Το τραγικό μου αφεντικό, ένας τραμπούκος με τοξική συμπεριφορά

Το τραγικό μου αφεντικό, ένας τραμπούκος με τοξική συμπεριφορά Facebook Twitter
Και ποιος είπε ότι η παρενόχληση πρέπει πάντα να συνοδεύεται από το επίθετο «σεξουαλική» για να ισοπεδώνει την προσωπικότητα και την επαγγελματική ταυτότητα ενός ανθρώπου;
0

Ποιος είπε ότι απαράδεκτοι εργοδότες δεν υπάρχουν σε όλον τον κόσμο; Και ποιος είπε ότι η παρενόχληση πρέπει πάντα να συνοδεύεται από το επίθετο «σεξουαλική» για να ισοπεδώνει την προσωπικότητα και την επαγγελματική ταυτότητα ενός ανθρώπου; Η μαρτυρία μιας γυναίκας από τις ΗΠΑ, χωρίς δραματικές περιγραφές, δείχνει το τι σημαίνει να εργάζεσαι για κάποιον με προβληματική συμπεριφορά -κι ακόμη χειρότερα- να έχεις ανάγκη τη δουλειά. 

«Όταν ήμουν 27 χρονών, εργάστηκα για περίπου 5 μήνες ως υπεύθυνη επιμέλειας σε έναν μη κερδοσκοπικό εκδοτικό οργανισμό με έδρα το Λος Άντζελες. Αναζητούσα μια δουλειά επί αρκετούς μήνες, όταν τελικά βρήκα τη συγκεκριμένη θέση. Δεν είχα ξανακούσει γι' αυτή την εταιρεία τίποτα απολύτως και έτσι όταν με κάλεσαν, απλώς πήγα.

Η πρώτη συνέντευξη έγινε σε ένα καφέ κοντά στην εταιρεία και κατέληξε με τον Τζον -τον τύπο που θα αξιολογούσε το βιογραφικό μου- να μιλά και να φωνάζει τόσο δυνατά που ο κόσμος μας κοιτούσε. Ας πούμε ότι η δουλειά είχε να κάνει και με τη δημοσιογραφία, αλλά ο τύπος δεν φαινόταν να συμπαθεί καθόλου τους δημοσιογράφους. Για την ακρίβεια, έμοιαζε να τους μισεί, μαζί με αυτούς κι εμένα, οπότε συνέχισε να με προσβάλλει καθ' όλη τη διάρκεια του ραντεβού, με ατάκες του τύπου "οι δημοσιογράφοι δεν έχουν κριτική σκέψη, απλώς γράφουν αυτά που τους λένε οι άλλοι. Και εσύ προφανώς δεν φαίνεσαι και τόσο έξυπνη, ώστε να μην κάνεις το ίδιο"».

Ο εργοδότης, το αφεντικό, όπως θέλετε πείτε τον άρχισε να μου ουρλιάζει ότι είμαι μία ηλίθια. Είπε ότι τα είχα κάνει όλα λάθος, βρίζοντας με φυσικά και ότι τελικά καλώς δεν του είχα γεμίσει το μάτι από την αρχή. Όλα αυτά την πρώτη κιόλας μέρα στη δουλειά.

Δεν είχα ιδέα τι ακριβώς έκανα εκεί, γιατί παρέμενα, αλλά είχα την αίσθηση κατά τη διάρκεια της κουβέντας, ότι όλη αυτή η συμπεριφορά ήταν κάποιου είδους τεστ και ότι στην πραγματικότητα ήθελε να με προσλάβει, απλώς με υπέβαλε σε όλο αυτό για να με δοκιμάσει. Και τελικά με προσέλαβε. Ήμουν νέα και κάπως απελπισμένη, καθώς την είχα ανάγκη τη δουλειά.

Ήμουν επίσης απολύτως πεπεισμένη ότι όλο αυτό θα άλλαζε. Έλεγα από μέσα μου: «Ξέρω ότι είμαι έξυπνη, ξέρω ότι μπορώ να το κάνω αυτό». Και φυσικά πίστευα ότι στο τέλος και θα τον πείσω και θα τα καταφέρω. Και φυσικά διαψεύστηκα από την πρώτη μέρα κιόλας. Ένας τύπος με κάποιες παραπάνω αρμοδιότητες εκεί μέσα, μου ζήτησε να κάνω κάτι, το έκανα και μετά από λίγο αυτός, ο εργοδότης, το αφεντικό, όπως θέλετε πείτε τον άρχισε να μου ουρλιάζει ότι είμαι μία ηλίθια. Είπε ότι τα είχα κάνει όλα λάθος, βρίζοντας με φυσικά και ότι τελικά καλώς δεν του είχα γεμίσει το μάτι από την αρχή. Όλα αυτά την πρώτη κιόλας μέρα στη δουλειά.  

Επίσης, συνήθιζε να μου λέει όλα εκείνα τα φριχτά πράγματα που αφορούσαν την κοπέλα, που έκανε πριν από εμένα τη δουλειά που τώρα είχα αναλάβει εγώ. «Δεν ήταν ανταγωνιστική, ήταν ψυχωτική. Πάθαινε νευρικές κρίσεις στη δουλειά. Ώρες - ώρες δεν μπορώ να πιστέψω πόσο παλαβή ήταν αυτή η γυναίκα», έλεγε. Φυσικά, τώρα πια ξέρω ότι τα πράγματα δεν ήταν καθόλου έτσι και ότι ακόμη κι αν αυτή η γυναίκα είχε πάθει νευρικό κλονισμό, αυτός ήταν η αιτία. Σε ό,τι με αφορά, θα μου υπενθύμιζε ότι ήμουν ηλίθια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Ήταν δυο φορές πιο ψηλός και ογκώδης από 'μένα και κάθε φορά που μου φώναζε -ότι ήμουν ηλίθια, φυσικά- θα φρόντιζε να στέκεται απειλητικά πάνω από το γραφείο μου. Κάποια στιγμή δεν άντεξα και μίλησα. Βασικά, του είπα «με κάνετε να νιώθω άβολα, όταν στέκεστε τόσο κοντά μου». Και ερχόταν όντως τόσο κοντά στο πρόσωπο μου που με έφτυνε, τόσο που μετά βίας μπορούσα να διατηρήσω την ψυχραιμία μου. Σε κάποια από αυτές τις φοβερές σκηνές είχα βρει το κουράγιο να του πω: «Κάνετε ένα βήμα πίσω, σας παρακαλώ;». Αυτό φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι: «Νομίζεις ότι θα σε χτυπήσω; Νιώθεις ανασφαλής σε αυτό το γραφείο;». Πρέπει να μου φώναζε για ώρες. 

Μετά και από αυτό το περιστατικό δεν μου ξαναμίλησε, χωρίς να βρίσκεται παρούσα το Νο2 του γραφείου. Μόνο όταν ήταν εκείνη στην αίθουσα δεν φοβόταν να μου φωνάξει. Όταν κάποτε ξέσπασα σε κλάματα, ήταν σα να του έδωσα το ελεύθερο εκ νέου να μου συμπεριφέρεται όπως νομίζει. Το μπούλινγκ πλέον είχε φτάσει σε διατυπώσεις του τύπου, «είσαι αδύναμη, δεν κάνεις για τη δουλειά, δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα εδώ μέσα».  

Το περιστατικό που τελικά πυροδότησε την παραίτηση μου σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου. Είχαν έρθει οι γονείς μου επίσκεψη στην πόλη και είχαμε πάει μαζί στο Μουσείο. Το κινητό μου δεν είχε σήμα εκεί και περάσαμε μαζί γύρω στις 3-4 ώρες. Όταν βγήκαμε από το Μουσείο, συνειδητοποίησα ότι μου είχε αφήσει 9 μηνύματα στον τηλεφωνητή και μου είχε στείλει άλλα 17 (!) γραπτά. Πάνω κάτω όλα έλεγαν και έγραφαν τα ίδια. Πόσο ανεύθυνη ήμουν, πόσο αισχρός ήταν ο τίτλος που είχα βάλει σε ένα θέμα. Σε κάθε φωνητικό μήνυμα που μου άφηνε, ακουγόταν όλο και πιο θυμωμένος. Στο μεταξύ, είχα ενημερώσει τους γονείς μου ότι τα πράγματα στη δουλειά δεν ήταν καλά και μοιραία άκουσαν κάποια από τα φωνητικά μηνύματα που μου είχε αφήσει. «Θεούλη, αυτό είναι κακοποίηση», είχαν πει άφωνοι απ' αυτό που άκουγαν. Εκεί έσπασα. Έκλαιγα όλη μέρα μπροστά τους.  

Άντεξα σ΄αυτή τη θέση για περίπου ακόμη μία εβδομάδα, χωρίς να αντέχω ούτε να τον κοιτάξω. Μέχρι που απλώς δεν μπορούσα να συνεχίσω άλλο. Η μητέρα του αγοριού μου είναι δικηγόρος, οπότε συνέταξε εκείνη αντί για 'μένα την επιστολή παραίτησής μου. Δεν έγραψα ούτε ότι παραιτούμαι για προσωπικούς λόγους, ούτε τίποτα. Ακόμη και τα κλειδιά του γραφείου του τα ταχυδρόμησα. Φυσικά και δεν μου απάντησε ποτέ».

Με στοιχεία από το TheCut.com 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 7.9.2017

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ