Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ως το τέλος του προγράμματος αλλά και μετά

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ως το τέλος του προγράμματος αλλά και μετά Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
1

Η επιτυχής έκδοση ομολόγου από την Ελλάδα τον Ιούλιο αποτελεί μία πρώτη ένδειξη ότι οι επενδυτές αναγνωρίζουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hessische / Niedersächsische Allgemeine (ΗΝΑ).  Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτείται από τις αγορές, αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.


Απαντώντας στην ερώτηση πότε θα είναι η Ελλάδα σε θέση να επιστρέψει στην αγορά κεφαλαίων, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει ήδη εκδώσει επιτυχώς ένα πρώτο ομόλογο τον Ιούλιο. Αυτό ήταν μία πρώτη ένδειξη ότι οι επενδυτές αναγνωρίζουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Εάν η κυβέρνηση εμμείνει στη μεταρρυθμιστική ατζέντα έως το τέλος του προγράμματος του ESM και μετά, τότε είμαι πεπεισμένος ότι θα αφήσει πίσω την κρίση και θα μπορεί να χρηματοδοτείται και πάλι από την αγορά - όπως οι άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος».


Ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα ήταν πάνω από 15% του ΑΕΠ το 2009, ενώ σήμερα η χώρα έχει ένα μικρό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, όπως η Γερμανία. «Αυτό κατέστη δυνατό μόνο επειδή οι Έλληνες αποδέχθηκαν επώδυνες περικοπές», είπε.

«Τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα θα ήταν δύσκολο να τις φαντασθεί κανείς στη Γερμανία», τόνισε, προσθέτοντας: «Οι μισθοί στο δημόσιο και οι συντάξεις μειώθηκαν κατά περίπου ένα τρίτο, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε σημαντικά. Η έκταση, όμως, των προβλημάτων στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από αλλού. Για τον λόγο αυτό, η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικό τρόπο έως το τέλος του προγράμματος του ESM τον Αύγουστο του 2018 και μετά».


Ερωτηθείς, αν η διάσωση του ευρώ είναι για τον ίδιο πιο σημαντική από κάθε τι άλλο, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Καθώς η Γερμανία είναι μία εξαγωγική οικονομία στην καρδιά της Ευρώπης, επωφελείται από το ευρώ όσο καμία άλλη χώρα. Εάν η Ευρωζώνη τα πάει καλά, η Γερμανία τα πάει καλά. Για τον λόγο αυτό, είναι στο ίδιο συμφέρον της Γερμανίας η στήριξη των προσπαθειών του ESM για τη σταθεροποίηση του ευρώ».


Για τον ρόλο που θα είχε το ΔΝΤ στην Ευρώπη μετά τη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, όπως θέλουν η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι πιθανόν το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτεί πλέον οικονομικά προγράμματα στην Ευρωζώνη, «αλλά θα συνέχιζε να έχει έναν κεντρικό ρόλο ως συντονιστής του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Associated Press: Πώς η ΑΑΔΕ έγινε ο «κυνηγός» της φοροδιαφυγής

Οικονομία / Associated Press: Πώς η ΑΑΔΕ κατάφερε να γίνει ο «κυνηγός» της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα

Το Associated Press, έλαβε άδεια πρόσβασης στα κεντρικά γραφεία της αρχής και διαπιστώνει ότι σήμερα, η χώρα που πέρασε σχεδόν μια δεκαετία βουτηγμένη στο χρέος, έχει μετατραπεί σε έναν από τους καλύτερους δημοσιονομικούς «μαθητές»
LIFO NEWSROOM
Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Οικονομία / Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Το επόμενο μέτωπο παρεμβάσεων θα είναι αυτό της κοινωνικής αντιπαροχής καθώς και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στους servicers να ρίξουν στην αγορά σπίτια που έχουν στην κατοχή τους, αλλά η πώλησή τους αντιμετωπίζει εμπόδια
LIFO NEWSROOM
Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Οικονομία / Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Κατά το πρώτο τετράμηνο εφαρμογής, οι αποδοχές από υπερωρίες και υπερεργασία αυξήθηκαν κατά 48% και τα έσοδα από εισφορές υπερωριών και υπερεργασίας αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2024
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια