Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση

0

1.

Perisi

Υπάρχουν δύο τρόποι να κοιτάξεις ένα μαγευτικό, τοπίο που συναντάς κατά τη διάρκεια των διακοπών σου. Ο πρώτος είναι να το αντιληφθείς σαν ευλογία, σαν μια αρμονική και ειρηνική συμβίωση των πάντων. Ο δεύτερος, εκλογικευμένος τρόπος, είναι να το δεις σαν το αποτέλεσμα ενός πλήθους βίαιων συγκρούσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Από τη μοριακή στιβάδα, μέχρι την τον κρυφό ανταγωνισμό των έμβιων οργανισμών και τα ίχνη της επίθεσης των άγριων καιρικών φαινομένων. Αυτός ο δεύτερος τρόπος ανήκει στο βιολόγο, στον γεωλόγο και στον αγρότη, καμιά φορά και σ' εμένα, όταν κατεβαίνω με σαγιονάρες και μαγιό στο περιβόλι για να ξεχορταριάσω, να αφανίσω δηλαδή τα αυτοφυή είδη που ανταγωνίζονται τους καλλιεργητικούς μου στόχους.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter
Ο πατέρας μου συνήθιζε να βάζει έναν καλοκαιρινό μπαξέ στην αυλή του σπιτιού μου όταν ακόμα εγώ ήμουν φοιτητής. Εξοργιζόταν όταν καταλάβαινε πως δεν ήξερα πότε να τον ποτίσω, πότε φυτεύουν τα δέντρα ή πως μπολιάζουν τα εσπεριδοειδή. Εγώ του απαντούσα πως είμαι παιδί της πόλης κι αυτό τον εξόργιζε ακόμα περισσότερο.


2.
Psycho06

Οι ερασιτέχνες καλλιεργητές που γνωρίζω –αυτοί που έχουν φάει το χειμώνα τους πάνω από την οθόνη του φορητού τους υπολογιστή- όταν σου μιλάνε για το μπαξέ τους, μιλάνε πιο πολύ για το «βρεγμένο χώμα που πάτησαν ξυπόλητοι ένα ζεστό απόγευμα» παρά για το αν βγήκαν καλές οι ντομάτες τους. Είναι φανερό πως δεν καλλιεργούν μόνο για να φάνε.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter


3.

HkalliergeiaEinaiEnadanioApoTonEautoMas

Ο πατέρας μου συνήθιζε να βάζει έναν καλοκαιρινό μπαξέ στην αυλή του σπιτιού μου όταν ακόμα εγώ ήμουν φοιτητής. Εξοργιζόταν όταν καταλάβαινε πως δεν ήξερα πότε να τον ποτίσω, πότε φυτεύουν τα δέντρα ή πως μπολιάζουν τα εσπεριδοειδή. Εγώ του απαντούσα πως είμαι παιδί της πόλης κι αυτό τον εξόργιζε ακόμα περισσότερο. Μετά το θάνατό του συνέχισα αυτή τη συνήθεια ως μνημόσυνο μιας και δεν πίστευε σε κανέναν θεό. Καλλιεργώ λοιπόν τα καλοκαίρια και δεν είμαι πια ούτε «παιδί», ούτε «της πόλης», είμαι ένα μπασταρδεμένο πράγμα που με το ένα πόδι πατάει ακόμα στην πόλη ενώ το άλλο μου λερώνεται στα χώματα του Νότιου Πηλίου καθώς σκάβω τα ίδια αυλάκια στο χώμα που έσκαβε κι εκείνος.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter

4.

Groove

Όταν δεν είσαι επαγγελματίας της καλλιέργειας όλα σου φαίνονται δύσκολα και συναρπαστικά ταυτόχρονα. Παρατηρείς πράγματα που οι επαγγελματίες σπανίως θα παρατηρούσαν. Η ιδέα για το έργο "Groove" γεννήθηκε όταν συνειδητοποίησα πως ο αγρότης όταν σκάβει για να φυτέψει προχωράει με την πλάτη, κάτι που του επιβάλει ο σωστός χειρισμός της τσάπας. Πηγαίνει μπροστά με την όπισθεν. Αρκείται σε κλεφτές ματιές προς τον προορισμό του και το μόνο που μπορεί να δει είναι η έκταση της πληγής που έχει ανοίξει στη γη. Ταυτίστηκα εντελώς μ' αυτόν τον τρόπο βαδίσματος. Όλα τα σπουδαία γεγονότα της ζωής μου ούτε καν τα είχα φανταστεί. Βαδίζω με την όπισθεν. Το μόνο που βλέπω είναι το συνεχόμενο ίχνος από το σκάψιμο που έχω ρίξει.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter

5.

Psycho02

Σε αντίθεση με τον γριφώδη αφορισμό του Μποντλαίρ «Η φύση δεν έχει να σου διδάξει τίποτα, ή σχεδόν τίποτα», η «αφελής» ματιά του ανθρώπου της πόλης προς την καλλιέργεια της φύσης, ενεργοποιεί ένα χείμαρρο στοχασμών που σου φτιάχνουν τη διάθεση. Η τακτική των «ρευστών δικτύων», ενός όρου δανεισμένου από την εξελικτική ψυχολογία, επιβάλει το μπλέξιμο των εμπειριών από διαφορετικά πεδία για την παραγωγή των καλών ιδεών. Όταν λέω καλές ιδέες δεν μιλάω για ένα προϊόν αλλά για τον επανασχεδιασμό της καθημερινής ζωής μας.


Πολλά από τα έργα αρχίζουν και τελειώνουν μέσα σε ελαιώνες του Πηλίου με την βοήθεια του ελαιοπαραγωγού Κώστα Αγριγιάννη που χειρίζεται βενζινοκίνητα εργαλεία, γεννήτριες και μπαταρίες. Μερικά χρειάστηκε να τελειώσουν στα εξοπλισμένα εργαστήρια των makers που ξεπετάγονται με γοργούς ρυθμούς στην Αθήνα. Εργαστήρια που από την μια πλευρά έχουν σφυριά και πριόνια κι από την άλλη δικτυωμένους υπολογιστές, 3D printers και διάφορα ρομποτικά. Κάποια έργα ολοκληρώθηκαν στους διαδρόμους του Πανεπιστημίου που διδάσκω. Γι' αυτή την έκθεση δεν κλείστηκα ούτε για ένα λεπτό μέσα στο εργαστήριο μου.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter

6.

"MiaKalliergisimiEksstasi"

Το πιο σαγηνευτικό στο να καλλιεργείς είναι το ότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό συνομιλείς με το μη ορατό, με την ενέργεια που κρύβεται στο χώμα. Δεν τραβολογάς τα φυτά για να μεγαλώσουν αλλά επιδράς στο έδαφος που ριζώνουν. Αυτό ποτίζεις, σκαλίζεις, λιπαίνεις και φροντίζεις και το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών το βλέπεις στα φυτά. Έτσι κατάλαβα πως έπρεπε να αναπτύξω την άλλη μου ιδιότητα, την ακαδημαϊκή.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter

7.

Psycho07

Το «Μια καλλιεργήσιμη έκσταση» είναι ένα αφήγημα που δομείται κυκλικά με όρους καλλιέργειας. Καθάρισμα, όργωμα, σπορά, πότισμα, συγκομιδή, καθάρισμα.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter

Info:

A.ANTONOPOULOU.ART

01/12-20/01

Αριστοφάνους 20, Ψυρρή, 210 3214994

Τετάρτη- Παρασκευή: 14:00- 20:00, Σάββατο: 12:00- 16:00

Εγκαίνια έκθεσης: 1 Δεκεμβρίου 2017, 19:00 – 22:00

Είσοδος Ελεύθερη

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Εικαστικά / Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Η έκθεση «Διαδρομές στην τέχνη. Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων ξεδιπλώνει 150 χρόνια εικαστικής δημιουργίας μέσα από 99 έργα εμβληματικών και σύγχρονων δημιουργών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη 

Εικαστικά / Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης αναδεικνύει το άχρηστο σε τέχνη

Το εργαστήριο του χαράκτη, όπου ξεδιπλώνεται ένα σύμπαν βγαλμένο από κάποιο σκοτεινό παραμύθι, μεταφέρεται προσωρινά σε μια σχεδόν κρυμμένη αίθουσα του μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ