10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τους Einstürzende Neubauten

10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τους Einstürzende Neubauten Facebook Twitter
Οι Neubaten είναι από τα λίγα συγκροτήματα που συνεχίζουν να φτιάχνουν τα δικά τους, αυτοσχέδια όργανα και να τα κουβαλούν μαζί τους στις συναυλίες μέχρι και σήμερα.
1

Οι Einstürzende Neubauten δημιουργήθηκαν το 1980 στο Δυτικό Βερολίνο −όταν υπήρχε ακόμη Τείχος− από τους Blixa Bargeld, Beate Bartel, Gudrun Gut και N.U. Unruh. Ο Blixa Bargeld και ο Unruh ήταν συμμαθητές. Μετά από λίγο καιρό, τα δύο γυναικεία μέλη, η Bartel και η Gut, αποχώρησαν από το γκρουπ. Τη θέση τους πήρε ο 15χρονος τότε Alexander Hacke, με την ιδιότητα του ηχολήπτη και πολυοργανίστα. Το όνομά τους μεταφράζεται στα ελληνικά ως «κατεδαφιζόμενα νέα κτίρια». Το σημερινό line-up απαρτίζεται από τους Blixa Bargeld (φωνή, κιθάρα, πλήκτρα), Alexander Hacke (μπάσο, κιθάρα), N.U. Unruh (χειροποίητα όργανα, κρουστά), Jochen Arbeit (κιθάρα) και Rudolf Moser (χειροποίητα όργανα, κρουστά).

• Το 1981 ο ερχομός του F.M. Einheit, ή αλλιώς Mufti, στο γκρουπ ήταν καθοριστικός για τον βαρύ, βιομηχανικό, πανκ ήχο που τους χαρακτήρισε τα επόμενα χρόνια. Το πρώτο τους άλμπουμ είχε τίτλο «Kollaps». Ο Mufti θα αποχωρήσει από το συγκρότημα το 1995 κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του «Ende Neu». Αν και κανείς δεν δίνει λεπτομέρειες για τον λόγο της αποχώρησής του, ο ίδιος είπε σε κατοπινές συνεντεύξεις του ότι αποχώρησε λόγω δημιουργικών διαφορών και ότι ο Bargeld τον αγνοούσε συνέχεια. Αρκετοί εικάζουν ότι καβγάδισαν πολύ άγρια επειδή ο τελευταίος ήθελε να αλλάξει τον ήχο του γκρουπ ώστε να γίνει πιο μελωδικός – πράγμα που έγινε στην πορεία. Από τότε ο Bargeld έχει αποκτήσει τη φήμη του δύσκολου και της «ντίβας», ενώ πολύ συχνά σχολιάζονται αρνητικά από οπαδούς του γκρουπ οι παραξενιές του, όπως το ότι χαμηλώνει το μπάσο του Hacke κατά τη διάρκεια των συναυλιών τους για να ακούγεται περισσότερο η φωνή του. 

• Οι Neubaten είναι από τα λίγα συγκροτήματα που συνεχίζουν να φτιάχνουν τα δικά τους, αυτοσχέδια όργανα και να τα κουβαλούν μαζί τους στις συναυλίες μέχρι και σήμερα. Ξεκίνησαν να το κάνουν επειδή δεν είχαν λεφτά να αγοράσουν κανονικά. Οι βιομηχανικοί ήχοι τους προέρχονται από αντικείμενα που βρίσκουν στα παλιοσίδερα και τα τροποποιούν, όπως οι λαμαρίνες. Χρησιμοποιούσαν ακόμη και εργαλεία, όπως τρυπάνια και σφυριά. Στις πιο θρυλικές τους εμφανίσεις τη δεκαετία του ’80, με τον Einheit, έβαζαν φωτιά και κατέστρεφαν όλη τη σκηνή, ενώ κοπανούσαν με μανία όποιο μεταλλικό αντικείμενο έβρισκαν μπροστά τους.

10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τους Einstürzende Neubauten Facebook Twitter
Οι Einstürzende Neubauten ήταν η πρώτη μπάντα που χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο και τους φαν της για να χρηματοδοτήσει τα άλμπουμ της. Θα έλεγε κάποιος ότι είναι προπομποί του crowdfunding.

• Το 1983, ο Blixa Bargeld γίνεται μέλος των Birthday Party, του πρώτου συγκροτήματος του Nick Cave. Όταν αυτοί διαλύονται, θα συνεχίσει ως full-time μέλος των Bad Seeds μέχρι το 2003, απ’ όπου θα φύγει για να αφοσιωθεί στους Neubaten. O Nick Cave κάποια στιγμή δήλωσε ότι είναι το πιο «καμένο» άτομο που έχει γνωρίσει ποτέ, όπως επίσης και ότι οι χαρακτηριστικές κραυγές του είναι «ένας ήχος που περιμένεις να ακούσεις από γάτες που τις πνίγουν ή ετοιμοθάνατα παιδιά». Το 1990, o Bargeld αποκήρυξε το πανκ look που τον έκανε διάσημο στις αρχές της καριέρας του και άρχισε να φορά κοστούμι στις ζωντανές εμφανίσεις του γκρουπ. Παράτησε το σχολείο στα 13 του και είναι αυτοδίδακτος μουσικός.

• Για ένα από τα πιο εμβληματικά άλμπουμ τους, το «Halber Mensch», το τρίτο κατά σειρά κυκλοφορίας, συνεργάστηκαν με τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Sogo Ishii, τον δημιουργό του «Burst City», του φιλμ που ξεκίνησε το κινηματογραφικό cyberpunk κίνημα. Κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας τους στην Ιαπωνία, ο Ishii τους κινηματογράφησε να ερμηνεύουν ζωντανά όλο το άλμπουμ. Μπορείτε να δείτε όλο το φιλμ εδώ: 

 

• Οι Einstürzende Neubauten ήταν η πρώτη μπάντα που χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο και τους φαν της για να χρηματοδοτήσει τα άλμπουμ της. Θα έλεγε κάποιος ότι είναι προπομποί του crowdfunding. Το 2002 λάνσαραν την επίσημη ιστοσελίδα τους και από κει ζητούσαν από τους φαν τους να αγοράσουν το επόμενο άλμπουμ τους πριν ακόμα ηχογραφηθεί. Με αυτό τον τρόπο έμπαιναν κατευθείαν στο στούντιο, χωρίς να χάνουν χρόνο με τις δισκογραφικές εταιρείες για το μάρκετινγκ. Οι supporters, όπως ονόμαζαν τους φαν τους αφού αγόραζαν το άλμπουμ, είχαν αποκλειστική πρόσβαση στις ηχογραφήσεις του. Στα δύο πρώτα supporter albums μπορούσαν να τους βλέπουν εν ώρα εργασίας μέσω μιας web-cam που υπήρχε στο στούντιο. Μπορούσαν, επίσης, να έρχονται σε απευθείας επαφή με την μπάντα, να κάνουν σχόλια για τη μουσική και να επηρεάζουν το αποτέλεσμα.

• Το διάσημο λογότυπό τους απεικονίζει μια ανθρώπινη μορφή. Έχει δύο χέρια και δύο πόδια (το ένα κοντύτερο από το άλλο), αδύνατο σώμα και στρογγυλό κεφάλι με έναν κύκλο στην μέση. Δεν είναι δικής τους έμπνευσης. Είναι ένα αρχαίο σύμβολο που προέρχεται είτε από το Stonehenge ή από τους Ολμέκους, μια φυλή αυτοχθόνων του Μεξικού. Το σύμβολο ανακαλύφθηκε σε μια σπηλιά στο κεντρικό Μεξικό και χρονολογείται γύρω στα 700-1200 μ.Χ. Ο Blixa Bargeld είπε ότι το είδε για πρώτη φορά το 1980, όταν έκανε μια έρευνα στη μυθολογία. Έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες για τη σημασία του, από το ότι συμβολίζει τον ήλιο μέχρι και ότι απεικονίζει έναν διαστημάνθρωπο. Αν και αρχαίο σύμβολο, έχει συνδεθεί άρρηκτα με το συγκρότημα. Μουσικοί όπως ο Henry Rollins το έχουν κάνει τατουάζ, ενώ κάποιος μπορεί να το δει στην ταινία «30 days of night», στο manga «Eden: Its an endless world!», σε μια σκηνή του anime Monster, στο κόμικ του Grant Morrison «The Filth» και στο γαλλικό φιλμ κινουμένων σχεδίων «Persepolis».

• Σε ένα από τα πιο αξιοπερίεργα βίντεο που κυκλοφόρησαν ποτέ στο Διαδίκτυο σχετικά με την μπάντα, ο Blixa Bargeld εμφανίζεται να μαγειρεύει ριζότο με μαύρο καλαμάρι σε μια γερμανική εκπομπή μαγειρικής. Ο Blixa σχολιάζει πόσο καλά είναι τα κεραμικά μαχαίρια, αν και σπάνε εύκολα, ενώ αρνείται να απαντήσει στην ερώτηση του παρουσιαστή σχετικά με το αν το ριζότο (!) του θυμίζει κάτι συγκεκριμένο. Λέει, απλώς, ότι η μαγειρική είναι γι’ αυτόν «ένα σχολείο αισθησιακών απολαύσεων!». 

 

• Η πρώτη φορά που ήρθαν στην Αθήνα ήταν τον Σεπτέμβριο του 2000, για μια συναυλία στο Θέατρο Βράχων. Αργότερα, το 2003, ο Blixa έκανε μια αξιομνημόνευτη σόλο εμφάνιση πάνω σε μια αναπηρική καρέκλα στο Gagarin 205 − έχει έρθει άπειρες φορές στην Αθήνα με τον Nick Cave και τους Bad Seeds. Την τελευταία φορά που τους είδαμε εδώ ήταν το 2010, στο Fuzz.
 
• Θεωρούνται τόσο σημαντικοί στη Γερμανία, που πρόσφατα ήταν ένα από τα συγκροτήματα που εγκαινίασαν το πρόγραμμα της Φιλαρμονικής του ποταμού Έλβα στο Αμβούργο, της περίφημης Elbphilharmonie, και η εμφάνισή τους μεταδόθηκε ζωντανά. 


Μουσική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Rock in Athens 1985 – φωτογραφικές αποτυπώσεις ενός ηχητικού μύθου

Μουσική / Rock in Athens 1985 – φωτογραφικές αποτυπώσεις ενός ηχητικού μύθου

Τριάντα τρία χρόνια μετά, το τόσο ιδιαίτερο εκείνο φεστιβάλ στο Καλλιμάρμαρο όπου εκπροσωπήθηκε η μουσική «αφρόκρεμα» της εποχής, mainstream κι εναλλακτική ταυτόχρονα, ξαναζωντανεύει μέσα από το λεύκωμα του Γιώργου Τουρκοβασίλη
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πάτι Σμιθ: «Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας καλλιτέχνης είναι να κρατά το όνομά του καθαρό»

Συνεντεύξεις / Πάτι Σμιθ: «Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας καλλιτέχνης είναι να κρατά το όνομά του καθαρό»

Η 72χρονη απόγονος των Μπιτ και «νονά του πανκ» μιλά με την χαρακτηριστική της ειλικρίνεια περί μητρότητας και παλιάς Νέας Υόρκης, περί ζωής και θανάτου, περί έρωτος και καφέ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια