Bloomberg: Να σταματήσει η υποκρισία για το ελληνικό χρέος

Bloomberg: Να σταματήσει η υποκρισία για το ελληνικό χρέος Facebook Twitter
1

Οι δανειστές πρέπει να αλλάξουν ρότα στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, υποστηρίζει σε άρθρο γνώμης (editorial) το πρακτορείο Bloomberg.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις «ατέλειωτες» διαπραγματεύσεις Ελλάδας - θεσμών και στις δηλώσεις περί προόδου, ενώ τονίζει ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει πως θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο αν περιλαμβάνει μια ρεαλιστική εκτίμηση της βιωσιμότητας του χρέους. Από την πλευρά της, η Γερμανία θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. «Με λίγη τύχη, το Βερολίνο θα μπορούσε να προθυμοποιηθεί να προσαρμόσει τις προτάσεις των πιστωτών ανάλογα», επισημαίνει η συντακτική ομάδα του πρακτορείου.

«Η Ελλάδα έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία τιμωρητικής λιτότητας», τονίζει το Bloomberg και αναφέρει πως η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας περιλαμβάνει περαιτέρω φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις. Όμως, για να επενδύσουν οι επιχειρήσεις στη χώρα, πρέπει να βλέπουν φως στο τούνελ, επισημαίνει. «Η σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία είναι απαραίτητη - αλλά δεν πρέπει να είναι τόσο σκληρή ώστε να καταντά αυτοκαταστροφική».

Οπότε, συνεχίζει το άρθρο, οι πιστωτές πρέπει να κάνουν πίσω στην ελάφρυνση του χρέους. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τις απώλειες, διότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την αρχαιότητα και την αξιοπιστία τους. Οπότε, μένουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και τα ταμεία διάσωσης τους -ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και ο προκάτοχός του, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

«Η άμεση μείωση του χρέους θα ήταν η πιο ξεκάθαρη και ειλικρινής επιλογή», σημειώνει το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας όμως ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης «φοβούνται ότι θα δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους τους, οι οποίοι αφέθηκαν να περιμένουν πως θα πάρουν πίσω κάποια ημέρα τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα». 

Η εναλλακτική λύση είναι ένα πακέτο άλλων παραχωρήσεων –ανάμεσά τους περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, επέκταση των λήξεων των δανείων και περίοδοι χάριτος. «Ένα επαρκώς ολοκληρωμένο σχέδιο είναι ικανό να καταστήσει το χρέος βιώσιμο», τονίζει το Bloomberg. «Αυτό πρέπει να εξαρτάται από το να επιτύχει η Ελλάδα μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων, αλλά όχι από την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων που κανείς δεν θεωρεί εφικτά».

«Αυτό δεν έχει να κάνει με τον να αφήσουν την Ελλάδα "να τη γλιτώσει". Η χώρα δεν μπορεί να ευημερήσει εντός της ευρωζώνης χωρίς να βελτιώσει τις οικονομικές της επιδόσεις, και αυτό απαιτεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό η επόμενη συμφωνία με τους πιστωτές να σπάσει τον φαύλο κύκλο των μπαλωμάτων, των επιδιορθώσεων και της υποκρισίας», καταλήγει το άρθρο.

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM