To νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ: Γιατί αυτές οι 6 χώρες και γιατί τώρα το Ιράκ είναι εκτός απαγόρευσης

To νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ: Γιατί αυτές οι 6 χώρες και γιατί τώρα το Ιράκ είναι εκτός απαγόρευσης Facebook Twitter
0

Το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θέτει στο στόχαστρο τους υπηκόους έξι χωρών και τους πρόσφυγες στους οποίους απαγορεύεται προσωρινά η είσοδος στη χώρα.

Το διάταγμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 16 Μαρτίου. Και ενώ οι πρώτες αντιδράσεις αναμένονται από ώρα σε ώρα, το Γαλλικό Πρακτορείο υπογραμμίζει τα πέντε βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε/.

Ποιες χώρες αφορά η απαγόρευση;


Οι ΗΠΑ απαγορεύουν για τρεις μήνες την είσοδο σε υπηκόους έξι χωρών: Σουδάν, Συρία, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία και Υεμένη. Η απαγόρευση έχει ως στόχο "να επιτρέψει την κατάλληλη εξέταση και την εφαρμογή κανόνων που θα εμποδίσουν τη διείσδυση" τρομοκρατών ή εγκληματιών, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.


Στο πρώτο διάταγμα η απαγόρευση για τη Συρία δεν είχε χρονικό περιορισμό. Πλέον, οι απαγορεύσεις για τους Σύρους μετανάστες είναι οι ίδιες με αυτές που ισχύουν και για τους υπηκόους των άλλων πέντε χωρών.


Οι πρόσφυγες από όποιο μέρος του κόσμου και αν προέρχονται απαγορεύεται να εισέλθουν στις ΗΠΑ για διάστημα 120 ημερών. Ωστόσο, το διάταγμα δεν εφαρμόζεται για τα πρόσωπα εκείνα που έχουν ήδη αποκτήσει καθεστώς πρόσφυγα και η άφιξή τους στις ΗΠΑ είναι ήδη προγραμματισμένη. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας διευκρίνισε ότι η χώρα δεν θα δεχτεί περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες για το οικονομικό έτος 2017.


Γιατί εξαιρέθηκε το Ιράκ;


Το Ιράκ περιλαμβανόταν στον κατάλογο των χωρών που αφορούσε το πρώτο διάταγμα της 27ης Ιανουαρίου. Πλέον εξαιρέθηκε επειδή "η ιρακινή κυβέρνηση έλαβε κατεπειγόντως μέτρα για να παράσχει επιπρόσθετες πληροφορίες για τους πολίτες της ώστε να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη μετανάστευση" και για να "ενισχύσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ", εξηγεί το υπουργείο.


Ως εκ τούτου κρίθηκε ότι δεν είναι αναγκαία μια προσωρινή απαγόρευση της εισόδου Ιρακινών στις ΗΠΑ.


Γιατί αυτές οι έξι χώρες;


Απορρίπτοντας τις κατηγορίες εκείνων που υποστηρίζουν ότι ο Λευκός Οίκος στοχεύει συγκεκριμένα τους μουσουλμάνους με το διάταγμα αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση τονίζει ότι με την απαγόρευση "προστατεύονται οι ΗΠΑ απέναντι στις χώρες που έχουν εκτεθεί στην τρομοκρατία και διασφαλίζεται μια πιο αυστηρή διαδικασία εξέτασης" των αιτημάτων για μετανάστευση.


Το διάταγμα είναι "μέτρο ζωτικής σημασίας" για την ασφάλεια των ΗΠΑ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.


Οι τρεις από τις έξι περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις χώρες που "στηρίζουν την τρομοκρατία" (Ιράν, Συρία, Σουδάν) ενώ για τις άλλες τρεις η προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα υποστήριζε ότι "συνιστούν κίνδυνο". Για να δικαιολογήσει το διάταγμα, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι 300 πρόσωπα που μπήκαν στις ΗΠΑ ως πρόσφυγες ερευνώνται σήμερα από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Δεν διευκρίνισε όμως αν οι "ύποπτοι" προέρχονται από αυτές τις έξι χώρες.


Τι θα γίνει με όσους έχουν θεώρηση εισόδου;


Οι ταξιδιώτες που έχουν λάβει ήδη βίζα δεν επηρεάζονται από το διάταγμα και μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. "Δεν θα ανακληθεί καμία βίζα μόνο με βάση το διάταγμα αυτό", διευκρινίζουν οι αμερικανικές αρχές.


Οι θεωρήσεις εισόδου που είχαν ακυρωθεί με βάση το πρώτο διάταγμα αποκαταστάθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου, αφού η δικαιοσύνη ανέστειλε την εφαρμογή του διατάγματος.


Πράσινες κάρτες και πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα


Η μεγαλύτερη σύγχυση που προκλήθηκε από το πρώτο διάταγμα αφορούσε τους μόνιμους κατοίκους ΗΠΑ που έχουν λάβει πράσινη κάρτα αλλά προέρχονται από μία εκ των έξι χωρών.

Πλέον αποσαφηνίστηκε ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση δεν ισχύει για αυτά τα πρόσωπα. Επίσης και όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εφόσον διαθέτουν διαβατήριο από την δεύτερη χώρα προέλευσής τους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Τέλος στο Προστατευτικό Καθεστώς για Αφγανούς – Κίνδυνος Απέλασης για 9.000 Πρόσφυγες

Διεθνή / ΗΠΑ: Τέλος στο καθεστώς προστασίας για Αφγανούς πολίτες – Κίνδυνος απέλασης για 9.000 πρόσφυγες

Η κυβέρνηση Τραμπ, μέσω της Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Kristi Noem, τερματίζει το Προστατευτικό Καθεστώς για χιλιάδες Αφγανούς - Οργή από ανθρωπιστικές οργανώσεις και προειδοποιήσεις για μαζικές απελάσεις
LIFO NEWSROOM
Αντόνιο Κόστα: «Αλβανία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ πριν από τις άλλες χώρες»

Διεθνή / Αντόνιο Κόστα: «Αλβανία και Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ πριν από τις άλλες χώρες»

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συχνά υποδείξει το 2030 ως τον στόχο για τις πρώτες εντάξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα για την Αλβανία και το Μαυροβούνιο
LIFO NEWSROOM
Οι «δουλειές» της οικογένειας Τραμπ στον Κόλπο και οι επιχειρηματικές συμφωνίες-ρεκόρ 

Διεθνή / Οι «δουλειές» της οικογένειας Τραμπ στον Κόλπο και οι επιχειρηματικές συμφωνίες-ρεκόρ 

Θέρετρα γκολφ, επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και κρατικά κεφάλαια πυκνώνουν τις σκιές σύγκρουσης ιδιωτικών και δημόσιων συμφερόντων, εν όψει του ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου στον Κόλπο
LIFO NEWSROOM
Γιατί το PKK καταθέτει τώρα τα όπλα: Ο «Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος» και το ευρύτερο πλαίσιο για τους Κούρδους

Ανάλυση / Γιατί το PKK καταθέτει τώρα τα όπλα: Ο «Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος» και το ευρύτερο πλαίσιο για τους Κούρδους

Τα αίτια και οι στρατηγικές συνέπειες της απόφασης του PKK να καταθέσει τα όπλα και να διαλύσει την ένοπλη πτέρυγα του, στο πλαίσιο της αλλαγής των γεωπολιτικών ισορροπιών.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ