Bloomberg: Η Ελλάδα υπερβαίνει τους στόχους για το πλεόνασμα, αλλά το ΔΝΤ δεν πείθεται

Bloomberg: Η Ελλάδα υπερβαίνει τους στόχους για το πλεόνασμα, αλλά το ΔΝΤ δεν πείθεται Facebook Twitter
0

«Η Ελλάδα πέτυχε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν εφτά φορές μεγαλύτερο από τον στόχο του προγράμματος διάσωσης, ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρατά τις επιφυλάξεις του σχετικά με το αν η χώρα μπορεί να διατηρήσει αυτές τις επιδόσεις», γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή πρόκειται να ανακοινώσει την Παρασκευή τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του περασμένου έτους, και τα στοιχεία αυτά αναμένεται να επικυρωθούν τη Δευτέρα από τη Eurostat.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το πρακτορείο, το πλεόνασμα θα είναι κοντά στο 4% του ΑΕΠ. Σημειώνεται πως ο στόχος του προγράμματος ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Παρά όμως τις θετικές επιδόσεις, το ΔΝΤ παραμένει επιφυλακτικό σχετικά με το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να διατηρήσει αυτό το επίπεδο για το 2018 και έπειτα. Όπως αναφέρει το Bloomberg, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση του σκεπτικού του ΔΝΤ, το Ταμείο εκτιμά πως τουλάχιστον το μισό από το πλεόνασμα του 2016 προέκυψε από εφάπαξ έκτακτα μέτρα και όχι από διαρθρωτικές αλλαγές που θα συνέχιζαν να αποδίδουν τα επόμενα χρόνια.  «Αυτό έχει οδηγήσει το Ταμείο να ζητήσει και περισσότερα μέτρα λιτότητας», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Το ΔΝΤ αναμένει πως η Ελλάδα θα έχει πλεόνασμα 2% το 2018. «Με μικρή εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδα να παραδίδει συνεχώς υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, το ΔΝΤ επιμένει η κυβέρνηση να εφαρμόσει και νέα μέτρα λιτότητας για να πετύχει και να διατηρήσει πλεόνασμα 3,5% από το 2019 και έπειτα», αναφέρει το πρακτορείο. Έλληνες αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι το Ταμείο κάνει «αυθαίρετους υπολογισμούς» που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Το ύψος του πλεονάσματος αποτελεί «κλειδί» για το είδος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Όσο υψηλότερο πλεόνασμα έχει η Ελλάδα, τόση μικρότερη ελάφρυνση θα χρειαστεί, τονίζει το Bloomberg.

Αποτελεί επίσης σημαντικό θέμα στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με τις πλευρές να συζητούν μέχρι πότε θα πρέπει η Ελλάδα να διατηρήσει τον στόχο του 3,5%. Δύο άτομα, που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, είπαν στο Bloomberg ότι το βασικό σενάριο είναι η διατήρηση του συγκεκριμένου πλεονάσματος μέχρι το 2022.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM