Σήμερα ξεκινάει το Fasma Festival

Σήμερα ξεκινάει το Fasma Festival Facebook Twitter
0

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ

 

Σήμερα ξεκινάει το Fasma Festival Facebook Twitter

 

Το Fasma προωθεί τη μακροπρόθεσμη ανάδειξη της εγχώριας σκηνής παράλληλα με την εμφάνιση ανερχόμενων ονομάτων του εξωτερικού για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ένα άλλο στοιχείο που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι θα γίνει σε 6 διαφορετικά σημεία μέσα σε 3 ημέρες.

«Όπως συνηθίζεται στα μέχρι σήμερα φεστιβάλ, τόσο οι καλλιτέχνες όσο και το κοινό συσσωρεύονται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Αυτό αυτομάτως απαγορεύει το organic growth που εμείς ονειρευόμαστε. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια διαδραστικότητα μεταξύ της πόλης και του επισκέπτη. Όσο θα μεγαλώνει το κοινό μας, τόσο θα εξαπλώνονται και τα events. Είναι ένας τρόπος για να γνωρίσει κανείς τόσο τις τελευταίες εξελίξεις στη μουσική σκηνή όσο και στα ενδότερα της πόλης των Αθηνών» μας εξηγούν τα παιδιά που το διοργανώνουν. «Το Fasma είναι ένα φεστιβάλ που δημιουργήθηκε για να αντιπροσωπεύσει τις νέες τάσεις στον χώρο της αστικής κουλτούρας παγκοσμίως και παράλληλα να προβάλλει αξιόλογους εγχώριους καλλιτέχνες. Ήταν μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων για εμάς. Διοργανώναμε διάφορα events και στην πορεία παρατηρήσαμε ένα σοβαρό κενό στην αισθητική προσέγγιση διοργάνωσης ενός φεστιβάλ στην Αθήνα. Έτσι, από κοινού θεωρήσαμε ότι έπρεπε να εμπλακούμε σε συλλογικότερες δράσεις και να διοργανώσουμε κάτι το οποίο θα μπορούσε να φέρει κοντά διαφορετικά ρεύματα, διαφορετικές “φάσεις”.  Απευθύνεται σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να είναι σε επαφή με τις εξελίξεις, ανεξαρτήτως ηλικίας. Σε όποιον θέλει να έχει ανοιχτά αυτιά και μάτια. Έχουμε ήδη καταφέρει, μέσα από μια σειρά pre-events που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγους μήνες, να δημιουργήσουμε έναν πυρήνα που μας δίνει το περιθώριο να αισιοδοξούμε. Θα έλεγα, ωστόσο, ότι η ανταπόκριση που έχουμε από το εξωτερικό είναι μεγαλύτερη, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες που παρουσιάζουμε διαπρέπουν, κυρίως εκτός συνόρων, παρόλο που αρκετοί από αυτούς τυχαίνει να είναι Έλληνες, κάτι που ίσως ελάχιστοι από εμάς γνωρίζουν. Προσδοκία μας είναι να καθιερωθούμε στον χώρο, βήμα-βήμα, αλλά και να προσελκύσουμε με τον καιρό κοινό από όλες τις μεριές της Ευρώπης».

Τρεις Έλληνες συμμετέχοντες μίλησαν στο lifo.gr

 

Σήμερα ξεκινάει το Fasma Festival Facebook Twitter
Benjha
 

 

Benjha

O Νίκος Βεζάνης είναι μουσικός παραγωγός από την Αθήνα. Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική παραγωγή ως Benjha όταν μετακόμισε στην Αμερική. Η μουσική που φτιάχνει, όπως μας λέει, «είναι αρκετά μελωδική και δίνει έμφαση στον ρυθμό. Ένα μείγμα οργανικών και ηλεκτρονικών ήχων με ήρεμα αλλά και χορευτικά σημεία και επιρροές από σόουλ, hip hop, future garage, house και cumbia». O Νίκος θα κυκλοφορήσει την πρώτη του δουλειά στην Clown & Sunset του Nicolas Jaar. Στο Fasma θα παίξει διάφορα κομμάτια του σε live μορφή, με ηλεκτρονικά και κανονικά όργανα. «Σκοπεύω, μια και είμαι ένας, να ανεβάσω μερικούς φίλους μου για να συμμετάσχουν. Θέλω να υπάρχει ένα στοιχείο αυτοσχεδιασμού στη σκηνή. Το Fasma Festival μας προτρέπει όλους (μέσω των προβολών, των workshops κ.λπ.) να κατανοήσουμε καλύτερα την ιστορία και την κουλτούρα πίσω από μια σκηνή που λόγω της διαρκούς μεταβολής και μετεξέλιξής της φαντάζει σε πολλούς πιο αχανής και ανυπόστατη απ’ ό,τι είναι. Βλέπω τη συμμετοχή μου ως μια τέλεια ευκαιρία να μάθω να παίζω καλύτερα live. Κι αυτό γιατί στη περίπτωσή μου αλλιώς δημιουργούνται τα κομμάτια και αλλιώς “παίζονται”. Η Αθήνα χρειάζεται σίγουρα κάτι τέτοιο. Υπάρχουν πολλοί μουσικοί εδώ και λίγα μέρη που θα ανοιχτούν σε καινούργιους ήχους. Πιστεύω ότι αφορά πολλούς».

ANFS

Ο ANFS είναι παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής με έδρα την Αθήνα και συνιδρυτής της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας Modal Analysis. «Είναι πολύ σημαντικό για μένα το ότι είμαι μέλος αυτής της προσπάθειας. Τα ερεθίσματα και η εμπειρία γενικότερα της συμμετοχής σε ένα τέτοιο φεστιβάλ με τόσους καλλιτέχνες παίζουν σημαντικό ρόλο. Σίγουρα, ένα τέτοιο φεστιβάλ λειτουργεί σαν ένα βήμα ή μια πλατφόρμα στην οποία μπορείς να παίξεις τη μουσική σου και να εκφρασθείς άφοβα και χωρίς περιορισμούς. Η Αθήνα μάλλον χρειάζεται κάτι τέτοιο. Ένα κομμάτι το κόσμου που μένει σε αυτή την πόλη αναγκάζεται να πηγαίνει σε άλλες πόλεις του εξωτερικού στις οποίες γίνονται αντίστοιχα φεστιβάλ που καλύπτουν ένα τόσο ευρύ φάσμα της σύγχρονης ηλεκτρονικής σκηνής. Δεν νομίζω ότι απευθύνεται απαραίτητα σε κάποιο συγκεκριμένο κοινό. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες ομάδες ατόμων που είναι εξοικειωμένες με το μεγαλύτερο κομμάτι του line up, αλλά νομίζω ότι στο φεστιβάλ θα βρεθούν άτομα τα οποία κλαμπάρουν με techno και house μουσικές αλλά και άτομα τα οποία κουνάνε το κεφάλι τους ακούγοντας “ησυχίες” σε γκαλερί και πειραματικούς χώρους. Ένα ελληνικό φεστιβάλ τέτοιου είδους σημαίνει ότι κάτι αρχίζει να κινητοποιείται και εδώ. Αν σε ενδιαφέρουν μουσικές προερχόμενες από τη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική σκηνή και εκθέματα εικαστικού και μη ενδιαφέροντος, δεν χρειάζεται να πας στο εξωτερικό για να τα βρεις».

Σήμερα ξεκινάει το Fasma Festival Facebook Twitter

 

Tendts

Τα αδέρφια Φώτης και Χρήστος Παπαδάκης είναι οι Tendts και ξεκίνησαν να φτιάχνουν ηλεκτρονική μουσική το 2007. Κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δουλειά το 2012 στην ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Lower Parts. «Το Fasma Festival είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ακουστεί η μουσική σου σε μεγαλύτερο κοινό, σε κόσμο που δεν έχει πάρει είδηση πως υπάρχεις μουσικά. Να ξαφνιάσεις άλλους θετικά και άλλους αρνητικά. Πιστεύουμε ότι απευθύνεται σε όλους, ίσως όχι τόσο σε αρτιστικο-μπουζουκο-κλαριντζήδες. Μακάρι, δηλαδή, να απευθύνεται και σε αυτούς! Θα παίξουμε σίγουρα τα κομμάτια από την κυκλοφορία μας στην Project Mooncircle, κάποια από το πρώτο μας EP που βγήκε στη Lower Parts και σίγουρα κάποια καινούργια ακυκλοφόρητα, γιατί έχει πλάκα να δοκιμάζουμε τον ήχο μας και να βλέπουμε τις αντιδράσεις του κόσμου. Σε άλλες χώρες γίνονται φεστιβάλ και υπάρχει κόσμος(στο κοινό αναφερόμαστε) που επισκέπτεται τη χώρα αποκλειστικά γι’ αυτό το γεγονός. Θα ήταν πραγματικά ωραίο να γινόταν κάτι αντίστοιχο και εδώ, μια και οι τοποθεσίες και το κλίμα υπάρχουν. Μακάρι το Fasma να το καταφέρει. Είναι καλό που θα ακουστούν, εκτός από τους μουσικούς που θα έρθουν απ’ έξω, και κάποια νέα και φρέσκα ονόματα Ελλήνων μουσικών – μέσα στην Ελλάδα. Θα είναι μια όμορφη και ενδιαφέρουσα μείξη».

Το Fasma Festival θα διεξαχθεί από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Μαρτίου στα CAMP, six d.o.g.s, Astron Bar, Ρομάντσο και Art Tower με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως οι Mohammad, Helm, Dalglish, Benjha, Tendts, We Sink, Kowton, Asusu, Miltiades, Morah κ.ά.

www.fasmafestival.com

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φαινόμενο «Manos»: O πιο δημοφιλής Έλληνας YouTuber κατάφερε να κατακτήσει και την κορυφή του Spotify

Μουσική / Manos: O πιο δημοφιλής Έλληνας YouTuber κατακτά και την κορυφή του Spotify

Για εκατομμύρια παιδιά και εφήβους ο Manos δεν ήταν απλώς ένας YouTuber αλλά ένας ψηφιακός φίλος. Δεκατέσσερα χρόνια μετά το πρώτο του βίντεο, μιλά για τη σχέση ζωής με το κοινό του, τις δυσκολίες της πρόωρης δημοσιότητας, την προσωπική του επανεκκίνηση και τη θεαματική είσοδό του στη μουσική με τις επιτυχίες «Baby» και «Κενό».
M. HULOT
Γιώργος Κανέλλης - Discobole

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Κανέλλης: «Το Discobole δεν ήταν ένα απλό κατάστημα»

Από τα παιδικά του χρόνια στο Παλαιό Φάληρο ως το άνοιγμα του θρυλικού «Discobole», κι απ’ τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ως τη σημερινή αναγέννηση του βινυλίου – ο άνθρωπος πίσω από το σημαντικότερο δισκάδικο της πόλης αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Έλενα Λεώνη: «Βαριέμαι να είμαι συνέχεια σωστή»

Μουσική / Έλενα Λεώνη: «Βαριέμαι να είμαι συνέχεια σωστή»

Με το εξαιρετικό ντεμπούτο άλμπουμ της, «1.», και το viral «Βαριέμαι πολύ», η Έλενα Λεώνη μετατρέπει την πίεση που προκαλούν οι προσδοκίες και η ανάγκη να είναι διαρκώς παραγωγική σε σύγχρονη ελληνική ποπ που συνδυάζει παράδοση, συναίσθημα και προσωπική ελευθερία.
M. HULOT
Queer Ranch Festival: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Μουσική / Queer Ranch Festival στη Λέσβο: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Τέσσερις θηλυκότητες έβαλαν το ταλέντο και τις επαφές τους και έφτιαξαν ένα φεστιβάλ στην Ερεσό της Λέσβου που συγκεντρώνει άτομα από όλο τον πλανήτη και τα εισιτήριά του γίνονται sold out μέσα σε μισή ώρα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μουσική / O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μετά από μια άνιση σεζόν, ο Βρετανός DJ δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα παίζοντας ένα minimal techno set που αντλούσε από όλα τα είδη ηλεκτρονικής μουσικής και δεν θύμιζε τίποτα απ' όσα έχεις ακούσει ως τώρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μουσική / HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μισή άνθρωπος και μισή άλογο, η 26χρονη Γερμανίδα DJ και παραγωγός φέρνει στην ηλεκτρονική μουσική κάτι σχεδόν ξεχασμένο: την καθαρή διασκέδαση, το χάος και την ελευθερία τού να μην παίρνεις τον εαυτό σου υπερβολικά στα σοβαρά.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για το σουξέ»

Lifo Videos / Σταμάτης Κραουνάκης: «Στα 70 μου, δεν έχω όρεξη για καβγάδες»

Σ’ ένα διάλειμμα από τις πρόβες της «Λυσιστράτης», ο Σταμάτης Κραουνάκης μοιράζεται αναμνήσεις από τη διαδρομή του, σχόλια για ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής και πρακτικές επιβίωσης για τα χρόνια που έρχονται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
59’ με τη VASSIŁINA

Μουσική / VASSIŁINA: «Έχω πάρει έμπνευση από τις drag queen φίλες μου»

Στον πυρήνα της σύγχρονης ελληνικής avant-pop, η VASSIŁINA δεν φοβάται να χαθεί για να επαναπροσδιοριστεί, μετατρέποντας την αβεβαιότητα, το τραύμα και τη ρευστή φύση της ταυτότητας σε μια έντονα βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία.
M. HULOT
Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Nothing Days / Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Από ένα υπνοδωμάτιο στο Έσεξ σε σκηνές όπως το Wireless Festival και το Coachella, ο 20χρονος δημιουργός ξεχώρισε χάρη στην εμμονική παραγωγικότητά του, σχεδιάζοντας, εκτός από τη μουσική, και τον μύθο του.
M. HULOT