Financial Times: Πιέσεις προς τον Τραμπ για να μπλοκάρει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Financial Times: Πιέσεις προς τον Τραμπ για να μπλοκάρει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα Facebook Twitter
2

«Συντηρητικοί στο Κογκρέσο πιέζουν τον Ντόναλντ Τραμπ να εμποδίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, καθώς η κυβέρνησή του άφησε να εννοηθεί ότι θα υιοθετήσει μία πιο σκληρή γραμμή με τους διεθνής θεσμούς», αναφέρουν οι Financial Times, σε σημερινό δημοσίευμά τους.

Ειδικότερα, η εφημερίδα σημειώνει πως μία ομάδα συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων, μελών του Κογκρέσου, ζητούν από τον αμερικανό πρόεδρο να κρατήσει σκληρή γραμμή. Την Πέμπτη, ο Bill Huizenga, ένας εκ των συντηρητικών, κατέθεσε ένα νομοσχέδιο που ζητούσε ακριβώς αυτό: «η κυβέρνηση Τραμπ να αντιταχθεί στην περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί το παραπάνω, το νομοσχέδιο απαιτεί από τις ΗΠΑ να αντιταχθούν σε «περαιτέρω μεταρρύθμιση των ποσοστώσεων του ΔΝΤ μέχρι η Ελλάδα να αποπληρώσει όλα τα χρέη της στο Ταμείο».

«Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι είναι ένας δανειστής έσχατης ανάγκης, όχι ένα πρόσχημα πρώτης διεξόδου για τα μέλη της ευρωζώνης», είπε ο Huizenga.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, «μία τέτοια εξέλιξη θα περιέπλεκε ακόμα περισσότερο μία ήδη ευαίσθητη κατάσταση όσον αφορά την Ελλάδα, η οποία εξαρτάται από τη χρηματοδοτική βοήθεια των μελών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ από το 2010».

«Η Γερμανία, η οποία θα έχει εθνικές εκλογές αργότερα αυτό το έτος, και άλλες χώρες της ευρωζώνης που είναι αντιμέτωπες με δυνητικές λαϊκές εξεγέρσεις, ανυπομονούν να αρχίσει το ΔΝΤ να συμβάλει οικονομικά και να τους παρέχει πολιτική κάλυψη. Αλλά το Ταμείο έχει υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή. Αρνείται να το πράξει, εκτός εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και, κυρίως, αν οι ευρωπαίοι πιστωτές συμφωνήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, το οποίο το ΔΝΤ χαρακτηρίζει "μη βιώσιμο"», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Huizenga, ο οποίος επικρίνει δημοσίως τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για χρόνια, δήλωσε ότι το Ταμείο χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικό εργαλείο από τα ευρωπαϊκά μέλη του με κόστος τη δική του αξιοπιστία. Πρόσθεσε επίσης ότι «το ΔΝΤ δεν είναι ένα ταμείο διάσωσης πολιτικών κομμάτων».

«Για επτά χρόνια, το ΔΝΤ χρησιμοποιείται ως ασπίδα των αξιωματούχων της ευρωζώνης απέναντι στους ψηφοφόρους τους, το οποίο αμαύρωσε τη φήμη του Ταμείου, παρέτεινε τη δυστυχία στην Ελλάδα, και ανέβαλε δύσκολες επιλογές για το μέλλον της Ευρώπης που πρέπει να γίνουν έτσι και αλλιώς», επισήμανε.

Οι Financial Times αναφέρουν ωστόσο ότι το πώς θα προσεγγίσει την ελληνική κρίση η νέα αμερικανική κυβέρνηση παραμένει ασαφές, καθώς έχουν γίνει ελάχιστες σχετικές δηλώσεις. Πάντως, προσθέτει, σε μία συνέντευξη τον περασμένο μήνα, ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνουσίν, αποκάλεσε την Ελλάδα «πρωτίστως ευρωπαϊκό ζήτημα».

Οικονομία
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Οικονομία / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Σκεφτείτε το πιο απίθανο σενάριο και προετοιμαστείτε», προειδοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ

«Βλέπουμε την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας να δοκιμάζεται ξανά από τη νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή» είπε, μεταξύ άλλων, η Γκεοργκίεβα
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΙΜΕΣ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΕΛΙ

Οικονομία / Ιστορικό άλμα στις τιμές του πετρελαίου: «Αν αντέχετε πάνω από τα $200 το βαρέλι, συνεχίστε αυτό το παιχνίδι»

Η τιμή του πετρελαίου έφτασε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2022, όταν είχε επίσης, αυξηθεί θεαματικά, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
THE LIFO TEAM
«Μαύρη» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο: Sell-off με φόντο το Ιράν― πτώση κάτω από τις 2.100 μονάδες

Οικονομία / «Μαύρη» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο: Sell-off με φόντο το Ιράν― Πτώση κάτω από τις 2.100 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης, υποκύπτοντας στο βάρος της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και του αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του 5,75%, κλείνοντας στις 2.074,42 μονάδες.
THE LIFO TEAM
Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή οδηγεί διεθνείς ομίλους πολυτελείας και μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου σε προσωρινό κλείσιμο καταστημάτων και αναστολή δραστηριοτήτων στον Κόλπο.
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΡΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Οικονομία / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σενάρια με έκτακτα μέτρα τύπου «Pass» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Όλα θα κριθούν από την πορεία της τιμής του πετρελαίου Brent, η οποία αν σκαρφαλώσει και παραμείνει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για 30 ημέρες, θα πυροδοτήσει νέο ισχυρό κύμα ακρίβειας στην ελληνική οικονομία
THE LIFO TEAM