Απειλούνται με διάβρωση οι ακτογραμμές της χώρας

Απειλούνται με διάβρωση οι ακτογραμμές της χώρας Facebook Twitter
0

Από διάβρωση απειλούνται οι ακτές της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ακτές της Κρήτης και της Δυτικής Μακεδονίας, όπου το 65,8 % και το 45,1% των παραλιών βρίσκεται υπό διάβρωση. Η διάβρωση αυτή έχει συντελεστεί είτε φυσικά, είτε τεχνικά με ανθρώπινη παρέμβαση.

Σε κακή κατάσταση βρίσκονται και οι ακτογραμμές της Στερεάς Ελλάδας (39%), της Θεσσαλίας (36,7%), της Ηπείρου (33,8%), της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (31,9%), της Πελοποννήσου (26,3%), των νησιών του Ιονίου (24,4%), της Δυτικής Ελλάδας (23%),, της Αττικής (22,6%), του Βορείου Αιγαίου (17,6%) και του Νοτίου Αιγαίου (14,7%).

 Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεραφείμ Πούλο  αριθμοί καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος από τη διάβρωση των ελληνικών ακτών. Στην Γυράπετρα Λευκάδας, την περίοδο 1960 - 2006, καταγράφηκε οπισθοχώρηση των παραλιών κατά 10 - 30 μέτρα (22-65 εκατοστά τον χρόνο).  Στις εκβολές του Αλφειού, η οπισθοχώρηση φτάνει τα 350 - 400 μέτρα (το διάστημα 1945 - 2003), στην Επισκοπή Ρεθύμνου τα 30 μέτρα (την περίοδο 1992 - 2007), στις Εκβολές του Έβρου 40 - 130 μέτρα (1960-2000), στον Μόλο Πάρου τα 20 μέτρα (1945 - 2010) και στην Πλάκα Λασιθίου τα 4,3 - 10,3 μέτρα (1945 -2014).

 Η Ελλάδα είναι 4η στην Ευρώπη σε διαβρωμένες ακτές, ενώ σε χειρότερη θέση βρίσκονται η Πολωνία (55%), η Κύπρος (37,8%) και η Λεττονία (32,8%).

Σύμφωνα με τα σενάρια που παρουσίασε ο καθηγητής, η οπισθοχώρηση της παραλιακής ακτογραμμής λόγω ανύψωσης της θαλάσσιας στάθμης (εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής) μπορεί να είναι σε ένα συντηρητικό σενάριο για το 2100 τα 0,4 μέτρα και να φτάσει σε ένα δυσμενές σενάριο τα 0,8 μέτρα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριακή Γρίβα:

Ελλάδα / Κυριακή Γρίβα: Δικαίωση δεν θα υπάρξει - Όσο την περίμενα αυτή τη μέρα, τόσο τη φοβάμαι, δήλωσε η μητέρα της

«Δικαίωση για όλες τις μάνες δολοφονημένων παιδιών είναι τα παιδιά μας στην αγκαλιά μας. Δικαίωση δεν θα υπάρξει», είπε συγκινημένη η μητέρα της Κυριακής Γρίβα
LIFO NEWSROOM
ΣτΕ: Συζητήθηκε η συνταγματικότητα του επιθέτου «Ντε Γκρες» στα δέκα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας

Ελλάδα / ΣτΕ: Συζητήθηκε η συνταγματικότητα του επιθέτου «Ντε Γκρες» στα δέκα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας

Εξετάστηκε εάν το επώνυμο «Ντε Γκρες», που δεν αντιστοιχεί στο συνήθη τύπο επιθέτου στη χώρα μας, θα μπορούσε να δημιουργήσει την εντύπωση στους πολίτες (αντικειμενική αντίληψη) ότι το πρόσωπο που το κατέχει, έχει προνόμια καταγωγής ή και κοινωνικής θέσεως
LIFO NEWSROOM