Η μουσική των Dans Les Arbres εμπνέεται από τα στοιχεία της φύσης

Η μουσική των Dans Les Arbres εμπνέεται από τα στοιχεία της φύσης Facebook Twitter
Οι Dans Les Arbres δημιουργούν αυτοσχεδιαστική μουσική με στόχο να είναι τόσο πρωτότυπη ώστε να μη μοιάζει με τίποτε άλλο. ©Tyler-Olson
0

Οι Dans Les Arbres είναι η εξαιρετική μουσική συμμαχία του Γάλλου κλαρινετίστα Xavier Charles με τον Ingar Zach στα κρουστά και τον Christian Wallumrød και τον Ivar Grydeland στα έγχορδα, και οι τρεις Νορβηγοί.

Οι τέσσερίς τους, με το όνομα Dans Les Arbres, δημιουργούν αυτοσχεδιαστική μουσική με στόχο να είναι τόσο πρωτότυπη ώστε να μη μοιάζει με τίποτε άλλο.


Διαλέγουν το δύσκολο μονοπάτι του αυτοσχεδιασμού, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε το 2015 να είναι ανάμεσα στους υποψήφιους για το Nordic Music Prize, ένα από τα σημαντικότερα μουσικά βραβεία της Νορβηγίας.

Την αυτοσχεδιαστική μουσική πρέπει να την ακούσεις από κοντά για να την εκτιμήσεις, γι' αυτό οι Dans Les Arbres έρχονται να κάνουν ζωντανές εμφανίσεις με αξιώσεις.

Για μένα το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του αυτοσχεδιασμού είναι η έρευνα. Το να ξεκινάς σε νέο μονοπάτι, να ψάχνεις για νέα μέρη και νέους τρόπους να συνδυάσεις τους ήχους. Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό να κρίνεις αν είναι πιο δύσκολο από μια σύνθεση. Δεν θεωρώ αυτά τα δύο σχετικά, απλώς είναι δύο διαφορετικοί τρόποι να κάνεις μουσική.

Η μουσική τους εμπνέεται από τα στοιχεία της φύσης και δημιουργεί μια δική της, ξεχωριστή αφήγηση.

Και πρέπει να είναι και ωραίοι τύποι, με ιδιαίτερο χιούμορ, όπως φαίνεται από τις απαντήσεις του κιθαρίστα τους Ivar Grydeland, που μας αποκάλυψε ότι έχουν θυσιάσει πολλούς τελικούς ποδοσφαίρου στον βωμό της μεγάλης τους αγάπης, που δεν είναι άλλη από τον μουσικό αυτοσχεδιασμό.

Η μουσική των Dans Les Arbres εμπνέεται από τα στοιχεία της φύσης Facebook Twitter
Ο κιθαρίστας τους Ivar Grydeland, μας αποκάλυψε ότι έχουν θυσιάσει πολλούς τελικούς ποδοσφαίρου στον βωμό της μεγάλης τους αγάπης, που δεν είναι άλλη από τον μουσικό αυτοσχεδιασμό.

— Πώς και πότε γνωριστήκατε μεταξύ σας;

Ο Ingar, o Christian κι εγώ γνωριζόμαστε χρόνια και συναντούσαμε τον Xavier σε διάφορα μουσικά φεστιβάλ στη Γαλλία και στη Νορβηγία γύρω στο 2003 με 2004. Μοιραζόμαστε το ίδιο ενδιαφέρον για τον συλλογικό μουσικό αυτοσχεδιασμό και αποφασίσαμε να συναντηθούμε για να παίξουμε.

Μάλιστα, ήταν στις αρχές του Ιουλίου του 2004, όταν η Ελλάδα κέρδισε στον τελικό ποδοσφαίρου την Πορτογαλία. Εκείνη την ημέρα αποφασίσαμε να συναντηθούμε και να παίξουμε μουσική, αντί να δούμε το παιχνίδι.


Ως κουαρτέτο ξανασυναντηθήκαμε 2 χρόνια μετά, πάλι την ίδια περίοδο με ένα σημαντικό ποδοσφαιρικό ματς. Αυτήν τη φορά ήταν ο τελικός του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2006.

Ηχογραφήσαμε το πρώτο μας άλμπουμ την ημέρα που ο Zινεντίν Ζιντάν έδωσε κεφαλιά στον Materazzi στον τελικό. Το χάσαμε, βέβαια, επειδή παίζαμε μουσική. Πρώτα ηχογραφήσαμε το άλμπουμ και μετά αρχίσαμε να κάνουμε συναυλίες.

— Πώς προέκυψε το όνομα του συγκροτήματος;

Υπάρχει κάτι ξύλινο στον ήχο της πρώτης μας ηχογράφησης. Μας έδωσε την ιδέα να βρούμε ένα όνομα σχετικό με δέντρα. Σημαίνει «μέσα στα δέντρα».

— Έχετε κάποιο συγκεκριμένο concept κάθε φορά;

Να αυτοσχεδιάσουμε, να ακούσουμε και να περάσουμε καλά.


—Τι επιρροές έχετε;

Η λίστα είναι τεράστια, αλλά σίγουρα θα ξεχώριζα τους Edvard Grieg και Karlheinz Stockhausen.


— Υπάρχει κάποια διαδικασία που ακολουθείτε για κάθε άλμπουμ;

Προσπαθούμε να βρίσκουμε ενδιαφέρουσες τοποθεσίες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή η μουσική μας εξαρτάται από την ακουστική του εκάστοτε χώρου.

Όταν βρούμε τον κατάλληλο, παίζουμε μέχρι να βαρεθούμε και μετά ακούμε μέχρι αηδίας το υλικό μας για να διαλέξουμε τα αγαπημένα μας μέρη.

— Πότε ο ήχος γίνεται μουσική, κατά την άποψή σας;
Όποτε το θελήσεις.

Η μουσική των Dans Les Arbres εμπνέεται από τα στοιχεία της φύσης Facebook Twitter
Η μουσική τους εμπνέεται από τα στοιχεία της φύσης και δημιουργεί μια δική της, ξεχωριστή αφήγηση.

— Πιστεύετε ότι η μουσική σας είναι δύσκολή ή περίεργη για τον ακροατή; Πώς απαντάτε σε όσους ισχυρίζονται κάτι τέτοιο;

Πιστεύω γενικά ότι η μουσική δεν είναι τίποτε αν δεν το θελήσουν οι ακροατές. Νομίζω ότι η μουσική μας σχετίζεται με την αναζήτηση ήχων. Βοηθάει αν το περιγράψουμε έτσι;


— Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον αυτοσχεδιασμό; Ποιο στοιχείο σάς τράβηξε σε αυτόν;

Για μένα το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του αυτοσχεδιασμού είναι η έρευνα. Το να ξεκινάς σε νέο μονοπάτι, να ψάχνεις για νέα μέρη και νέους τρόπους να συνδυάσεις τους ήχους.

Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό να κρίνεις αν είναι πιο δύσκολο από μια σύνθεση. Δεν θεωρώ αυτά τα δύο σχετικά, απλώς είναι δύο διαφορετικοί τρόποι να κάνεις μουσική.

— Τι να περιμένει κάποιος από τη συναυλία σας στην Αθήνα;

Αυτό εξαρτάται από τον κάθε ακροατή. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ακουστούμε φρέσκοι, σαν κάτι που δεν έχει ακουστεί ακόμη. Αυτή η περιέργεια που μας διακατέχει περνάει στους ακροατές.

— Είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στην Ελλάδα;

Προσωπικά, είναι η τρίτη μου επίσκεψη. Τις τελευταίες δύο φορές έπαιξα σε ένα μικρό θέατρο, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ το όνομά του ‒ πιθανότατα ήταν το Μικρό Μουσικό Θέατρο.

Τη μία φορά ήταν για ένα εναλλακτικό κιθαριστικό φεστιβάλ και την άλλη για το φεστιβάλ 2:13 που διοργάνωνε ο Νίκος Βελιώτης. Δεν θυμάμαι αν ήταν το 2005 ή το 2007.

Info:

Οι Dans Les Arbres θα εμφανιστούν την Πέμπτη στις 15 Μαρτίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. www.sgt.gr

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Nothing Days / Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Από ένα υπνοδωμάτιο στο Έσεξ σε σκηνές όπως το Wireless Festival και το Coachella, ο 20χρονος δημιουργός ξεχώρισε χάρη στην εμμονική παραγωγικότητά του, σχεδιάζοντας, εκτός από τη μουσική, και τον μύθο του.
M. HULOT
Νέλλη Σεμιτέκολο, πιανίστρια

Οι Αθηναίοι / Νέλλη Σεμιτέκολο: «Όταν μεγαλώνεις και γερνάς, κάθε χρόνο κάτι χάνεις»

Χωρίζει τη ζωή της πριν και μετά τον Χρήστου και πριν και μετά τον Γρηγόρη. Την πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας της την έζησε σε συναυλία κατά τη διάρκεια της χούντας, παίζοντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Fíglio Böler: «Η bass culture είναι για όλους, δεν έχει κάτι να αποδείξει»

Μουσική / Ένας 22χρονος φέρνει ξανά την κουλτούρα του μπάσου στην πόλη

Ο νεαρός μουσικός παραγωγός Fíglio Böler βρίσκεται πίσω από το Bass Asylum, ένα νέο event που έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τη βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Keep Hush, και έχει στόχο την αναβίωση της bass κουλτούρας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

M.Hulot / Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

Στο «Boots on the Ground», οι Massive Attack επιστρέφουν με ένα σκοτεινό, υπνωτικό κομμάτι όπου η φωνή του Tom Waits μετατρέπει τον πόλεμο, την αστυνομική βία και την κοινωνική αποσύνθεση σε έναν ενιαίο, εφιαλτικό βρόχο χωρίς διέξοδο
M. HULOT
Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Μουσική / Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Είχαμε προβλέψει before it was cool το τεράστιο κύμα της techno μουσικής που βιώνουμε τώρα γι' αυτό και δώσαμε χώρο και φωνή στους καλλιτέχνες που καθόρισαν με τη δουλειά τους το είδος. Η dj Φώφη Τσεσμελή ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος για να τους μιλήσει.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Borderline 2026: Το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready

Μουσική / Borderline 2026: Το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready

Στα 15 του χρόνια, το Borderline Festival επιστρέφει δυναμικά, μετατρέποντας για ακόμη μία χρονιά την Αθήνα σε ένα ζωντανό πεδίο ηχητικών πειραματισμών, με 25 ονόματα από τη διεθνή και εγχώρια σκηνή και οπτικοακουστικές παραγωγές σχεδιασμένες ειδικά για το φεστιβάλ.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ολίνα γράφει τραγούδια για όσα την συγκινούν

Μουσική / ολίνα: «Με ενοχλεί που οι πλατφόρμες στηρίζουν απαίσιους ανθρώπους»

Το ντεμπούτο της «Τi se sygkinise?» είναι ένα τρυφερό άλμπουμ με γυναικεία ματιά και ιστορίες που κινούνται στα όρια του σουρεαλισμού, περιγράφοντας τις αμέτρητες εναλλαγές συναισθημάτων που βιώνουμε σε μια μέρα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παναγιώτης Κουνάδης

Οι Αθηναίοι / Παναγιώτης Κουνάδης: «Η Μπέλλου ήταν μάγκας. Ο Τσιτσάνης, θεός»

Από τη μεταπολεμική Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι τις πολύτιμες παρέες των ρεμπετών, η διαδρομή του είναι ταυτισμένη με την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού. Δημιούργησε ένα μοναδικό αρχείο 10.000 δίσκων, διασώζοντας έναν ολόκληρο κόσμο που χανόταν. Ο ερευνητής και μελετητής της ελληνικής μουσικής, Παναγιώτης Κουνάδης, αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χάρις Αλεξίου

Οι Αθηναίοι / Χάρις Αλεξίου: «Ένα καθαρό σπίτι θέλω να είμαι, γεμάτο ζωή και αίσθημα»

Από το δημοτικό τραγούδι, στο «Δι' ευχών», στην «Οδό Νεφέλης», ως τις μεγάλες περιοδείες στην άκρη του κόσμου, η φωνή της δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Κι αν σήμερα την έχει κερδίσει το θέατρο και η τηλεόραση, αυτό δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο την ιστορία που έχει γράψει στο ελληνικό τραγούδι. Η Χάρις Αλεξίου αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
M. HULOT