Ηχηρή νίκη των συντηρητικών της Μέρκελ στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία

Ηχηρή νίκη των συντηρητικών της Μέρκελ στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία Facebook Twitter
1

Οι συντηρητικοί της Άγγελας Μέρκελ εδραίωσαν σήμερα την θέση του φαβορί για την καγκελάριο της Γερμανίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, καθώς επικράτησαν σε μια αναμέτρηση κλειδί στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, ένα μέχρι πρότινος προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων.


Η ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία θεωρείται ακόμα πιο σημαντική, καθώς ο αντίπαλος της Μέρκελ στην κούρσα για την καγκελαρία, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατάγεται από αυτήν την περιοχή.


Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) συγκέντρωσε περίπου το 34,5% των ψήφων, εξασφαλίζοντας προβάδισμα 4 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το SPD που καταγράφει τα χειρότερα αποτελέσματα στην ιστορία του σε αυτό το κρατίδιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μετέδωσαν τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF γύρω στις 19.30 ώρα Ελλάδας.


«Για την Άγγελα Μέρκελ, αυτή η νίκη (του CDU) σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ποσοστών της (στις δημοσκοπήσεις) δείχνει ότι κατευθύνεται προς τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου έχοντας ούριο άνεμο», επισημαίνει το περιοδικό Der Spiegel στον ιστότοπό του. Ένας στους πέντε Γερμανούς ψηφοφόρους ζει στη Ρηνανία.


Το 2012 το κόμμα της Μέρκελ είχε χάσει με διαφορά 13% από το SPD.


«Είναι μια μαύρη ημέρα (...) ο πυγμάχος SPD χτυπήθηκε από κροσέ στο ήπαρ, όμως παραμείνει ακόμα όρθιος» αντέδρασε ο Ραλφ Στέγκνερ, ηγετικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών αναφερόμενος στη μάχη των βουλευτικών εκλογών που προβλέπεται πολύ δύσκολη για το κόμμα του.


«Ξεκινάμε τη μάχη των βουλευτικών έχοντας αυτοπεποίθηση, με δυναμική. Για αυτό ακριβώς (οι εκλογές) στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία είναι μια τεράστια επιτυχία» επισήμανε, στον αντίποδα, ο Μίκαελ Γκρος Μπρέμερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του CDU.
Καθώς πήγε να ψηφίσει σήμερα, ο Μάρτιν Σουλτς παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα αυτών των περιφερειακών εκλογών θα έχει αντίκτυπο στις πιθανότητες του ίδιου να εμποδίσει την Άγγελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2005, να αναλάβει την τέταρτη κατά σειρά θητεία στον θώκο της καγκελαρίου.


«Είναι μια αναμέτρηση που θα επηρεάσει το κλίμα (ενόψει των βουλευτικών), αυτό είναι αδιαμφισβήτητο» είχε υπογραμμίσει ο ίδιος.


Πρόκειται για την τρίτη συναπτή ήττα για το SPD το 2017 έπειτα από εκείνες στο Σάαρ και το Σλέσβιχ Χολστάιν. Και ο Μάρτιν Σουλτς, που βλέπει το προβάδισμα της αντιπάλου του να διευρύνεται έναντι του ιδίου στις δημοσκοπήσεις, είχε ανάγκη από μια επιτυχία στην έναρξη της εκστρατείας του.


Οι δύο υποψήφιοι αναμένεται να παραχωρήσουν συνεντεύξεις τύπου αύριο το πρωί στο Βερολίνο.


Την ίδια ώρα, οι φιλελεύθεροι του FDP συγκέντρωσαν ποσοστό ρεκόρ στο κρατίδιο, 12%. Ακολουθεί το AfD (7,5%) που εισέρχεται στο 13ο κατά σειρά τοπικό κοινοβούλιο εκ των 16 που απαριθμεί η Γερμανία.
Οι Πράσινοι εξασφαλίζουν περίπου 6%.


O ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Μάρτιν Σουλτς παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός του στις εκλογές.


«Είναι μια δύσκολη ημέρα για το SPD, μια δύσκολη ημέρα για εμένα προσωπικά: κατάγομαι από αυτό το κρατίδιο, όπου υποστήκαμε ήττα» τόνισε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Ο Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε επιπλέον την υποστήριξή του στην Ανελόρε Κραφτ, την πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, που ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκαταλείπει την πολιτική, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.


«Νικάμε μαζί, χάνουμε μαζί... Θα συνεχίσουμε τη μάχη για την 24η Σεπτεμβρίου» υπογράμμισε ο Σουλτς, αναφερόμενος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.


«Είμαστε ένα κόμμα που έχει σφυρηλατηθεί μέσα από τις μάχες, ο δρόμος είναι μακρύς έως τις βουλευτικές εκλογές» σημείωσε επίσης ο ηγέτης του SPD, ενώ υπενθύμισε ότι πριν από πέντε μήνες τα ποσοστά του «φίλου του Εμανουέλ Μακρόν βρίσκονταν στο χαμηλότερο επίπεδο και τώρα εκείνος είναι πρόεδρος» της Γαλλίας.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η κούραση των alert»: Γιατί πολλοί διαγράφουν εφαρμογές ειδήσεων από τα κινητά τους

Διεθνή / «Η κούραση των alert»: Γιατί πολλοί διαγράφουν εφαρμογές ειδήσεων από τα κινητά τους

Οι συνεχείς ειδοποιήσεις ειδήσεων προκαλούν «κόπωση» στους χρήστες. Τι δείχνει νέα παγκόσμια έρευνα για τις ειδοποιήσεις στα κινητά και πώς οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί ρισκάρουν να χάσουν το κοινό τους
LIFO NEWSROOM
Πώς οι οικιακές κάμερες ασφαλείας έγιναν όπλο στα χέρια Ιράν και Χαμάς - Το διπλό πρόσωπο της τεχνολογίας

Διεθνή / Πώς οι οικιακές κάμερες ασφαλείας έγιναν όπλο στα χέρια Ιράν και Χαμάς - Το διπλό πρόσωπο της τεχνολογίας

Χάκερ της Χαμάς χρησιμοποίησαν προσωπικές κάμερες ασφαλείας για να παρακολουθούν κινήσεις στρατευμάτων - Πώς τα έξυπνα συστήματα ασφαλείας έγιναν εργαλείο κατασκοπείας στην καρδιά της σύγκρουσης
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές εισέβαλαν σε βάση της RAF - Έριξαν μπογιά σε δύο αεροσκάφη

Διεθνή / Βρετανία: Ακτιβιστές εισέβαλαν σε βάση της RAF - Έριξαν μπογιά σε δύο αεροσκάφη

Το Υπουργείο Άμυνας καταδίκασε έντονα τον «βανδαλισμό των περιουσιακών στοιχείων της Βασιλικής Αεροπορίας» και δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με την αστυνομία, η οποία διεξάγει έρευνα
LIFO NEWSROOM
Ιστορικής κλίμακας διαρροή: 16 δισ. κωδικοί Apple, Google, Facebook και άλλων στη «φόρα»

Διεθνή / Ιστορικής κλίμακας διαρροή: 16 δισ. κωδικοί Apple, Google, Facebook και άλλων στη «φόρα»

Η μεγαλύτερη παραβίαση κωδικών στην ιστορία επιβεβαιώθηκε – Πρόκειται για νέο, μη ανακυκλωμένο υλικό από πολλαπλές πηγές, με κωδικούς για Apple, Facebook, Google, GitHub και κυβερνητικές υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM
Ο CEO της Klarna θέλει να μετατρέψει την πλατφόρμα σε «super app» με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Διεθνή / Ο CEO της Klarna θέλει να μετατρέψει την πλατφόρμα σε «super app» με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Σεμπάστιαν Σιεμιατκόφσκι οραματίζεται την Klarna ως έναν «ψηφιακό χρηματοοικονομικό βοηθό» – Νέες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ και επενδυτικά εργαλεία στα σκαριά
LIFO NEWSROOM
 Ροκ συγκρότημα απαγόρευσε στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ να παρακολουθούν συναυλίες του

Διεθνή / Ροκ συγκρότημα απαγόρευσε στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ να παρακολουθούν συναυλίες του

Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος «The Red Jumpsuit Apparatus» ανέφερε ότι «στην πραγματικότητα ακολουθώ αυτό που λέει ο Ιησούς. Αν είσαι Χριστιανός και παρακολουθείς αυτό και ψήφισες τον Ντόναλντ Τραμπ, ντροπή σου!»
LIFO NEWSROOM
Ιρανική επίθεση σκότωσε 7χρονη από την Ουκρανία που πήγε στο Ισραήλ για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο

Διεθνή / Ιρανική επίθεση σκότωσε 7χρονη από την Ουκρανία που πήγε στο Ισραήλ για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο

Η Nastya σκοτώθηκε μαζί με τη μητέρα της, τη γιαγιά της και τα δύο ξαδέλφια της όταν ένας πύραυλος χτύπησε την πολυκατοικία όπου διέμενε η οικογένεια στην πόλη Μπατ Γιαμ
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνα: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Διεθνή / Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνια: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Περισσότεροι από 50 μετανάστες εργάτες βρέθηκαν υπό απάνθρωπες συνθήκες σε αμπελώνες σαμπάνιας - Άνοιξε δίκη για εμπορία ανθρώπων στη Ρεμς με κατηγορούμενους τρεις διακινητές.
LIFO NEWSROOM