Τουρκία: Για περιορισμένη επαναφορά της θανατικής ποινής μιλά ο Γιλντιρίμ

Τουρκία: Για περιορισμένη επαναφορά της θανατικής ποινής μιλά ο Γιλντιρίμ Facebook Twitter
0

Η υποστήριξη της τουρκικής εθνικιστικής αντιπολίτευσης είναι σημαντική για την εξασφάλιση της απαραίτητης πλειοψηφίας όσον αφορά τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

 

Σε ομιλία του προς τα μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο κοινοβούλιο, ο Γιλντιρίμ είπε πως το AKP κατέληξε στις αλλαγές που προτείνει –με τις οποίες θα εγκαθιδρυθεί εκτελεστική προεδρία– και είναι έτοιμο να υποβάλει το πακέτο (των συνταγματικών αλλαγών) στο Κοινοβούλιο.

 

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ιδρυτής του AKP, επιδιώκει επί μακρόν μια προεδρία με μεγαλύτερες εξουσίες. Οι επικριτές του φοβούνται πως με τις αλλαγές θα συγκεντρώσει υπερβολική εξουσία στα χέρια του.

 

Η Τουρκία μπορεί να νομοθετήσει "περιορισμένη" επαναφορά της θανατικής ποινής, αν επιτευχθεί πολιτικός συμβιβασμός για το θέμα αυτό, είπε εξάλλου ο Γιλντιρίμ.

 

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, πλήθη λαού έχουν επανειλημμένα καλέσει για την επαναφορά της θανατικής ποινής και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει πει ότι θα την εγκρίνει, αν το κοινοβούλιο την ψηφίσει.

 

Η Τουρκία κατήργησε επίσημα τη θανατική ποινή το 2002 στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν την έχει εφαρμόσει από το 1984. Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής θα μπορούσε να θέσει τέρμα στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ένωση.

 

Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε πως η θανατική ποινή είναι ένα θέμα της συνταγματικής αλλαγής και απαιτεί συμβιβασμό. Δεν επεκτάθηκε για το τι είδους συμβιβασμός μπορεί να χρειάζεται.

 

Είπε επίσης πως οποιοδήποτε μέτρο για τη θανατική ποινή δεν θα εφαρμοστεί αναδρομικά.

 

Ο Γιλντιρίμ είπε ακόμη ότι η Τουρκία δεν έχει σεβασμό για την "κόκκινη γραμμή" της Ευρώπης σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, μετά την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της σύλληψης δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet.

 

"Αδελφέ, δεν μας νοιάζει η κόκκινη γραμμή σου. Είναι ο λαός που χαράσσει την κόκκινη γραμμή. Τι σημασία έχει η γραμμή σου", είπε ο Γιλντιρίμ σε ομιλία του προς τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος στο Κοινοβούλιο.

 

"Δεν έχουμε πρόβλημα με την ελευθερία του Τύπου. Αυτό είναι που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους ευρωπαίους φίλους μας. Αναφέρουν πάντα την ελευθερία του Τύπου στα βήματά μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας".

 

Η αστυνομία συνέλαβε χθες τον διευθυντή και στελέχη της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, τους οποίους κατηγορεί ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως οι συλλήψεις σημαδεύουν το πέρασμα "άλλης μιας κόκκινης γραμμής" κατά της ελευθερίας της έκφρασης στην Toυρκία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία χτύπησε νηπιαγωγείο στο Κίεβο με πυραύλους και drone: Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους και drone - Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά από πλήγμα σε νηπιαγωγείο

Οι νέες ρωσικές επιθέσεις με drone και βαλλιστικούς πυραύλους έχουν σκοτώσει επτά ανθρώπους στην Ουκρανία, ενώ η διπλωματική διαδικασία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν μπλοκάρεται
LIFO NEWSROOM
Χάρι και Μέγκαν ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Υπέγραψαν δήλωση που καλεί κυβερνήσεις και εταιρείες να σταματήσουν προσωρινά την έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι να υπάρξει ευρεία επιστημονική συναίνεση για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί με ασφάλεια και να παραμείνει υπό έλεγχο
LIFO NEWSROOM
Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Διεθνή / Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Μιλώντας στο BBC ο επικεφαλής του ΠΟΥ ξεκαθάρισε ότι απαιτείται τεράστια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να αρχίσει να καλύπτεται το σύνθετο φάσμα αναγκών του πληθυσμού της κατεστραμμένης Λωρίδας της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Θέλουν να εξορίσουν τον πρίγκιπα Άντριου από το Ουίνδσορ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Θέλουν να εξορίσουν τον πρίγκιπα Άντριου από το Ουίνδσορ

Πηγή κοντά στο βασιλικό ζεύγος αναφέρει ότι μετά τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και εν μέσω των σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του, δεν αντέχουν να ζει κοντά τους
LIFO NEWSROOM