Τρία νέα προϊόντα που παράγονται από την ελιά και δεν έχουν να κάνουν με ελαιόλαδο

Τρία νέα προϊόντα που παράγονται από την ελιά και δεν έχουν να κάνουν με ελαιόλαδο Facebook Twitter
Tο τσάι από φύλλα ελιάς έχει ένα ήπιο γλυκό άρωμα και αρκετά ευχάριστη γεύση. Θυμίζει λίγο ελιά αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι λιπαρό.
0

Έχουν γραφτεί πολλά τα τελευταία χρόνια για το ελαιόλαδο και τα οφέλη του για την υγεία. Πολύ λιγότερα όμως έχουν ακουστεί για τις ελιές και ακόμα λιγότερα για τα φύλλα της ελιάς.

Ωστόσο, και τα δύο προϊόντα κρύβουν έναν «δυναμίτη» ευζωίας και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται για το δικό μας, εντελώς ελληνικό super food.

Κάποιες ελληνικές εταιρίες σκέφτηκαν να αναδείξουν τα προϊόντα που παράγονται από την ελιά, με ένα δικό τους δημιουργικό τρόπο.

Υπάρχει ένα κτήμα στην περιοχή της Επιδαύρου, το Melissa Farm, το οποία διαθέτει μεγάλους πορτοκαλεώνες που εκτός από πορτοκάλια δίνει και ένα υπέροχο, γευστικό μέλι.

Ανάμεσα στις πορτοκαλιές λοιπόν, στο κτήμα υπάρχουν και ελιές. Γνωρίζοντας ότι τα φύλλα της ελιάς έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική, οι άνθρωποι του Melissa Farm αποφάσισαν να τα συλλέξουν και να τα προτείνουν ως ρόφημα.

Τα φύλλα προέρχονται από τις ποικιλίες Αγριελιά, Κορωνέικη και Καλαμών, από δέντρα που υπάρχουν στο κτήμα.

«Οι ελιές είναι αράντιστες και τα φύλλα τους έχουν καθαρισθεί, είναι ακέραια κι όχι θρυμματισμένα», μου εξηγεί η Κατερίνα Κρυώνη από το Melissa Farm και συνεχίζει: «το ρόφημα από τα φύλλα ελιάς αυξάνει την ενεργητικότητα, ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει την LDL χοληστερίνη και αυξάνει την αιμάτωση των στεφανιαίων αγγείων. Έχει αντιοξειδωτική δράση κι αποτοξινώνει τον οργανισμό».

Σημαντικό πάντως είναι να σημειωθεί ότι νεότερες μελέτες λένε ότι το τσάι ελιάς περιέχει ακόμα περισσότερα αντιοξειδωτικά απ' ότι το πράσινο τσάι το οποίο θεωρούνταν μέχρι σήμερα το πιο υγιεινό σ' όλο τον κόσμο

Περίεργη όπως είμαι δοκίμασα αμέσως το τσάι από φύλλα ελιάς και διαπίστωσα ότι έχει ένα ήπιο γλυκό άρωμα και αρκετά ευχάριστη γεύση. Θυμίζει λίγο ελιά αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι λιπαρό. Η υφή του είναι όπως κάθε άλλο τσάι και του πάει πολύ μια κουταλιά μέλι ή και μια φέτα λεμόνι.

Τρία νέα προϊόντα που παράγονται από την ελιά και δεν έχουν να κάνουν με ελαιόλαδο Facebook Twitter
Οι χειροποίητες ταλιατέλες με χωριάτικο αλεύρι και πάστα μαύρης ελιάς, μου φάνηκαν απλά τέλειες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σημαντικό πάντως είναι να σημειωθεί ότι νεότερες μελέτες λένε ότι το τσάι ελιάς περιέχει ακόμα περισσότερα αντιοξειδωτικά απ' ότι το πράσινο τσάι το οποίο θεωρούνταν μέχρι σήμερα το πιο υγιεινό σ' όλο τον κόσμο.

Λατρεύω τις ελιές -πράσινες, τσακιστές, χαραχτές, Καλαμών, θρούμπες, Χαλκιδικής, ξιδάτες- όμως τώρα τελευταία δοκίμασα για πρώτη φορά αποξηραμένες ροδέλες ελιάς, κάτι σαν τσιπς ελιάς, ένα πράγμα.

Μου έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση η εκρηκτική γεύση τους που έψαξα αμέσως να βρω ποιος είχε σκεφτεί αυτό τον τρόπο επεξεργασίας τους.

Η εταιρεία που τις έχει λανσάρει ονομάζεται Γνήσιες Γεύσεις- μια παραγωγική μονάδα στη περιοχή του Κιάτου Κορινθίας- και οι άνθρωποι πίσω από αυτή είναι ένας καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δρ. Μιχάλης Τσαμπαρλής και ο γιος του, ο 30χρονος Δημήτρης, ο οποίος έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς αλλά είναι και «δοσμένος» στη ραπ μουσική.

Ο Τσαμπαρλής (ο πρεσβύτερος) λοιπόν ανέπτυξε την πρωτοποριακή τεχνικής της βιολογικής μεταποίησης πηγαίνοντας πολλά βήματα παρακάτω την αρχαιότερη μέθοδο διατήρησης των τροφίμων που είναι η ξήρανση.

Η εταιρία του είναι γνωστή για την βιολογική αποξήρανση φρούτων και λαχανικών όπως chips κόκκινου και πράσινου μήλου, βιολογική ημίξερη τομάτα, βιολογικό ημίξερο σύκο, βιολογικό μαύρο σκόρδο, τσαμπί αποξηραμένου σταφυλιού αλλά και για τις βιολογικές ανάλατες ελιές που δοκίμασα.

Τρία νέα προϊόντα που παράγονται από την ελιά και δεν έχουν να κάνουν με ελαιόλαδο Facebook Twitter
Oι αποξηραμένες ροδέλες ελιάς είναι κάτι σαν τσιπς ελιάς, ένα πράγμα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι αποξηραμένες ροδέλες ελιάς είναι ιδανικές για να συνοδέψουν το τσίπουρο ή ούζο ενώ είναι εξίσου υπέροχες και πάνω σε πίτσα, σαλάτες, ελιόψωμα αλλά και ενεργειακές μπάρες.


To εργαστήριο της εταιρείας Nostimon βρίσκεται σε ένα πανέμορφο ορεινό χωριό που ονομάζεται Οίτη, στην Φθιώτιδα, γνωστό παλαιότερα ως Γαρδικάκι, μόλις 38 χλμ. από την Λαμία, μεταξύ Μπράλου και Παύλιανης.

Εκεί, φτιάχνουν κάτι υπέροχα ζυμαρικά με αγνά υλικά, αρκετά από τα οποία έχουν και απροσδόκητους συνδυασμούς όπως «σπανάκι και μοσχοκάρυδο», «λεμόνι και μαύρο πιπέρι» ή «αυγά, κάρυ, βασιλικό και μελάνι σουπιάς».


Αν και δεν έχω δοκιμάσει ακόμα αυτά τα «περίεργα», οι απλές, χειροποίητες ταλιατέλες με χωριάτικο αλεύρι και πάστα μαύρης ελιάς, μου φάνηκαν απλά τέλειες.

Τρίβοντας λίγη ξερή μυζήθρα και βάζοντας λίγο ελαιόλαδο στο πιάτο έχεις ένα πεντανόστιμο και κυρίως υγιεινό πιάτο ζυμαρικών.

Και τα τρία προϊόντα ελιάς τα βρήκα στο Παντοπωλείο Αλεξανδρής, Ηρώων Πολυτεχνείου 30, πλ. Αεροπορίας, Ηλιούπολη, 210 9918 730

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ