26 λεπτά: ακριβώς τόσο διαρκεί μία αποδοτική σιέστα - και να γιατί

0

 

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό ο ύπνος. Πρόσφατα μελέτη του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ απέδειξε ότι ακόμη και οι μικρές σιέστες, τα διαλείμματα για ύπνο, μπορούν να επιδράσουν ευεργετικά στις λειτουργίες του εγκεφάλου, ενώ νέα μελέτη της NASA επιμένει ότι ο ύπνος σώζει –κατά κυριολεξία – πιλότους πολύωρων πτήσεων, καθώς τους βοηθά να παραμένουν σε ετοιμότητα και σε καλή ψυχολογική διάθεση.   

Ένας από τους συντάκτες της συγκεκριμένης έρευνας, ο Mark Rosekind, επικεφαλής της Αμερικανικής Διοίκησης και Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ένας ύπνος διάρκειας 26 λεπτών τόσο για πιλότους όσο και για οδηγούς βελτιώνει τις επιδόσεις του κατά 34% και τον βαθμό ετοιμότητας τους κατά 54%.

Ακριβώς τα ίδια έχουν παρατηρηθεί και ισχύουν και για τους αθλητές, καθώς και για όσους κάνουν εξαντλητικές –σωματικά και πνευματικά- εργασίες: 26-30 λεπτά ύπνου είναι ό,τι χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να φέρει εις πέρας μία δύσκολη μέρα, με απαιτητική εργασία.

Ακόμη κι αν δεν αποκοιμηθούμε, οι επιστήμονες εξηγούν ότι όσο τονωτικός είναι ο βαθύς ύπνος, άλλο τόσο αναζωογονητικό για τον εγκέφαλο και τις σωματικές λειτουργίες είναι εκείνο το μεσοδιάστημα, κατά το οποίο ούτε είμαστε ακριβώς ξυπνητοί, ούτε μας έχει πάρει ο ύπνος.

Όσο για εκείνους που ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν οπουδήποτε ή ότι η κατανάλωση καφέ μέσα στην ημέρα επηρεάζει την προσπάθεια τους να χαλαρώσουν, η έρευνα έρχεται να προσθέσει μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.

 

Πρώτον, δεν έχει σημασία, αν ήπιατε καφέ ή όχι, ακόμη κι αν αυτός είναι ένας δυνατός εσπρέσο. Αρκεί να πείσετε τον εαυτό σας, ότι για περίπου 20-25 λεπτά θα κλείσετε τα μάτια και θα προσπαθήσετε να ρίξετε τους τόνους.

Δεύτερον, δεν έχει –επίσης- καμία σημασία το πού βρίσκεστε. Μπορούμε να κοιμηθούμε παντού, εξηγεί η ίδια έρευνα. Το βασικό είναι να βρεθεί ένας χώρος –ένα άδειο γραφείο, η αίθουσα συσκέψεων, ακόμη και στη θέση του οδηγού στο πάρκινγκ, κ.λπ- όπου θα μπορείτε για λίγο να απομονωθείτε από τους γνώριμους ήχους του εργασιακού χώρου.

Οι περισσότεροι θα πουν ότι αυτό είναι αδύνατον, ωστόσο, αξίζει την προσπάθεια, κυρίως, γιατί όπως αναφέρει η έρευνα, το ανθρώπινο σώμα ξέρει πότε πρέπει να χαλαρώσει και να αφήσει για λίγο όσα τον ταλαιπωρούν μακριά του.

Το σημαντικό είναι οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν αυτά τα μικρά διαλείμματα για να κλείσουν τα μάτια τους και για να αποσυνδεθούν για λίγο από τον υπόλοιπο κόσμο. Ακόμη κι αν δεν αποκοιμηθούν, οι επιστήμονες εξηγούν ότι όσο τονωτικός είναι ο βαθύς ύπνος, άλλο τόσο αναζωογονητικό για τον εγκέφαλο και τις σωματικές λειτουργίες είναι εκείνο το μεσοδιάστημα, κατά το οποίο ούτε είμαστε ακριβώς ξυπνητοί, ούτε μας έχει πάρει ο ύπνος. Και αυτό γιατί πρόκειται για μία τομή μέσα στην ημέρα, όπου δεν σκεφτόμαστε απολύτως τίποτα, το μυαλό μας αδειάζει, αφήνοντας για λίγο το σώμα σε μία αναζωογονητική μικρή ανάπαυλα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Guardian, ως επιπρόσθετη συμβουλή για όσους επιλέξουν να κάνουν κάτι τέτοιο μέσα στην ημέρα, αμέσως μετά από αυτή την ημίωρη ξεκούραση και ακριβώς για να μη νιώσουν ούτε στιγμή το βαρύ κεφάλι που έχει κάποιος που μόλις ξύπνησε, ας κάνουν το εξής: αντί για καφέ, ας προτιμήσουν ένα – δύο ποτήρια νερού για την ενυδάτωση του οργανισμού τους και λίγα λεπτά στο φυσικό φως.

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ο ιδανικός τρόπος για να κερδίσει ενέργεια ο οργανισμός και διαύγεια ο εγκέφαλος, προκειμένου να αντεπεξέλθει κανείς στις υποχρεώσεις της υπόλοιπης μέρας.

Με στοιχεία από τον Guardian 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ