Μεγάλη μάχη στην μεγάλη ανδρική κατηγορία

Μεγάλη μάχη στην μεγάλη ανδρική κατηγορία Facebook Twitter
Denzel Washington και Viola Davis στην ταινία "Fences" Πηγή: IMDB
0

Η μεγάλη μάχη για το Όσκαρ Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου, φαίνεται να είναι μεταξύ του Casey Affleck για την ερμηνεία του στην ταινία "Manchester by the Sea" (Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα) και του Denzel Washington για την ταινία "Fences".

 

Ο Casey Affleck που έχει ήδη σαρώσει τα μεγάλα βραβεία που προηγήθηκαν (βλέπε Χρυσές Σφαίρες, BAFTA, Gotham, National Board of Review, New York Film Critics Circle, Critics Choice κ.α.), φαίνεται να είναι το φαβορί σε αυτήν την κούρσα με τον ρόλο ενός ικανού επιστάτη από την Βοστώνη, καταβεβλημένου από θλίψη και θυμό, που καλείται να παίξει έναν άλλο νέο σημαντικό ρόλο. Αυτός λοιπόν ο χαρακτήρας, είναι ίσως ο πιο απαιτητικός σε βάθος και δυσκολία από όσους μέχρι τώρα είχε δοκιμάσει ο Affleck, κάτι που τελικά το χάρηκε και το έβγαλε εις πέρας, κερδίζοντας το στοίχημα. Μετά το "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford" που πριν 8 χρόνια τον είχε βάλει στην κούρσα των υποψηφιοτήτων, έρχεται και άλλη μια ευκαιρία να πάρει μαζί του το πολυπόθητο αγαλματάκι.

Βέβαια, όταν απέναντι έχεις το μεγαθήριο των ήδη 2 Όσκαρ στο ράφι του σπιτιού του, που ακούει στο όνομα Denzel Washington ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις. Μετράει ήδη πόσες υποψηφιότητες στα κινηματογραφικά φεστιβάλ, βρίσκετε μπροστά και πίσω από την κάμερα γνωρίζοντας ακριβώς πως πρέπει να χειρίζεται τον χώρο. Η ιστορία του, μια άλλη δραματική υπόθεση ενός πρώην αθλητή του baseball που κατέληξε να είναι σκουπιδιάρης, έχοντας πολύ θυμό απέναντι σε όλο τον κόσμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και στην προσωπική του ζωή. Το "Fences" είναι η κινηματογραφική μεταφορά του βραβευμένου με Tony (μεγάλα θεατρικά βραβεία) έργου του August Wilson.

Στη συνέχεια, θα βρούμε άλλο ένα δράμα, αυτή τη φορά δια χειρός Mel Gibson, όπου στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι ο Andrew Garfield. Η πραγματική ιστορία του γιατρού που αρνήθηκε να φέρει όπλο στον πόλεμο (συγκεκριμένα στο β' παγκόσμιο πόλεμο), κέρδισε κοινό και κριτικούς και δεν βρέθηκε τυχαία ως υποψήφιος σε όλα τα μεγάλα βραβεία. Η ταινία "Hacksaw Ridge" (Αντιρρησίας συνείδησης) είναι υποψήφια συνολικά σε 6 κατηγορίες και μυρίζει πολύ Αμερική.

Η επόμενη ταινία που έχει αγαπηθεί πολύ από το κοινό, είναι παιδί του αμερικάνικου ανεξάρτητου κινηματογράφου, πολύ πιο κοντά σε όλους όσοι αγαπάνε τον ευρωπαϊκό, με έναν πολύ καλό Viggo Mortensen στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ιστορία ενός πατέρα που έχει μεγαλώσει τα έξι του παιδιά μέσα στο δάσος, όπου καλείται τώρα να τα πάρει από τον μικρό τους παράδεισο και να τα φέρει στον «πραγματικό» κόσμο. Ο Mortensen κατάφερε με την δραματική κομεντί "Captain Fantastic" να μπει σε διάφορα βραβεία (The Critics Choice, Screen Actors Guild, Golden Globes και BAFTA) και το σημαντικότερο να βάλει το ανεξάρτητο σινεμά σε μια από τις μεγάλες κατηγορίες των Όσκαρ.

Για το τέλος, και μετά τα δράματα, χαλαρώνουμε την ατμόσφαιρα με το φαβορί των 14 υποψηφιοτήτων "La La Land" όπου στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον Ryan Gosling, έναν πιανίστα της τζαζ που ξαναζωντανεύει τον μύθο των μιούζικαλ.

Τι λένε οι προβλέψεις στα αμερικάνικα sites;

1. Casey Affleck ("Manchester by the Sea")

2. Denzel Washington ("Fences")

3. Ryan Gosling ("La La Land")

4. Andrew Garfield ("Hacksaw Ridge")

5. Viggo Mortensen ("Captain Fantastic")

Εγώ πάλι τι θα ήθελα; Είτε Casey Affleck, είτε Viggo Mortensen. Και η αγωνία τώρα που είμαστε στην τελική ευθεία μεγαλώνει.

Μη χάσετε στα Novacinema αποκλειστικά μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες που ξεχωρίζουν στο box office, αλλά και που διακρίνονται σε μεγάλα βραβεία (La La Land, Aστακός).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτιά και σταχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Οθόνες / Φωτιά και σταχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Είναι ένα από τα ελάχιστα blockbusters που μας έχουν απομείνει και αξίζει τον κόπο. Μαζί με το Avatar έχουμε άλλες τρεις ταινίες που αξίζουν την έξοδο στο σινεμά της πόλης!
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Βιβλίο / Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Μια συζήτηση με τη Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου Νικολαΐδου για την ταινία που αδικήθηκε στην εποχή της, αλλά σήμερα προκαλεί εκ νέου το ενδιαφέρον, και για την «επιστροφή» της μέσα από ένα βιβλίο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Γιάννης Σολδάτος: «Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι ο μικροαστισμός» ή «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Βιβλίο / Γιάννης Σολδάτος: «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη, εκδότη και συγγραφέα της συνοπτικής «Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου» που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε εμπλουτισμένη και σε ενιαία μορφή από τις εκδόσεις Αιγόκερως.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Οθόνες / «Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Κάνουμε χιούμορ, αλλά η ταινία της Μπρόνστιν παίρνει τα περισσότερα αστέρια της εβδομάδας (με ντεμπούτο A$AP Rocky). Άλλες πέντε ταινίες «βγαίνουν» στα σινεμά από σήμερα και υπάρχει κάτι για όλους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pulp Fiction / Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pluribus ή All is Fair; Έχουν και τα δύο φανατικούς θαυμαστές που τους χωρίζει μία άβυσσος. Τα βρίσκουν στη μέση ίσως με τον τελευταίο κύκλο του Stranger Things. Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και Γιάννης Βασιλείου μιλούν για τις τρεις πολυσυζητημένες σειρές στο studio της LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Οθόνες / Όσα παιδιά βρέθηκαν στην Ολυμπία 29/11-6/12 είδαν πολύ καλό σινεμά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ταξίδεψε για μια εβδομάδα τους θεατές του σε κάθε γωνιά της Γης, από τους καταυλισμούς της Παλαιστίνης μέχρι τις Φιλιππίνες και τα νησιά Γκαλάπαγκος.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Τζον Κασσαβέτης, εξέχων δημιουργός της αμερικανικής αβάν-γκαρντ

Οθόνες / Τζον Κασσαβέτης: «Το καλύτερο location στον κόσμο είναι το ανθρώπινο πρόσωπο»

Γεννήθηκε σαν σήμερα ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός που έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο με σπουδαίες ταινίες όπως οι «Μια γυναίκα εξομολογείται», «Νύχτα Πρεμιέρας», «Γκλόρια» και πολλές ακόμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Αθήνα

Οθόνες / Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Ελλάδα

Ένα 6χρονο κορίτσι «φωνάζει» το πιο δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα, οι Έλληνες διασκευάζουν Ντίκενς (και το κάνουν πολύ καλά) και άλλες πέντε ταινίες που μπορείτε να δείτε από σήμερα στα σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Οθόνες / Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει. Για δύο εβδομάδες θα δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες σύχρονων δημιουργών, παράλληλα με αποκατεστημένες κλασικές που άφησαν εποχή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Daily / Beatles νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων

Η μυθική σειρά οκτώ (συν ένα) επεισοδίων που διασχίζει ολόκληρη την εξωπραγματική διαδρομή του πιο σημαντικού και πιο λατρεμένου συγκρότημα στην ιστορία, επέστρεψε στο Disney + σε νέα, αποκατεστημένη εκδοχή με πεντακάθαρη εικόνα και κρυστάλλινο ήχο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Οθόνες / «Barry Lyndon»: Η μεγαλειώδης ύβρις ενός όμορφου αριβίστα

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ παραμένει ένα μεγάλο εικαστικό αριστούργημα και σίγουρα μία από τις ωραιότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νταβίντ Πάμπλος: « Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Οθόνες / Νταβίντ Πάμπλος: «Το Μεξικό βυθίζεται στη βία εδώ και πολλά χρόνια»

Βία, καρτέλ ναρκωτικών, τρόμος παντού, σκλάβοι του σεξ αλλά και queer έρωτες στο Μεξικό του σήμερα. Αυτό είναι το σκηνικό της συγκλονιστικής ταινίας «Στον δρόμο» που είδαμε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο Μεξικανός σκηνοθέτης μίλησε στη LiFO για τη ζωή στο Μεξικό αλλά και για την τόλμη που χρειάστηκε να γυρίσει μια ταινία με ένα τόσο επικίνδυνο για τη χώρα του θέμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ