ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Μεγάλη αφιερωματική έκθεση για τον Όσκαρ Ουάιλντ για πρώτη φορά στο Παρίσι

Μεγάλη αφιερωματική έκθεση για τον Όσκαρ Ουάιλντ για πρώτη φορά στο Παρίσι Facebook Twitter
Όλα όσα έφτιαξαν τον μύθο του Όσκαρ Ουάιλντ - χειρόγραφα, πίνακες, προσωπικά αντικείμενα - θα βρίσκονται σε αυτή τη μεγάλη αφιερωματική έκθεση στο Παρίσιφωτό: Library of Congress, Washington
0

Για τη μεγαλύτερη έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Όσκαρ Γουάιλντ ετοιμάζεται το Παρίσι, μια έκθεση την υψηλή εποπτεία της οποίας θα έχει ο εγγονός του μεγάλου Ιρλανδού δραματουργού, ποιητή και μυθιστοριογράφου.

O Ουάιλντ που μιλούσε άπταιστα γαλλικά, ήταν φλογερός γαλλόφιλος και λάτρης της πόλης των Παρισίων, πέθανε το 1900, μακριά από την Αγγλία και ύστερα από την ιστορική – περί ομοφυλοφιλίας – καταδίκη του. Όσο για το μνήμα του στο παρισινό κοιμητήριο του Περ Λασέζ, εδώ και δεκαετίες έχει μετατραπεί σε πραγματικό προσκύνημα για τους θαυμαστές της υψηλής συγγραφικής του τέχνης.

Ωστόσο και μέχρι σήμερα, τα 100 χρόνια από τον θάνατο του – που τον βρήκε στην ηλικία των 46 ετών – δεν είχαν τιμηθεί καταλλήλως στο Παρίσι και παρά το ότι στο Λονδίνο έχουν ήδη διοργανωθεί δύο σημαντικές εκθέσεις το 2000, μία στη Βρετανική Βιβλιοθήκη και μία στο Κέντρο Μπαρμπικαν. Μόνο τώρα φαίνεται ότι ο θρυλικός ιρλανδός μυθιστοριογράφος απολαμβάνει πλήρη αναγνώριση της συνολικής προσφοράς του στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. 

"Ποτέ δεν έγινε μία μεγάλη αφιερωματική έκθεση για τον Όσκαρ στο Παρίσι. Και τώρα, το πρόσωπο του θα γεμίσει τα σταντς στο μετρό και τις προσόψεις των λεωφορείων στους δρόμους. Νομίζω ότι οι Γάλλοι έχουν εκπλαγεί με όλο αυτό που ετοιμάζεται", δήλωσε πραγματικά ενθουσιασμένος ο εγγονός του Ουάιλν, Μέρλιν Χόλαντ, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια είχε συγγράψει και μία ογκώδη βιογραφία του διάσημου παππού του. 

Σ' αυτή τη μεγάλη έκθεση στο Petit Palais οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά χειρόγραφα, φωτογραφίες, πίνακες και προσωπικά αντικείμενα του Ουάιλντ - περισσότερα από 200 μοναδικά εκθέματα, τα οποία προέρχονται από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές απ' όλον τον κόσμο. Όλα αυτά μαζί θα αφηγηθούν ξανά την ιστορία του δημιουργού κλασικών αριστουργημάτων, όπως το "Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός" και  "Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι". Ειδικά για το συγκεκριμένο έργο, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν ένα πρωτόλειο του χειρογράφου του Ουάιλντ καθώς και το δημοσιευμένο αντίτυπο με αφιέρωση στον πιστό του φίλο Robert Ross, με αυτές τις λέξεις: "Ο καθρέφτης της τέλειας φιλίας: Ρόμπι". 

 

Επίσης, ανάμεσα στα εκθέματα θα υπάρχουν πορτρέτα της Κόνστανς, της συζύγου του Γουάιλντ, της μητέρας του και των δύο γιων του, καθώς και του Λόρδου Άλφρεντ Ντάγκας, της "πέτρας του σκανδάλου" που έγινε αιτία να οδηγηθεί ο Γουάιλντ στη φυλακή και από εκεί στην παρακμή και τον θάνατο, καθώς και ένα επιβλητικό πορτρέτο του συγγραφέα που χρονολογείται γύρω στα 1883 και δημιουργήθηκε από τον αμερικανό ζωγράφο Harper Pennington.

 

Σε ό,τι αφορά στα προσωπικά αντικείμενα του Ουάιλντ θα εκτεθεί ένας φάκελος με μία τούφα μαλλιά της μικρότερης αδελφής του συγγραφέα της Ιζόλα, που πέθανε όταν ήταν ακόμη παιδάκι. Ο θάνατος της είχε συγκλονίσει την οικογένεια του και ειδικώς τον πατέρα του, ενώ αυτή την τούφα μαλλιών, ο Ουάιλντ, όπως αναφέρει και ο εγγονός του, πιθανότατα να την είχε μαζί του μέχρι που τον βρήκε ο θάνατος. 

 

Μεγάλη αφιερωματική έκθεση για τον Όσκαρ Ουάιλντ για πρώτη φορά στο Παρίσι Facebook Twitter
"Το μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού" (Guido Reni)/ φωτό: Musei di Srada Nuova

Στην ίδια έκθεση θα υπάρχει και ο πίνακας του "Αγίου Σεβαστιανού", φιλοτεχνημένος από τον Guido Reni, ένα έργο που φτάνει στην έκθεση ως δάνειο από το Palazzo Rosso της Γένοβας στην Ιταλία, ακριβώς γιατί ενέπνευσε τον Ουάιλντ ύστερα από μία επίσκεψη του στην πόλη. Σύμφωνα με τον εγγονό, αυτός ο πίνακας έγινε αφορμή για το φιλολογικό ψευδώνυμο Sebastian Melmoth. "Είναι βέβαιο ότι έβλεπε τον εαυτό του ως μάρτυρα. Θα είναι η πρώτη φορα που αυτός ο πίνακας θα βρεθεί σε έκθεση που αφορά τον Ουάιλντ", κατέληξε ο Χόλαντ. 

 

Η έκθεση με τίτλο Oscar Wilde: Insolence Incarnate (μτφ: Όσκαρ Ουάιλντ: Ενσαρκωμένη αυθάδεια) θα ανοίξει τις πύλες της στο κοινό, από τις 28 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 18 Ιανουαρίου. 

 

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.