Οι χειμωνιάτικες εκθέσεις στο Τελλόγλειο της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Ευάγγελος Ιωαννίδης (1868-1942), Σκηνές από τις σφαγές της Χίου, Αντιγράφει το έργο του Ευγένιου Ντελακρουά (1798-1863) στο Μουσείο του Λούβρου (417x374 εκ. Παρίσι, 1824), Χρονολογία: 1919, Λάδι σε καμβά, 432x354 εκ. Χίος, Βυζαντινό Μουσείο (Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου)

Οι χειμωνιάτικες εκθέσεις στο Τελλόγλειο της Θεσσαλονίκης

0

Με δύο σημαντικές και παράλληλες εκθέσεις ξεκινάει τη σεζόν 2016-2017 το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών της Θεσσαλονίκης, που αφενός καταδεικνύουν τη μακροχρόνια σχέση μεταξύ του ελληνικού και του γαλλικού λαού και αφετέρου αναδεικνύουν αξιομνημόνευτες πτυχές της Ιστορίας και της Τέχνης. Στην πρώτη, «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το '21», θα παρουσιαστούν εξαιρετικής ποιότητας αντίγραφα δύο εμβληματικών έργων του σπουδαίου κλασικού ζωγράφου του 19ου αι. Ευγένιου Ντελακρουά (1798-1863) που σχετίζονται άμεσα με την Ελληνική Επανάσταση και τα οποία πιθανόν να επηρέασαν και την έκβαση του εθνικού αγώνα μέσω της επιρροής που άσκησαν στην Ευρώπη.

Πρόκειται για τον πίνακα «Οι σφαγές της Χίου», που είναι του 1824 και εκτέθηκε στο Salon της ίδιας χρονιάς, και για την «Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» του 1826 που παρουσιάστηκε στην έκθεση «Υπέρ των Ελλήνων» στην γκαλερί Lebrun. Τα αντίγραφα φιλοτέχνησαν σημαντικοί Έλληνες ζωγράφοι κατόπιν ανάθεσης. Οι «Σφαγές» είναι ένας πίνακας που ο Ντελακρουά ζωγράφισε συντετριμμένος –κατάσταση στην οποία βρίσκοταν και πολλοί Ευρωπαίοι φιλέλληνες διανοούμενοι, ανάμεσά τους ο Ουγκό και ο Μπάιρον– μετά τη σφαγή του άμαχου χριστιανικού πληθυσμού της Χίου την άνοιξη του 1822 από τους Οθωμανούς και διαθέτει, πέρα από την «ελληνικότητά» του, οικουμενική διάσταση, καθώς, μέσα από τη «σκηνοθετική» προσέγγιση της σχέσης θύματος-θύτη, επιτυγχάνεται μια καθολική διαμαρτυρία.

Αντίγραφο του περίφημου αυτού έργου, διάσημου στην εποχή του, φιλοτέχνησε ο Mικρασιάτης ζωγράφος Ευάγγελος Ιωαννίδης το 1919 κατόπιν εντολής του Γεωργίου Παπανδρέου, Γενικού Διοικητή Χίου, και έκτοτε εκτίθεται στο Βυζαντινό Μουσείο Χίου (Μεζητιέ Τζαμί). Aυτή η απόφαση πάρθηκε το 1922, πάλι από τον Γενικού Διοικητή του νησιού, παρ' όλες τις αντιρρήσεις, για να κολακευτεί ο βασιλιάς Κωνσταντίνος που επισκεπτόταν τη Χίο με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της πυρπόλησης της ναυαρχίδας του Καρά-Αλή από τον Κανάρη. Η μεταφορά του έργου, που μέχρι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο κτίριο της Γενικής Διοίκησης, μαζί με άλλα στη Χιώτικη Πινακοθήκη το έσωσε, καθώς το '49 το κτίριο πήρε φωτιά και η συλλογή που βρισκόταν εκεί κάηκε ολοσχερώς.

Οι χειμωνιάτικες εκθέσεις στο Τελλόγλειο της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Ευγένιος Ντελακρουά (1798-1863), Σπουδές για το έργο Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου και Η Ελευθερία οδηγεί τον λαό Πένα και καφέ μελάνι, αραιωμένο καφέ υδρόχρωμα και γραφίτης, 60x47 εκ., Παρίσι, Εθνικό Μουσείο Ευγένιου Ντελακρουά
Οι χειμωνιάτικες εκθέσεις στο Τελλόγλειο της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Σφαγές της Χίου, Αντίγραφο της ελαιογραφίας του Thomas Barker από την Irene Fetherstonhaugh. Λάδι σε καμβά, 1931. 75Χ160 εκ. Χίος, Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής», Συλλογή Αργέντη
Οι χειμωνιάτικες εκθέσεις στο Τελλόγλειο της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Richard Parkes Bonington (Ρίτσαρντ Παρκς Βόνινγκτον, 1802-1828), Προσωπογραφία νεαρού Έλληνα, π. 1825-26, Ελαιογραφία σε μουσαμά, 35,5x27,5, Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη
Οι χειμωνιάτικες εκθέσεις στο Τελλόγλειο της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Ευγένιος Ντελακρουά, Επεισόδιο του Ελληνικού Αγώνα Λάδι σε μουσαμά, 1856 65,7Χ81,6 εκ. Αθήνα, Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου


Αυτό το εκπληκτικής πιστότητας αντίγραφο, για την ολοκλήρωση του οποίου ο δημιουργός του δαπάνησε 3 χρόνια, θα παρουσιαστεί στο Τελλόγλειο μαζί με το αντίγραφο της «Ελλάδας» που έκανε ο Δ [.] Βασιλείου το 1968, από τη συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Πρόκειται για ελαιογραφία στην οποία ο ζωγράφος διαφοροποιήθηκε ελαφρώς από το πρωτότυπο του Ντελακρουά. Η γυναικεία μορφή που συμβολίζει την Ελλάδα παρουσιάζεται πιο αισθησιακή και το βλέμμα της στρέφεται προς τα δεξιά, σε αντίθεση με το πρωτότυπο, στο οποίο στρέφεται προς τα επάνω. Επίσης, κάποιες άλλες λεπτομέρειες το απομακρύνουν από την απόλυτη πιστότητα που είχε το αντίγραφο της Χίου.


Συμπληρωματικά ως προς τα δύο σπουδαία έργα θα εκτεθούν και άλλα πρωτότυπα έργα και σχέδια του Ντελακρουά από το Παρίσι και την Αθήνα, έργα άλλων ξένων ζωγράφων της ίδιας θεματολογίας αλλά και αρχειακό υλικό που σχετίζεται με την καταστροφή της Χίου, όπως η επιστολή του Κοραή προς τον Βαρβάκη, η αυτοβιογραφική μαρτυρία του Βαχίτ Πασά που εκτέλεσε την εντολή για τη βίαιη καταστολή των Χίων, εκδόσεις του Μπάιρον, χαρακτικά με φιλελληνικά θέματα της περιόδου του Αγώνα κ.ά.


Στο περιθώριο της σημαντικής αυτής έκθεσης θα παρουσιάζεται και ένα επικό έργο της Βάνας Ξένου, εμπνευσμένο από τις «Σφαγές της Χίου» του Ντελακρουά.

Οι χειμωνιάτικες εκθέσεις στο Τελλόγλειο της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Βάνα Ξένου (1949), Υπερίων ή ο Ερημίτης στην Ελλάδα, Οι Σφαγές της Χίου, 1989, Ακουαρέλα σε χαρτί marouflé, 4,50x2,7 μ., Συλλογή Βάνας Ξένου


Η άλλη παράλληλη έκθεση τιτλοφορείται «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το πανόραμα της πολιορκίας του Παρισιού» και θα ταξιδέψει τους επισκέπτες του ιδρύματος στον 19ο αι. για να γίνουν μάρτυρες ενός από τα ελάχιστα σωζόμενα «πανοράματα». Προπομπός του κινηματογράφου, τα πανοράματα ήταν γιγάντιες επιτοίχιες ζωγραφιές ή κάδρα που κοσμούσαν τον θόλο κυκλικών κτιρίων με συνακόλουθη αφήγηση 360ο για την ψυχαγωγία του κόσμου, εξού και η άποψη ότι προετοίμαζε τους ανθρώπους για το μέσο που σύντομα θα κατακτούσε τους πάντες, τον κινηματογράφο.


Το Τελλόγλειο θα παρουσιάσει 10 τμήματα/πίνακες οι οποίοι ανήκουν στο μνημειώδες πανόραμα που ο Ανρί Εμανουέλ Φιλιποτό (1815-1884) έκανε σε συνεργασία με τον γιο του Πολ Φιλιποτό(1846-1923), την «Πολιορκία του Παρισιού». Εμπνευσμένο από τα γεγονότα του Γαλλοπρωσικού Πολέμου του 1870-1871, όταν το Παρίσι απειλήθηκε σοβαρά από τους Πρώσους, απεικονίζει την υπεράσπιση του φρουρίου του Issy από αποκλεισμένους Γάλλους μαχητές που δέχονται συνεχείς βομβαρδισμούς από τους αντιπάλους τους. Στις μάχες αυτές συμμετείχαν και περί τους 1.500 Έλληνες εθελοντές, προκαλώντας τη μήνι της Γερμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και την παραπομπή τους σε στρατοδικείο, καθώς πολλοί προέρχονταν από τον ελληνικό στρατό. Το έργο εκτέθηκε αρχικά το 1872 σε ροτόντα στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, αλλά είχε τέτοια απήχηση, που οι δημιουργοί του αναγκάστηκαν να φιλοτεχνήσουν άλλα δύο αντίγραφα, ένα για να περιοδεύσει στην Αμερική και ένα για την Ευρώπη.

Οι χειμωνιάτικες εκθέσεις στο Τελλόγλειο της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Henri Félix Emmanuel και Paul Philippoteaux, Σκηνή μάχης, λάδι σε μουσαμά, 2.70Χ3.36 μ. Συλλογή Τελλογλείου


Το 1896 γίνονται οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα. Παραπλεύρως του Παναθηναϊκού Σταδίου ετοιμάζεται ένα κτίριο-ροτόντα, στο οποίο μεταφέρεται το έργο των Φιλιποτό – πιθανόν μάλιστα να ήταν το αρχικό των Ηλυσίων Πεδίων. Πολλοί από τους εθελοντές που είχαν συμμετάσχει στη μάχη του Issy 25 χρόνια πριν πρέπει να ζούσαν και να ήταν σε θέση να επισκεφτούν το έργο. Το κτίριο ενοχλούσε λόγω του όγκου του και μέρος του Τύπου έκανε πλήθος αρνητικών σχολίων εναντίον του, αλλά δεν κατεδαφίστηκε πριν από το 1914. Το έργο μαζεύτηκε, διπλώθηκε και χρησιμοποιήθηκε από το τσαγκαράδικο του στρατού για τη μόνωση της στέγης! Το ζεύγος Τέλλογλου το βρήκε το 1971 κατεστραμμένο, αλλά αγόρασε τα απομεινάρια του, τα οποία χρειάστηκε να περάσουν από συντήρηση πριν τους παραδοθούν. Ένα από τα τμήματά του ήταν εξαιρετικά μεγάλων διαστάσεων, γι' αυτό φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου. Τα υπόλοιπα τμήματα συμπλήρωσαν τη συλλογή της οικίας Τέλλογλου στην οδό Αριστοτέλους 2. Από κει έμελλε να κλαπεί ένα από αυτά, μαζί με άλλα έργα, σε διάρρηξη που έγινε το 1994, για να βρεθεί 3 χρόνια αργότερα μέσα σε βαλίτσα θαμμένη σε δασώδη περιοχή κοντά την Κατεχάκη. Σήμερα αποτελεί μέρος του συνόλου που θα εκτεθεί στην επικείμενη έκθεση.


Οι δύο εκθέσεις, που θα ξεκινήσουν στις 18 Οκτωβρίου 2016 και θα διαρκέσουν έως τις 31 Ιανουαρίου 2017 και για τις οποίες το Τελλόγλειο συνεργάζεται με μουσεία από την Ελλάδα και τη Γαλλία, αποδεικνύουν, μέσω της τέχνης, την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, αφού σε δραματικές στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας πορεύτηκαν παράλληλα, αλληλοϋποστηριζόμενες. Γι' αυτό και οι δύο εκθέσεις έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής και της Γαλλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Οι χειμωνιάτικες εκθέσεις στο Τελλόγλειο της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Παναθηναϊκό Στάδιο, φωτ. Αφοί Ρωμαΐδη, Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία


Αυτό τον καιρό το Τελλόγλειο παρουσιάζει την έκθεση «ΠρόΣΩΠΑ» του πολυβραβευμένου φωτοειδησεογράφου Δημήτρη Μεσσήνη, ο οποίος τα τελευταία 25 χρόνια συνεργάζεται με διεθνή μέσα ενημέρωσης, καλύπτοντας πολέμους και συγκρούσεις στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στην Ασία. Η έκθεση περιλαμβάνει ψηφιακή παρουσίαση 90 φωτογραφικών έργων σε ασπρόμαυρη εμφάνιση και δέκα οθόνες υψηλοτάτης ευκρίνειας και διαστάσεων 1 μ. x 60 εκ. η καθεμία. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν πρόσωπα με ένταση σε συνθήκες πολέμου, κρίσης και σπάνιων ιστορικών στιγμών στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο, στη Μέση Ανατολή, στο Αφγανιστάν, αλλά και κατά τη διάρκεια Ολυμπιακών Αγώνων και άλλων μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.


Τέλος, να σημειώσουμε ότι το Τελλόγλειο, αρχές Νοεμβρίου, κατεβαίνει για πρώτη φορά στην Αθήνα, όπου θα παρουσιάσει μέρος της σπουδαίας του συλλογής στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη. Επιλεγμένα έργα των Παρθένη, Λύτρα, Εγγονόπουλου, Ιακωβίδη, Γύζη, Γουναρόπουλου, Τσαρούχη, Χαλεπά, Κόντογλου, Σπυρόπουλου, Πάστρα και Καμπαδάκη θα φωτίσουν πρωτότυπες πτυχές της ελληνικής τέχνης του 20ού αι.

Οι χειμωνιάτικες εκθέσεις στο Τελλόγλειο της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Grolleron Paul Louis Narcisse (1848-1901), Η κατόπτευση. Λοχαγός και Υπασπιστής κατοπτεύοντες στα προκεχωρημένα φυλάκια της αμυντικής περιμέτρου του Παρισιού, Λάδι σε καμβά, 55Χ38 εκ., Μusée de l’ Armée , Παρίσι
Οι χειμωνιάτικες εκθέσεις στο Τελλόγλειο της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Philippoteaux Henri Félix (1815-1884) και Philippoteaux Paul (1846-1923), Στρατιώτης, Λάδι σε μουσαμά, 33,5X24 εκ. Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Οι χειμωνιάτικες εκθέσεις στο Τελλόγλειο της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Νεαρός Γάλλος στρατιώτης. Λάδι σε μουσαμά επικολλημένο σε κόντρα πλακέ. Τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, 18,5 Χ18 εκ. Συλλογή Τελλογλείου
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυο νέες εκθέσεις στο φθινοπωρινό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ

Εικαστικά / Δυο νέες εκθέσεις στο φθινοπωρινό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ

Η καλλιτεχνική πρωτοπορία εκτός συνόρων και έργα που ενσωματώνουν και συνάμα απεικονίζουν φυσικά τοπία και τις απροσδιόριστες ανθρώπινες παρεμβάσεις που αυτά προδίδουν, στο νέο πρόγραμμα του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μαρίνα Ξενοφώντος: «Η μνήμη δεν είναι κάτι που απλώς κουβαλάμε – ενεργεί, αντιδρά και μεταβάλλεται συνεχώς»

Εικαστικά / Μαρίνα Ξενοφώντος: «Η μνήμη δεν είναι κάτι που απλώς κουβαλάμε»

Η εικαστικός μιλάει για την εγκατάσταση με την οποία θα εκπροσωπήσει στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2026 την Κύπρο, για την επιρροή της χώρας στο έργο της και για τη θέση του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το μαγευτικό, υπερβατικό σύμπαν της Yayoi Kusama προσγειώνεται στην Ευρώπη

Εικαστικά / Tα πλοκάμια και οι κολοκύθες της Yayoi Kusama προσγειώνονται στην Ευρώπη

Από τη Βασιλεία ξεκίνησε η ευρωπαϊκή περιοδεία της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης της πιο διάσημης και πιο επιτυχημένης εν ζωή εικαστικού στον κόσμο, με περισσότερα από 300 έργα που καλύπτουν επτά δεκαετίες.
THE LIFO TEAM
Τι μυστήριο κρύβει η ιστορία της αυτοπροσωπογραφίας του Κουρμπέ;

Εικαστικά / «Ο απελπισμένος»: Ο περίφημος πίνακας του Κουρμπέ εκτίθεται ξανά μετά από 20 χρόνια

Ίσως το πιο γνωστό έργο του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου, «Ο απελπισμένος» θα εκτεθεί στο Μουσείο Ορσέ αρχικά και έπειτα στο Μουσείο Art Mill στη Ντόχα. Ποια είναι η ιστορία του; Σε ποιον ανήκει τώρα ο πίνακας;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα έκθεση αναδεικνύει τη συμβολή των γυναικών στην τέχνη της γεωμετρικής αφαίρεσης

Εικαστικά / Έξι γυναίκες. Έξι πρωτοποριακές καλλιτέχνιδες της γεωμετρικής αφαίρεσης

Έργα των Όπυ Ζούνη, Etel Adnan, Samia Halaby, Saloua Raouda Choucair, Ebtisam Abdulaziz και Lubna Chowdhary, αποτελούν το υλικό της έκθεσης του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη που ξεκίνησε μόλις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν ο Αντώνης Μπενάκης απέδειξε ότι οι Ελληνικές ενδυμασίες είναι Υψηλή Ραπτική

Εικαστικά / Όταν ο Αντώνης Μπενάκης απέδειξε ότι οι Ελληνικές ενδυμασίες είναι Υψηλή Ραπτική

Αμέτρητες είναι οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από την έκδοση «Ελληνικαί Εθνικαί Ενδυμασίαι», φέρνοντας στο φως την επίδραση που άσκησε η ενδυμασία στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και στην κυρίαρχη μόδα του Μεσοπολέμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Και λοιπόν τι;»: Μία έκθεση στον Ταύρο «φωτίζει» το θρυλικό άλμπουμ των Εν Πλω

Εικαστικά / «Οι Εν πλω άφησαν πίσω τραγούδια που συνδέουν όσους ονειρεύονται με παρόμοιο τρόπο»

Έγιναν θρύλοι της εγχώριας μουσικής σκηνής με την κυκλοφορία ενός μόνο άλμπουμ. Μετά, εξαφανίστηκαν. Ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, ο Απόστολος Βασιλόπουλος και η Μαρία-Θάλεια Καρρά επιμελήθηκαν, μετά από δεκαετή έρευνα, μια έκθεση για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ελληνικής δισκογραφίας. Mίλησαν στη LifO.
M. HULOT
Με Chryssa και Iannis Xenakis η μεγάλη έκθεση για τον μινιμαλισμό στο Παρίσι

Εικαστικά / Με Chryssa και Ιάννη Ξενάκη η μεγάλη έκθεση για τον μινιμαλισμό στο Παρίσι

Μέσα από 100 έργα και 40 καλλιτέχνες επιχειρείται η διερεύνηση της διεθνούς εξέλιξης του κινήματος το οποίο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 επαναπροσδιόρισε ριζικά την έννοια του καλλιτεχνικού έργου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πολλές, πάρα πολλές εκθέσεις τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Και καλές μάλιστα

Εικαστικά / Πολλές, πάρα πολλές εκθέσεις τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Και καλές μάλιστα

Από την έκθεση του Juergen Teller στο ολοκαίνουργιο Onassis Ready, στην ποιητική αρχιτεκτονική του Πικιώνη και στις έξι πρωτοποριακές γυναικείες φωνές της γεωμετρικής αφαίρεσης. Αυτόν τον μήνα οι λέξεις «μουσείο» και «γκαλερί» θα ακούγονται πολύ συχνά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: Ο ζωγράφος των στυλάτων της εποχής του επιστρέφει

Εικαστικά / Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ: Ο ζωγράφος των στυλάτων της εποχής του επιστρέφει

H έκθεση στο Μουσείο Ορσέ συγκεντρώνει 90 έργα του Αμερικανού στυλίστα ζωγράφου, εστιάζοντας στην πιο καθοριστική περίοδο του έργου του. Aνάμεσά τους και η περίφημη «Madame X», το πιο διάσημο έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Εικαστικά / Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Η έκθεση «Beato Angelico», συγκεντρώνει στο Palazzo Strozzi και στο Mουσείο του Αγίου Μάρκου στη Φλωρεντία περισσότερα από 140 έργα με δάνεια από 70 συλλογές ιδιωτών και μουσείων και φιλοδοξεί να εδραιώσει τη φήμη του Φρα Αντζέλικο ως κορυφαίου δασκάλου της Αναγέννησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Εικαστικά / Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1669 ο φλαμανδός ζωγράφος Ρέμπραντ φαν Ράιν. Αυτός ο πίνακας υπήρξε η πραγματική αιτία της οικονομικής καταστροφής του καλλιτέχνη ή πρόκειται περί θεωρίας συνωμοσίας;
THE LIFO TEAM
«Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Εικαστικά / «Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Η νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, χαρτογραφεί την πορεία έντεκα Ελλήνων και Ελληνίδων εικαστικών και θέτει ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα: «Σε μια πορεία πλούσια, γεμάτη ανατροπές αλλά και επαναλήψεις, ποιες ήταν οι πρωτόλειες αναζητήσεις τους, στις οποίες επέτρεψαν ακολούθως να εισχωρήσουν στις ώριμες αποφάσεις τους»
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Εικαστικά / Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Μια έκθεση στο Μουσείο Γουίτνεϊ ενώνει διαφορετικές φωνές και αποκαλύπτει την άγνωστη ως τώρα τάση Αμερικανών καλλιτεχνών που στράφηκαν στον σουρεαλισμό για να εκφράσουν την ταραχώδη δεκαετία του '60.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
"Η κούνια" του Φραγκονάρ: Στο φως τα ζουμερά μυστικά και η ίντριγκα του πιο αυθάδικου έργου του ροκοκό

Εικαστικά / «Η Κούνια» του Φραγκονάρ: Τα μυστικά και η ίντριγκα του πιο αυθάδικου έργου του ροκοκό

Η περίφημη «Κούνια» με τη σκηνοθεσία της συνεύρεσης των σωμάτων και των ψυχών με τρόπο ακόλαστο, πονηρό ή ανοιχτό σε μια νέα ηθική, έργο – σταρ της περίφημης συλλογής Wallace στο Λονδίνο, αποκαταστάθηκε φέρνοντας στο φως άτακτες λεπτομέρειες που ενισχύουν την αυθάδεια του έργου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Παναγοπούλου

Εικαστικά / Ειρήνη Παναγοπούλου: Η μεγάλη Ελληνίδα συλλέκτρια Τέχνης μιλά στη LIFO

Η γνωστή συλλέκτρια μιλά στη LiFO για το ταξίδι της στην τέχνη μέσα από τη συγκρότηση της μεγάλης και σπάνιας συλλογής της, μέρος της οποίας θα δούμε με αφορμή την έκθεση «Fernweh ή νοσταλγία για άγνωστους τόπους».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ