζουν οι κόκκινοι καναπέδες και η ανοιχτή κουζίνα. Όμως, μπροστά μας έχουμε το καλοκαίρι και ο εξωτερικός χώρος του Cosca είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για φαγητό μια καλοκαιρινή βραδιά στην Αθήνα. Σε μια ήρεμη, καταπράσινη πλατεία το Cosca έχει δημιουργήσει την ιδιωτική, «εξωτερική σάλα» του, περιστοιχισμένη από δέντρα και πρασινάδα. Εκεί, υπό τους ήχους επιλεγμένης μουσικής, μπορείς να δοκιμάσεις κλασικά, ιταλικά πιάτα. Σε υποδέχονται με χαμόγελο η Ειρήνη και η Μαρία Καβαλλάρη, οι ιδιοκτήτριες, μαμά και κόρη αντίστοιχα, με σπουδές Οικονομικών αλλά και μακρά οικογενειακή παράδοση στην εστίαση. Η φιλόξενη διάθεση μεταφράζεται σε ένα Aperol Spritz που έρχεται στο τραπέζι σου, ένα ευχάριστο και δροσερό καλωσόρισμα μέχρι να επιλέξεις το φαγητό σου από το μενού.

Η λέξη Cosca είναι χαρακτηριστική της σιτσιλιάνικης αργκό και προσδιορίζει μέρος της αγκινάρας, που αποτελεί μία από τις βασικές πρώτες ύλες της κουζίνας των Σικελών, αλλά ορίζει και τον πυρήνα στις μικρές μαφιόζικες συμμορίες – έτσι, για να μην υπάρχουν απορίες. Ο κατάλογος έχει συνταχθεί βάσει της ιταλικής φιλοσοφίας όσον αφορά την ακολουθία των πιάτων. Ξεκινάς από τα antipasti, με καρπάτσιο μοσχαριού, λεπτοκομμένες φέτες πάνω σε τραγανά φύλλα ρόκας (€11). Λίγες σταγόνες λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι αρκούν για να ενισχύσουν όμορφα τη γεύση. Οι σιτσιλιάνικοι κεφτέδες ρυζιού με γέμιση ραγού, οι γνωστοί arancini (€7,5), είναι ευμεγέθεις μπάλες από ρύζι που στην καρδιά τους γεμίζονται με ραγού και περνούν από το τηγάνι. Η κλασική σαλάτα Μίστα, με διάφορα φρέσκα λαχανικά, ντοματίνια, σταφίδες, κουκουνάρι, παρμεζάνα και σος λιαστής ντομάτας (8), είναι ωραία αρτυμένη και τρώγεται ευχάριστα. Ο κατάλογος προτείνει μια σειρά από πάστες και σίγουρα παρουσιάζει ενδιαφέρον το πιάτο με φρέσκες ταλιατέλες με φιλέτο σαρδέλας, ντομάτα, κάππαρη, ελιές και βασιλικό (€12). Εκφράζει απόλυτα τη μαγειρική της Μεσογείου και είναι νόστιμο. Τα λινγκουίνι, μαγειρεμένα με λιμοντσέλο και γαρίδες (€13), έβγαζαν έντονη τη γλύκα του λικέρ, που δεν έδενε με τις γαρίδες. Από τα κυρίως πιάτα, τα σκαλοπίνια Cosca (€12,5) έχουν μια ενδιαφέρουσα μαγειρική προσέγγιση, με scarmozza σε σος από καφέ εσπρέσο και μέλι, και συνοδεύονται με καλοφτιαγμένη, ανάλαφρη πολέντα. Η μαζεμένη οινική λίστα προσφέρει κυρίως κρασιά από τον ιταλικό αμπελώνα με προσιτή τιμολόγηση που συμπληρώνουν ιδανικά το ιταλικό δείπνο. Γλυκός επίλογος με κλασική σπιτική τιραμισού (€5).


☛ Cosca, Πραμάντων 10, Κουκάκι, 210 9210229

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ