Τι πρέπει να ξέρεις για τα νέα peelings αντιγήρανσης

Τι πρέπει να ξέρεις για τα νέα peelings αντιγήρανσης Facebook Twitter
Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, η διαδικασία της γήρανσης ξεκινά γύρω στην ηλικία των 25 ετών.
0

— Τι πρέπει να γνωρίζω για τα peelings νέας γενιάς και σε τι διαφέρουν από αυτά που κάναμε μέχρι τώρα;

Το peeling είναι μία ή περισσότερες ουσίες που εφαρμόζονται στο δέρμα αφενός για την περιορισμένη και ελεγχόμενη καταστροφή των στιβάδων της επιδερμίδας και αφετέρου για τη διέγερση των κυττάρων, τόσο για την παραγωγή νέων κυττάρων όσο και για την παραγωγή βασικών δομικών συστατικών του δέρματος.

Τα παλαιότερα χημικά peelings προκαλούσαν έντονο ερεθισμό, χρειάζονταν άμεση εξουδετέρωση και ενείχαν τον κίνδυνο εμφάνισης κηλίδων-πανάδων ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματος. Όλα αυτά μοιάζουν παρελθόν πια με τα peelings νέας γενιάς που είναι βασισμένα στη νανοτεχνολογία, ισπανικής καταγωγής και ήρθαν στην Ελλάδα μόλις το 2017.

Όλα τα αντιοξειδωτικά συστατικά της νέας γενιάς peeling είναι συγκεντρωμένα σε μικροσκοπικά σφαιρίδια μεγέθους 50-200 νανόμετρων, πλήρως απορροφήσιμα από το σώμα. Η σύστασή τους είναι ίδια ακριβώς με εκείνη της μεμβράνης των κυττάρων και λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους τους είναι ικανά για την επιλεκτική μεταφορά και ελεγχόμενη απελευθέρωση των δραστικών συστατικών τους στα κατάλληλα στρώματα του δέρματος. Έτσι, επιτυγχάνεται μεγιστοποίηση του αποτελέσματος και αποφυγή των παρενεργειών των παλαιότερων peelings.

Tα αντιοξειδωτικά peelings αφορούν όλες τις ηλικίες, επιτυγχάνουν την ενυδάτωση του δέρματος, ενισχύουν την υφή και τη λάμψη του δέρματος επιβραδύνοντας τη γήρανσή του, βελτιώνοντας ταυτόχρονα λεπτές ρυτίδες, πανάδες, ουλές, ακμές, και μικραίνουν το μέγεθος των πόρων του προσώπου μας.


— Είναι φυτικά ή χημικά;

Τα συστατικά της νέας γενιάς peeling είναι φυτικές ουσίες, κυρίως από φυτά ή φρούτα, τα οποία υπό ειδική επεξεργασία αποκτούν τέτοια μορφή (νανοσωμάτια) και Ph, ώστε να προσεγγίζουν τις αντίστοιχες ιδιότητες του δέρματος για καλύτερη διείσδυση και μεγαλύτερη απορρόφηση, αποφεύγοντας φραγμούς ή την πρόκληση ερεθισμών/εγκαυμάτων.


— Τι περιέχουν ακριβώς;

Στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής και αντιγήρανσης θα αναφερθώ κυρίως σε δύο κατηγορίες peeling νέας γενιάς: στα αντιοξειδωτικά (antioxidants) και στα συσφιγκτικά peelings (firming). Tα αντιοξειδωτικά peelings αφορούν όλες τις ηλικίες, επιτυγχάνουν την ενυδάτωση του δέρματος, ενισχύουν την υφή και τη λάμψη του δέρματος επιβραδύνοντας τη γήρανσή του, βελτιώνοντας ταυτόχρονα λεπτές ρυτίδες, πανάδες, ουλές, ακμές, και μικραίνουν το μέγεθος των πόρων του προσώπου μας.

Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες όπως φερουλικό οξύ, phloretin, ρετινόλη (βιταμίνη Α) και οξέα φρούτων (μηλικό, λακτικό, κιτρικό οξύ), ο συνδυασμός των οποίων διπλασιάζει την προστατευτική δράση των βιταμινών C και Ε που περιέχουν κατά του ήλιου, ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης (δομικά συστατικά στήριξης του δέρματος) και προκαλούν απολέπιση και αναγέννηση της επιδερμίδας μειώνοντας τις λεπτές ρυτίδες, τα aging spots και τις ουλές ακμής. Τέλος, χάρη στη ρετινόλη που περιέχουν, παρατηρείται μείωση του σμήγματος σε ασθενείς με ακμή.

 
Όσον αφορά τα συσφιγκτικά peelings (firming), που αφορούν μεγαλύτερες ηλικίες, περιέχουν πυρουβικό οξύ, λακτικό οξύ, ρεσβερατρόλη, υαλουρονικό οξύ και DMAE. Τα τρία πρώτα συστατικά ενισχύουν την κολλαγονογένεση και τον σχηματισμό ελαστικών ινών για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης και της βελτίωσης της υφής του δέρματος. Το υαλουρονικό οξύ βοηθά στην ενυδάτωσή του, δεσμεύοντας μόρια νερού στο δέρμα μας, ενώ η DMAE θεωρείται η «ναυαρχίδα» της σύσφιξης. Η δράση της εστιάζεται στους ινοβλάστες (τους πρωτεργάτες του δέρματός μας), διεγείροντάς τους, με αποτέλεσμα την σύσφιξη και τόνωση του περιγράμματος του δέρματος.


— Πώς ακριβώς γίνεται το peeling;

Η θεραπεία πραγματοποιείται στο ιατρείο και είναι απλή. Γίνεται ένας ειδικός καθαρισμός του προσώπου και έπειτα ακολουθεί μια σειρά από peelings βάσει συγκεκριμένων πρωτοκόλλων και εξατομικευμένα βάσει των ενδείξεων-αναγκών κάθε προσώπου ξεχωριστά. Τα νέας τεχνολογίας peelings έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν δραστικά μετά το τέλος της θεραπείας. Επειδή δεν δημιουργείται κανένας ερεθισμός, μετά την εφαρμογή μπορεί κανείς να επιστρέψει στην εργασία του ή στις καθημερινές του δραστηριότητες.


— Πότε είναι καλό να ξεκινήσουμε να τα κάνουμε;

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, η διαδικασία της γήρανσης ξεκινά γύρω στην ηλικία των 25 ετών. Εξελίσσεται με σταθερούς ρυθμούς και αργότερα επιταχύνεται λόγω των ορμονικών μεταβολών. Τα αντιοξειδωτικά peelings μπορούν να εφαρμοστούν και σε νεαρότερες ηλικίες (από 18 ετών) στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής, ενώ τα συσφιγκτικά ενδείκνυται κυρίως για ηλικίες 35 ετών και άνω. Βέβαια, αναλόγως πάντα των ενδείξεων, η ηλικία έναρξης μπορεί να είναι και μικρότερη.


— Πόσο συχνά είναι καλό να επαναλαμβάνονται;

Χρειάζεται μία εφαρμογή κάθε μήνα για τουλάχιστον 4-6 μήνες και στην πορεία εφαρμόζονται πρωτόκολλα συντήρησης, ανάλογα βέβαια με τις ανάγκες του προσώπου του ενδιαφερόμενου και ύστερα από συζήτηση του ίδιου με τον γιατρό του.


— Ποιες είναι οι αλλαγές που θα δούμε στο πρόσωπό μας;

Τα peelings νέας γενιάς χαρίζουν ενυδάτωση, σύσφιξη, λάμψη και φρεσκάδα δίχως ερεθισμούς. Ξεκινώντας από την πρώτη θεραπεία, το δέρμα τους γίνεται πιο λείο, σφριγηλό και φωτεινότερο, αντανακλώντας νεανική λάμψη!

Ο Μάνος Δημονίτσας, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και υποψήφιος διδάκτωρ του ΕΚΠΑ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ