Η Ισλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που καθιστά παράνομη τη μισθολογική ανισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών

Η Ισλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που καθιστά παράνομη τη μισθολογική ανισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών Facebook Twitter
0

Η Ισλανδία μόλις έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που επιβάλει με νόμο ίσες μισθολογικές αποδοχές για άντρες και γυναίκες.

Ο συγκεκριμένος νόμος, που πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος του είδους του και είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός της χώρας, Bjarni Benediktsson ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, τέθηκε σε ισχύ την Πρωτοχρονιά.

Έτσι, με βάση τη νέα νομοθεσία, εταιρίες και δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν περισσότερους από 25 υπαλλήλους είναι υποχρεωμένες να υποβάλλονται σε ελέγχους πιστοποίησης προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

Εταιρίες με περισσότερους από 250 υπαλλήλους θα πρέπει να πάρουν την πιστοποίηση μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις θ' ακολουθήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια, αναλογικά με τον αριθμό των υπαλλήλων τους.

Όσες εταιρίες και επιχειρήσεις δεν συμμορφωθούν με την ισχύουσα νομοθεσία θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο που αυτή τη στιγμή ανέρχεται περίπου στα 500 δολάρια ανά ημέρα.

Ακτιβιστές και υπέρμαχοι της ισότητας των φύλων χαιρέτησαν την απόφαση της ισλανδικής κυβέρνησης.

Για να είμαστε ακριβείς, ο νόμος αυτός δεν υποχρεώνει τις εταιρίες να πληρώνουν με τον ίδιο μισθό όλους όσους κάνουν τις ίδιες δουλειές.

Παραμένει στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών να επιβραβεύουν τους υπαλλήλους τους βάση της εμπειρίας τους, της απόδοσής τους και άλλων παραγόντων. Εντούτοις, οι εταιρίες πρέπει να μπορούν ν' αποδεικνύουν ότι οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ των υπαλλήλων τους δεν έχουν να κάνουν με το φύλο.

Η Ισλανδία θεωρείται πρωτοπόρος στην μάχη για την ισότητα των φύλων την τελευταία δεκαετία. Τα τελευταία εννέα χρόνια κατακτά συνεχώς την πρώτη θέση στην ετήσια έκθεση του World Economic Forum που ερευνά την ανισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών σε τομείς όπως η υγεία, τα οικονομικά, η πολιτική και η εκπαίδευση (World Economic Forum's Global Gender Gap Report).

Παρά τα πρωτεία της Ισλανδίας, όμως, οι γυναίκες της εξακολουθούν να κερδίζουν, κατά μέσο όρο, περίπου 14-18% λιγότερα από τους άντρες (με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 2014 το συνολικό εισόδημα των γυναικών αντιστοιχούσε στο 78,5% αυτού των αντρών).

Η ισλανδική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εξαλείψει οριστικά το μισθολογικό χάσμα μέχρι το 2022.

Με πληροφορίες από CΝΝ Money

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ - Επικρίσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ, επαίνους από Παλαιστινίους και αυξανόμενη πίεση στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αυξάνει επιρροή στο Σαχέλ: Drone, όπλα και η διαβόητη SADAT σε συνεργασία με τις αφρικανικές κυβερνήσεις

Διεθνή / Η Τουρκία στο Σαχέλ: Drones, μισθοφόροι και η νέα γεωπολιτική σκακιέρα της Αφρικής

Από το 2022, η Τουρκία έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με χώρες του Σαχέλ μέσω πωλήσεων drones, στρατιωτικού εξοπλισμού και συνεργασίας με ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Οι επιπτώσεις της πολιτικής του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στα εμβόλια: Τι αλλάζει στην πρόσβαση και την κάλυψη

Διεθνή / Οι επιπτώσεις της πολιτικής του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στα εμβόλια - Τι αλλάζει

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, αναθεωρεί τις οδηγίες για εμβόλια COVID, γρίπης, HPV και άλλα - Επηρεάζεται η πρόσβαση, η ασφάλιση και η εμπιστοσύνη στο εμβολιαστικό σύστημα;
LIFO NEWSROOM