Oι επιστήμονες συστήνουν: Βαράκια εναντίον άνοιας

Oι επιστήμονες συστήνουν: Βαράκια εναντίον άνοιας Facebook Twitter
0

Η άρση βαρών δεν έχει συσχετισθεί ιδιαίτερα με την εξυπνάδα. Όμως μια νέα μικρή αυστραλιανή επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δυνάμωμα των μυών -π.χ. με βαράκια- κάνει καλό στον εγκέφαλο και απομακρύνει την πιθανότητα άνοιας.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Γιώργο Μαύρο της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας («Journal of American Geriatrics Society»), πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη διπλά τυφλή κλινική δοκιμή με 100 άτομα ηλικίας 55 έως 86 ετών.

 

Οι εθελοντές -που όλοι είχαν ήπια γνωστική διαταραχή (πιθανό πρόδρομο για Αλτσχάιμερ και άνοια)- χωρίσθηκαν σε τέσσερις ομάδες, οι οποίες έκαναν βαράκια, νοητική εξάσκηση σε υπολογιστές, κάποιο συνδυασμό των δύο παραπάνω ή εικονική άσκηση (πλασίμπο). Η άσκηση με βαράκια γινόταν δύο φορές την εβδομάδα επί ένα εξάμηνο, με σταδιακή αύξηση του βάρους, όσο δυνάμωναν οι μύες.

 

Διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη μυϊκή δύναμη οδηγεί σε βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία στα άτομα με ήπια γνωστική διαταραχή. Τα οφέλη φάνηκαν να διατηρούνται έως 12 μήνες μετά την άσκηση.

 

«Όσο πιο δυνατός γινόταν κανείς μυϊκά, τόσο μεγαλύτερο ήταν το όφελος για τον εγκέφαλό του. Συνεπώς, όσο περισσότερο πείθουμε τους ανθρώπους να κάνουν βαράκια ή παρεμφερείς ασκήσεις, τόσο πιθανότερο είναι να έχουμε έναν πιο υγιή πληθυσμό ηλικιωμένων», δήλωσε ο δρ Μαύρος.

 

«Το κλειδί όμως είναι να ασκείται κανείς συχνά, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και με αρκετή ένταση», πρόσθεσε. Ως ιδανικό βάρος είπε ότι θεωρείται περίπου το 80% του μέγιστου που μπορεί κανείς να σηκώσει.

 

Καθώς 135 εκατομμύρια ανθρώπους προβλέπεται ότι θα έχουν άνοια το 2050, η μελέτη έχει σημασία για το είδος σωματικής άσκησης που είναι καλό να κάνουν οι μεσήλικοι και οι ηλικιωμένοι.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστροφή από το Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια

Τech & Science / Επιστροφή από τον Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια

Το διαστημικό σκάφος Kosmos 482, αποτυχημένη αποστολή προς την Αφροδίτη, ενδέχεται να επανεισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαΐου
LIFO NEWSROOM
Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM