ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Ιστορικό ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές το 2017

Ιστορικό ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές το 2017 Facebook Twitter
ΕUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
0

Με νέο ιστορικό ρεκόρ ολοκλήρωσαν το 2017 οι ελληνικές εξαγωγές, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ). 

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών), αυξήθηκαν κατά 13,2% και ανήλθαν στα 28,83 δισ. ευρώ από 25,46 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν τα πετρελαιοειδή/καύσιμα (+29,8%), οι πρώτες ύλες (+26,5%), τα βιομηχανικά προϊόντα (+16,6%) και τα χημικά (+12%).

Σε επίπεδο 12μήνου, τέσσερις κλάδοι κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι: μηχανήματα, λάδια, εμπιστευτικά προϊόντα και ποτά-καπνός.

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο, τα λάδια σημείωσαν μεγάλη άνοδο (+93,3%) και μόνο ο κλάδος των ποτών και του καπνού σημείωσε πτώση 15,4%, από τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων. 

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν - στο πρώτο μισό του έτους, κυρίως -  οι Έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν να ξεχωρίσουν με τις επιδόσεις τους.

Το προηγούμενο ρεκόρ εξωστρέφειας ήταν το 2012, όταν η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών είχε φθάσει στα 27,34 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Κόντρα σε ένα αντίξοο περιβάλλον, με την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας, -κυρίως στο πρώτο μισό του έτους- να κυριαρχεί και μια σειρά από εμπόδια, με κυριότερα τα capital controls και την υψηλή φορολογία να υπονομεύουν την προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων, οι Έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν (...) να ενισχύσουν τη θέση τους στις διεθνείς αγορές», ήταν το σχόλιο της προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνας Σακελλαρίδη.

Οικονομία
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM