ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τριχόπτωση: Μύθοι, αλήθειες και ένα ερώτημα

Τριχόπτωση: Μύθοι, αλήθειες και ένα ερώτημα Facebook Twitter
O πιο μεγάλος μύθος είναι ότι η κληρονομική-ανδρογενετική αλωπεκία είναι μη αναστρέψιμη και δεν υπάρχει θεραπεία.
0

Το συχνό λούσιμο προκαλεί τριχόπτωση: ΜΥΘΟΣ
Ίσως ένα «σκληρό» σαμπουάν να αδυνατίζει τα μαλλιά ή να προκαλεί ξηροδερμία, αλλά το λούσιμο απομακρύνει το σμήγμα και τους μικροοργανισμούς που συγκεντρώνονται στο δέρμα του κεφαλιού. Η συχνότητα του λουσίματος πρέπει να είναι ανάλογη της λιπαρότητας των μαλλιών.

Η διατροφή επηρεάζει τα μαλλιά: ΑΛΗΘΕΙΑ

Διατροφή φτωχή σε φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και γενικά πηγές ιχνοστοιχείων και βιταμινών όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, η κυστίνη και η λυσίνη, αλλά και ανεπαρκής πρόσληψη ή αυξημένη απώλεια σιδήρου μπορούν να οδηγήσουν σε τριχόπτωση, ιδίως τις γυναίκες.


Η κληρονομική-ανδρογενετική αλωπεκία εμφανίζεται μόνο στους άνδρες: ΜΥΘΟΣ

Η πιο συχνή μορφή χρόνιας τριχόπτωσης εμφανίζεται και στα δύο φύλα, ενώ κληρονομείται και από την πατρική και από τη μητρική οικογένεια, ακόμα κι αν η μητέρα έχει «φυσιολογικά» μαλλιά. Απλώς στους άνδρες ξεκινά συνήθως σε μικρότερη ηλικία, με την υποχώρηση και την ελάττωση της τριχοφυΐας να ξεκινά από το μέτωπο. Αντίθετα, στις γυναίκες η τριχόπτωση είναι διάχυτη κι ένας τρόπος αντιμετώπισής της είναι τα «φουσκωμένα» από το κομμωτήριο μαλλιά που έχουν όγκο μεν, αλλά όχι πυκνότητα.

Η κληρονομική-ανδρογενετική αλωπεκία είναι μη αναστρέψιμη και δεν υπάρχει θεραπεία: Ο ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΥΘΟΣ

Τουλάχιστον τα 15 τελευταία χρόνια υπάρχουν φάρμακα (και όχι καλλυντικά βοηθήματα) εγκεκριμένα επίσημα από τον ΕΟΦ και τον FDA που δρουν στο δέρμα και εμποδίζουν τη δράση των ανδρογόνων στη ρίζα της τρίχας, χωρίς να επηρεάζουν το υπόλοιπο σώμα και χωρίς αλληλεπιδράσεις με άλλα σκευάσματα. Ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των μαλλιών είναι η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας. Επισκεπτόμαστε τον γιατρό προς το τέλος της εφηβείας, όταν αρχίζει η τριχόπτωση, ή, ακόμα πιο πριν, αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό, και όχι όταν πια φανεί η αραίωση. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά όταν ξεκινήσει το αργότερο τα δύο πρώτα χρόνια από την έναρξη της τριχόπτωσης. Σήμερα, εάν ένας άνδρας ή μια γυναίκα κάτω από τα 30 ή τα 35 χάνει μαλλιά ή έχει ήδη εμφανή αραίωση, σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται γι' αυτή την κατάσταση ή ότι δεν έχει ενημερωθεί σωστά όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και το κόστος των διαθέσιμων θεραπειών, και, πιστέψτε το, είναι πραγματικά οικονομικές, παρ' ότι μακροχρόνιες. Το κλειδί, όμως, είναι ένα: πρόληψη-έγκαιρη έναρξη θεραπείας.


Δεν έχει νόημα να προσπαθήσω να τα σώσω, αφού το πρόβλημα είναι χρόνιο και μόνιμο: ΜΥΘΟΣ

Υπάρχουν ήδη φάρμακα που κυκλοφορούν για άλλες παθήσεις, όπως οι JAK inhibitors, που δοκιμάζονται με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μορφή τοπικού gel για τη γυροειδή και την κληρονομική/ανδρογενετική αλωπεκία. Είναι πολύ πιθανό να βγουν στην αγορά σε 2-3 χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για φάρμακα σε στάδιο κλινικών μελετών, όπως το CB-03-01. Αξίζει, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε τις υπάρχουσες θεραπείες για να διατηρήσουμε τους θυλάκους ζωντανούς, τουλάχιστον για λίγα χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσουν τα νέα προϊόντα.

Εξωγενείς παράγοντες, όπως το κράνος ή το καπέλο, ή ενδογενείς, όπως το άγχος, προκαλούν τριχόπτωση: ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Όλοι αυτοί οι παράγοντες επιβαρύνουν τα μαλλιά, όταν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Αν δεν υπάρχει, ακόμα κι όλη την ημέρα να φοράει κάποιος καπέλο, τα μαλλιά του δεν πέφτουν. Το ίδιο συμβαίνει και με το άγχος. Πρώτα αποκλείουμε οποιοδήποτε άλλο αίτιο, παίρνοντας καλό ιστορικό και κάνοντας κλινική εξέταση, και μετά αποδίδουμε την κατάσταση στο άγχος.


ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:

— Ποια είναι η χειρότερη μορφή τριχόπτωσης-αλωπεκίας;

Η ουλωτική αλωπεκία. Υπάρχουν δύο σπάνιες φλεγμονώδεις παθήσεις, ο θυλακικός λειχήνας και ο δισκοειδής λύκος, που καταστρέφουν γρήγορα και οριστικά τον θύλακο της τρίχας, αφήνοντας ουλή. Εδώ δεν έχουμε κανένα χρονικό περιθώριο. Πρέπει να παρέμβουμε άμεσα και δυναμικά για να σταματήσουμε την εξέλιξή τους, διαφορετικά το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό, ενώ δεν υπάρχει και η εναλλακτική της μεταμόσχευσης μαλλιών, όπως στην ανδρογενετική αλωπεκία.
Συμπερασματικά, αν νομίζετε ότι χάνετε μαλλιά ή έχετε σαφή κληρονομικότητα, μην αφήνετε τον χρόνο να περνά. Υπάρχουν λύσεις στα χέρια του ειδικού, που είναι ο δερματολόγος, αλλά θα είναι αποτελεσματικές αν τις αναζητήσετε έγκαιρα.

____________________________

Άγις Γραφάκος
Δερματολόγος Αφροδισιολόγος (εξειδίκευση σε παθήσεις τριχωτού κεφαλής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο San Cecilio, Granada Spain)
Αισθητική δερματολογία/δερματοχειρουργική
Θησέως 27Α, Μαρούσι Αττικής, 211 0125649

Υγεία & Σώμα
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ