Βρετανία για Κυπριακό: Θα στηρίξουμε όποια λύση ικανοποιεί το αίσθημα ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων

Βρετανία για Κυπριακό: Θα στηρίξουμε όποια λύση ικανοποιεί το αίσθημα ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων Facebook Twitter
0

Την βούληση της Βρετανίας να στηρίξει, ως εγγυήτρια δύναμη, την «όποια λύση αποφασιστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση να ικανοποιεί το αίσθημα ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων», εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Μάϊκλ Φάλον.

Μετά τις συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Χριστόφορο Φωκαΐδη, ο κ. Φάλον επαναβεβαίωσε την προσφορά της Βρετανίας για επιστροφή της μισής έκτασης των βρετανικών βάσεων σε μια επανενωμένη Κύπρο, με την ελπίδα, όπως είπε, η συγκεκριμένη προσφορά να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο, σημείωσε, πως η προσφορά αυτή γίνεται με την προϋπόθεση ότι «δεν θα επηρεάσει την επιχειρησιακή δραστηριότητα των βρετανικών βάσεων στην προώθηση της ασφάλειας στην περιοχή».

Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε, ότι διαβεβαίωσε τον Βρετανό ομόλογό του, πως για την ελληνοκυπριακή πλευρά η επιθυμία για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση είναι δεδομένη. Επίσης είπε, ότι υπογράφτηκε ένα «ανανεωμένο, ακόμα πιο φιλόδοξο», όπως το χαρακτήρισε, Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας.

Ο κ. Φωκαΐδης ανακοίνωσε ότι αναχωρεί αύριο για το Λονδίνο ανώτερος αξιωματικός, ο οποίος, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, αναλαμβάνει, για πρώτη φορά, καθήκοντα ακολούθου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Βρετανός υπουργός έγινε δεκτός από τον Ν. Αναστασιάδη. Μετά την συνάντηση τόνισε: «Η Κύπρος διαδραματίζει ένα μεγαλύτερο ρόλο τώρα, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MI6: Για πρώτη φορά γυναίκα επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας – Ποια Είναι η Blaise Metreweli

Διεθνή / MI6: Για πρώτη φορά γυναίκα επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας – Ποια Είναι η Blaise Metreweli

Η Blaise Metreweli γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη διοίκηση της MI6, της βρετανικής εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών - Ποια είναι και γιατί η ανάδειξή της θεωρείται ιστορική για το Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM
Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Ο τελευταίος αγώνας ενός σκληρού ηγέτη σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το Ιράν

Ανάλυση / Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Ο τελευταίος αγώνας ενός σκληρού ηγέτη σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το Ιράν

Μετά από δεκαετίες απόλυτης εξουσίας, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ βρίσκεται αντιμέτωπος με γεωπολιτική απομόνωση, εσωτερική αναταραχή και κατάρρευση της περιφερειακής στρατηγικής. Το Ιράν στο χείλος αλλαγής
LIFO NEWSROOM
Ρωσία: Οι Ουκρανοί χτύπησαν εργοστάσιο ιρανικών drone – Σκληρές μάχες και χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές

Διεθνή / Ρωσία: Οι Ουκρανοί χτύπησαν εργοστάσιο ιρανικών drone – Σκληρές μάχες και χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε εργοστάσιο drones στη Ρωσία, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διυλιστήριο στην Πολτάβα. Μάχες και εξελίξεις σε Σούμι, Ντονέτσκ και Κίεβο, με φόντο επιστροφές σορών και πλήγματα στην υποδομή
THE LIFO TEAM