Sutherland Macdonald, ο πρώτος Βρετανός tattoo artist της Βικτωριανής εποχής

Sutherland Macdonald, ο πρώτος Βρετανός tattoo artist της Βικτωριανής εποχής Facebook Twitter
Εκτός από την ηλεκτρική μηχανή, τα εξαιρετικά, πρωτοποριακά του έργα και την καλή φήμη την οποία προσέδωσε στο επάγγελμά του, αρκετοί πιστεύουν ότι ο Macdonald ήταν εκείνος που πρόσθεσε στην χρωματική παλέτα των τατουάζ τα μπλε και τα πράσινα χρώματα.
0

 

Sutherland Macdonald, ο πρώτος Βρετανός tattoo artist της Βικτωριανής εποχής Facebook Twitter

 

Στις 25 Ιουνίου 1860, γεννήθηκε ο Sutherland Macdonald, ο πρώτος Βρετανός tattoo artist της Βικτωριανής εποχής. Για πολλούς ο Macdonald, εκτός από πρωτοπόρος, είναι και ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στην ιστορία της δερματοστιξίας. Λέγεται ότι για πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με τα τατουάζ τη δεκαετία του 1880, όταν ήταν στον Βρετανικό Στρατό. Φεύγοντας από το στρατό και όντας ήδη καλλιτέχνης, δεν δυσκολεύτηκε να πιάσει στα χέρια του τις βελόνες για τατουάζ. Στην αρχή χρησιμοποίησε χειροκίνητα εργαλεία και το 1894 εφηύρε μια ηλεκτρική μηχανή, για την οποία πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με τον αριθμό 3035, αν και μάλλον είχε πολλά κινητά μέρη για να θεωρηθεί πρακτική. Σύμφωνα με άρθρο του Gambier Bolton το 1897 στο περιοδικό Strand Magazine «για τη σκίαση ή τη βαριά δουλειά ο Macdonald χρησιμοποιούσε ακόμα ιαπωνικά εργαλεία, λαβές ελεφαντόδοντου και τα σχετικά».

Ο καλλιτέχνης ξεκίνησε με μικρές, διακοσμητικές εικόνες και γρήγορα προχώρησε σε μεγάλης κλίμακας έργα τέχνης. Ανάμεσά τους συναντάμε ιαπωνικούς δράκους, αντίγραφα ζωγραφικών έργων από καλλιτέχνες όπως ο William-Adolphe Bouguereau και απεικονίσεις της άγριας φύσης του Archibald Thorburn. Ενδεικτικό της μεγάλης του τέχνης είναι ότι ένας από τους πελάτες του είχε «χτυπήσει» στο σώμα του ολόκληρο τοπίο του John Constable!

Μετά το ταξίδι του Άγγλου εξερευνητή και θαλασσοπόρου Τζέιμς Κουκ στον Νότιο Ειρηνικό, όπου το πλήρωμά του ήρθε σε επαφή με την πολυνησιακή κουλτούρα του μελανιού, τα τατουάζ άρχισαν να διαδίδονται με μεγάλη ταχύτητα. Όσοι όμως ήθελαν να αποκτήσουν το δικό τους, από βασιλιάδες και μαχαραγιάδες μέχρι λιμενεργάτες, έπρεπε να πάνε στο επαγγελματικό στούντιο που άνοιξε το 1889 -μετά από το πρώτο του στο Aldershot- ο Sutherland Macdonald, στην οδό 76 Jermyn στο Λονδίνο, πάνω από ένα τουρκικό χαμάμ. Όταν κυκλοφόρησε το 1894, ο Κατάλογος των Ταχυδρομείων -ο αντίστοιχος Χρυσός Οδηγός της εποχής-, για να τον καταχωρήσει έπρεπε να προσθέσει μια νέα επαγγελματική κατηγορία στις σελίδες του, στην οποία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια συναντάμε μόνο τον Macdonald: η λέξη που «γεννήθηκε» για να περιγράψει το επάγγελμά του είναι tattooist, ένας συνδυασμός των tattoo και artist.

Αφού ξεκίνησε κάνοντας τατουάζ, λόγω των γνωριμιών που είχε, σε αρκετούς νεαρούς αξιωματικούς, ο Macdonald άρχισε να αποκτά όλο και περισσότερους πελάτες, με πολλές διασημότητες και αριστοκράτες να συγκαταλέγονται ανάμεσά τους. Οι πλέον επιφανείς λέγεται ότι ήταν μερικοί από τους γιους της Βασίλισσας Βικτωρίας, καθώς και οι βασιλιάδες της Νορβηγίας και της Δανίας.  Η δερματοστιξία έγινε ακόμα πιο δημοφιλής, όταν ο βασιλιάς της Βρετανίας Εδουάρδος Ζ’ και ο γιος του Γεώργιος Ε’ απέκτησαν τατουάζ με την Ιερουσαλήμ και την Ιαπωνία, αντίστοιχα –η ευρωπαϊκή ελίτ έσπευσε να ακολουθήσει το παράδειγμά τους. Ο Macdonald, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι είχε κάνει τατουάζ στον Γεώργιο Ε’ αλλά πιθανότατα κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Sutherland Macdonald, ο πρώτος Βρετανός tattoo artist της Βικτωριανής εποχής Facebook Twitter
Sutherland Macdonald, ο πρώτος Βρετανός tattoo artist της Βικτωριανής εποχής Facebook Twitter

Ο καλλιτέχνης ξεκίνησε με μικρές, διακοσμητικές εικόνες και γρήγορα προχώρησε σε μεγάλης κλίμακας έργα τέχνης. Ανάμεσά τους συναντάμε ιαπωνικούς δράκους, αντίγραφα ζωγραφικών έργων από καλλιτέχνες όπως ο William-Adolphe Bouguereau και απεικονίσεις της άγριας φύσης του Archibald Thorburn. Ενδεικτικό της μεγάλης του τέχνης είναι ότι ένας από τους πελάτες του είχε «χτυπήσει» στο σώμα του ολόκληρο τοπίο του John Constable! Οι φωτογραφίες που έχουν σωθεί με τα τατουάζ του και θα παρουσιάζονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2018 στην έκθεση «Tattoo: British Tattoo Art Revealed», στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο της Κορνουάλης, είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Εκτός από την ηλεκτρική μηχανή, τα εξαιρετικά, πρωτοποριακά του έργα και την καλή φήμη την οποία προσέδωσε στο επάγγελμά του, αρκετοί πιστεύουν ότι ο Macdonald ήταν εκείνος που πρόσθεσε στην χρωματική παλέτα των τατουάζ τα μπλε και τα πράσινα χρώματα.

Γράφει ο tattoo artist George Burchett στο βιβλίο του «Memoirs of a Tattooist» που κυκλοφόρησε το 1953: «Για σχεδόν σαράντα χρόνια, εστεμμένα κεφάλια και διάσημοι άνθρωποι ανέβαιναν τη στενή σκάλα στην οδό Jermyn για να επισκεφτούν τον Macdonald και να φύγουν φέροντας πάνω τους μερικά από τα πιο θαυμάσια στολίδια που έχουν εναποτεθεί ποτέ στο ανθρώπινο δέρμα. Ο Sutherland Macdonald, ο οποίος ήταν ευφραδής, ευφυής και ευγενικός, έκανε φίλους τους πελάτες του, που τον αντιμετώπιζαν ως ισότιμο». 

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πρόδρομος Τσιαβός: «Στην παρουσία μας στον δημόσιο χώρο ο στόχος μας δεν είναι απλά να κάνουμε μια έκθεση αλλά να ακούσουμε, να συζητήσουμε, να αφήσουμε κάτι πίσω μας»

Plāsmata 3 / Πρόδρομος Τσιαβός: «Στόχος μας δεν είναι απλά να κάνουμε μια έκθεση, αλλά να αφήσουμε κάτι πίσω μας»

Ο επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση μιλά με υπόκρουση τα ασταμάτητα τιτιβίσματα των πουλιών που έρχονται από τα σκιερά δέντρα του Πεδίου του Άρεως.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ραλλού Μάνου, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο και η Ναυσικά Πάστρα σε μια συνάντηση με τη σύγχρονη τέχνη σε ένα εργοστάσιο στον Πειραιά

Εικαστικά / Η Ραλλού Μάνου, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο και η Ναυσικά Πάστρα «συνομιλούν» με τη σύγχρονη τέχνη

Οι τρεις Έλληνες πρωτοπόροι καλλιτέχνες που στιγμάτισαν την ελληνική δημιουργία, σε μια απρόσμενη διαγενεακή συνάντηση με τη Sagg Napoli και τον Mungo Thomson, σε ένα εργοστάσιο στον Πειραιά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
PLASMATA 3 TOPIC

Plāsmata 3 / Plāsmata 3: «Ο πιο σύντομος δρόμος είναι πάντα ο λιγότερο ενδιαφέρων»

Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση, επιμελείται μαζί με την ομάδα της Στέγης μια έντυπη «ξενάγηση» στην έκθεση «Plāsmata 3: We’ve met before, haven’t we?», που παρουσιάζεται στο Πεδίον του Άρεως.
THE LIFO TEAM
O Jean Tinguely σατίριζε την εξάρτησή μας από την τεχνολογία πολύ πριν το AI

Εικαστικά / O Jean Tinguely σατίριζε την εξάρτησή μας από την τεχνολογία πολύ πριν το AI

Τα παράξενα μηχανικά γλυπτά του πρωτοποριακού καλλιτέχνη –του οποίου φέτος γιορτάζονται τα 100 χρόνια από τη γέννησή του με εκθέσεις σε όλο τον κόσμο– αποτελούν ένα σαρδόνιο σχόλιο και για τη σύγχρονη κοινωνία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
2ο κομμάτι Αφροδίτη

Onassis Stegi / Ξενάγηση στα Plāsmata: Κεφάλαιο 2

«Μας αρέσει η παρέκκλιση και η απόκλιση. Στη ζωή, γενικά. Στους ανθρώπους. Και στην τέχνη. Και εδώ. Από τον Ροδώνα στη Γαρδένια, από τις Αριές στο θέατρο Αλίκη. Οι σπείρες έχουν φτιαχτεί για να τις περπατήσεις και τα παρτέρια για να σταθείς».
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ
Αφροδίτη 5.

Onassis Stegi / Ξενάγηση στα Plāsmata: Κεφάλαιο 5

«Και έχεις τόσα να πεις με τα έργα που θα συναντήσεις. Σαν τα ταξίδια. Τα αληθινά ταξίδια, όχι αυτά που κάνεις για δουλειά. Τα άλλα. Εκείνα που κάνεις με παρέα και πιάνετε κουβέντα με αγνώστους χωρίς βιασύνη. Εκείνα που παίρνεις τον χρόνο σου για να χορτάσεις τις λεπτομέρειες».
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ