Με τη Γροθιά του Έβλεπες (τα) Άστρα

Με τη Γροθιά του Έβλεπες (τα) Άστρα Facebook Twitter
1
Με τη Γροθιά του Έβλεπες (τα) Άστρα Facebook Twitter
O Mπαντ Σπένσερ, πριν γίνει ο άρχοντας αυτών των αναρχικών κωμικών buddy movies, είχε καταρχήν άλλο όνομα.


Αμφιβάλλω αν υπάρχουν πολλοί που πήγαιναν συχνά στον κινηματογράφο τη δεκαετία του 70 ή στις αρχές του 80 (τότε που πήγαιναν πολύ περισσότεροι σε σχέση με σήμερα) και δεν βρέθηκαν ποτέ σε μια προβολή ταινίας των Μπαντ Σπένσερ και Τέρενς Χιλ. Το δίδυμο που έδερνε ασταμάτητα, έσπαγε πλάκα και είχε μια ξεχωριστή ηθική και καλοσύνη, επηρεάστηκε από το slapstick κάνοντας τη βία των ταινιών του να ρέπει τόσο πολύ προς το κωμικό ώστε καταντούσε πραγματικά απενοχοποιημένη, μια λέξη που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην εποχή μας σε πολύ μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές με αποκαρδιωτικά λιγότερο χιούμορ πάνω στη δράση τους.


Παρότι πρόγονοι ενός τόσο δημοφιλούς είδους σήμερα, αλλά και περήφανοι συνεχιστές της κωμωδίας που έχει τις ρίζες της στο βωβό σινεμά, οι Σπένσερ και Χιλ και οι ταινίες τους αντιμετωπίζονται ως μια κακή συνήθεια του παρελθόντος, ως κάτι για το οποίο το σημερινό κοινό πιθανά θα αποκαλούσε «ταινίες για κατέβασμα» χωρίς να μπορεί να διανοηθεί ότι θα πλήρωνε κιόλας για να τις δει. Κι όμως πλήρωσαν πολλοί, και το καταχάρηκαν, και όσοι δεν είχαν προλάβει ηλικιακά να πληρώσουν τα σινεμά το έκαναν αργότερα στις βιντεοκασέτες όπου κι εκεί το δίδυμο (αλλά και μεμονωμένες ταινίες του Σπένσερ) είχε την τιμητική του, ενώ υπήρξε και μια τρίτη, χρονικά, καριέρα, καθώς αρκετές ταινίες παίχτηκαν στην ιδιωτική τηλεόραση τη δεκαετία του 90.

Με τη Γροθιά του Έβλεπες (τα) Άστρα Facebook Twitter
Oι Σπένσερ και Χιλ και οι ταινίες τους αντιμετωπίζονται ως μια κακή συνήθεια του παρελθόντος, ως κάτι για το οποίο το σημερινό κοινό πιθανά θα αποκαλούσε «ταινίες για κατέβασμα» χωρίς να μπορεί να διανοηθεί ότι θα πλήρωνε κιόλας για να τις δει.


Ο Μπαντ Σπένσερ, πριν γίνει ο άρχοντας αυτών των αναρχικών κωμικών buddy movies, είχε καταρχήν άλλο όνομα. Γεννήθηκε στη Νάπολη το 1929 ως Κάρλο Πεντερσόλι και έκανε πολλά σημαντικά πράγματα πριν καταλήξει στον κινηματογράφο. Ήταν πρωταθλητής στα 100 μέτρα ελεύθερο στην κολύμβηση και συμμετείχε με τα χρώματα της Ιταλίας σε 2 Ολυμπιακούς Αγώνες (1952, 1956), πέρασε για λίγο με επιτυχία από το πόλο ενώ τελείωσε τη νομική, κάνοντας επιπλέον σπουδές και στις ΗΠΑ. Ήθελε όμως να παίξει στο σινεμά, οι αμερικανοί γυρνούσαν ήδη κάποιες μεγάλες παραγωγές στην Ιταλία, στην αυγή της καταξίωσης της ταινίας-χλαμύδας, ο ίδιος πήρε έναν από τους πρώτους μικρούς ρόλους του στο Κβο Βάντις του 1951. Παράλληλα έγραψε τραγούδια για τραγουδιστές της χώρας του, εργάστηκε για λίγο και στη RAI και συνέχισε να παίρνει μικρούς ρόλους, ένας από αυτούς και στον Αννίβα του 1959, όπου επίσης μικρό ρόλο παίρνει ένας νεαρός με το όνομα Μάριο Γκιρότα. Οι δυο τους ξαναβρίσκονται, πρωταγωνιστές αυτή τη φορά, στο γουέστερν του 1967, Ο Θεός συγχωρεί, εγώ όχι, μάλλον από τύχη, κάτι που συνήθως συνέβαινε σε όλα τα σπουδαία κωμικά δίδυμα του σινεμά, και η χημεία ήταν σωστή και άμεση. Για να ξεπεράσουν τα ιταλικά όρια, οι 2 ηθοποιοί αλλάζουν τα ονόματά τους, και ο Σπένσερ θυμάται τον αγαπημένο του ηθοποιό, Σπένσερ Τρέισι, όταν έρχεται η στιγμή να αποφασίσει.


Οι περίπου 20 ταινίες που έκαναν μαζί μέχρι τη δεκαετία του 80, είναι μια γλυκιά ανάμνηση τουλάχιστον μιας γενιάς. Το επίκεντρό τους ήταν αυτό που γενικευμένα θα αποκαλείτο «ξύλο», που υπήρχε όμως σε αφθονία γιατί πάνω απ' όλα επανέφερε την ηθική τάξη. Πάνω σε αυτή την έννοια, η εγχώρια διανομή οργίασε. Δυο Τρινιτά, Δέρνουμε Ξανά (1971), Έλα να Φας το Ξύλο της Χρονιάς (1972), Θα σας Αλλάξω τα Φώτα στο Ξύλο (1973), Ελάτε να σας Δείρουμε (1977), Με τη Γροθιά μου Βλέπεις Άστρα (1978), Θα Σας Κάνω Σκόνη στο Ξύλο (1982), είναι μερικοί από τους τίτλους των ταινιών τους όπως προβλήθηκαν αλλά και έγιναν διάσημες εδώ, συνήθως εντελώς άσχετοι και με τον αυθεντικό ιταλικό και με τον μετριασμένο διεθνή, για ένα διψασμένο κοινό που διασκέδαζε με τη ψυχή του. Ο Σπένσερ ανακατεύτηκε και στο σενάριο αρκετών ταινιών του, έφτιαξε μια πολύ δυνατή, επαγγελματική και προσωπική σχέση με τον Τέρενς Χιλ (όπως μετονομάστηκε ο Γκαρότι), έπαιζαν ανελλιπώς μαζί ως το 1985 και ξανάπαιξαν για μια και τελευταία φορά στους Σαματατζήδες το 1994, όταν πλέον είχε περάσει η μπογιά τους.


Ο Σπένσερ άρχισε να εμφανίζεται όλο και λιγότερο συχνά σε φιλμ ενώ δε τον είδαμε ποτέ και σε κάποιο μεταμοντέρνο ρόλο, να παίζει ουσιαστικά τον εαυτό του σε αταίριαστο φιλμ αταίριαστου σκηνοθέτη, κάτι που ουκ ολίγοι action ηθοποιοί δοκίμασαν στη δύση της καριέρας τους. Μπλέχτηκε λίγο με την πολιτική και έζησε αθόρυβα μέχρι που πέθανε εξίσου αθόρυβα χθες στα 87 του, είδηση που υπενθύμισε το ευγενές και διόλου βίαιο προσωπείο του σε ένα κοινό - κυρίως 40something - που πέρασε πολύ περισσότερες ώρες σε κινηματογραφική αίθουσα εξαιτίας του και οφείλει (και) σε αυτόν ένα κομμάτι από την όποια σινεφιλία του.

Με τη Γροθιά του Έβλεπες (τα) Άστρα Facebook Twitter


1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Terence Stamp (1938-2025): Ο μάγκας του Λονδίνου που θα γινόταν Τζέιμς Μποντ

Οθόνες / Terence Stamp (1938-2025): Ο μάγκας του Λονδίνου που θα γινόταν Τζέιμς Μποντ

«Το άτακτο αγόρι του βρετανικού σινεμά βρήκε τον δρόμο του σε ώριμες επιλογές, είτε παίζοντας κάποιον αδυσώπητο κακό είτε αφήνοντας τα λακωνικά του διακριτικά σαν στάμπα, όνομα και πράγμα, σε σύντομες εμφανίσεις – εννοείται πως έχει υποδυθεί και τον διάβολο!»
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Karate Kid: Πώς η «ταινιούλα που δεν θα έβλεπε κανείς» εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο

Οθόνες / The Karate Kid: Πώς η «ταινιούλα που δεν θα έβλεπε κανείς» εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο

Η ταινία σημάδεψε μια γενιά εφήβων που φαντασιώνονταν ότι θα αντιστεκόντουσαν ηρωικά στους νταήδες που τους κακοποιούσαν καθημερινά. Και τώρα, ο μύθος επιστρέφει για έκτη φορά στην οθόνη, με πρωταγωνιστές τον Τζάκι Τσαν και τον Ραλφ Μάτσιο
THE LIFO TEAM
Ο άνθρωπος που έφερε την μαύρη μουσική κουλτούρα στο σαλόνι εκατομμυρίων σπιτιών

Daily / Ο άνθρωπος που έφερε τη μαύρη μουσική κουλτούρα στο σαλόνι εκατομμυρίων σπιτιών

Το ντοκιμαντέρ «Sunday Best: The untold story of Ed Sullivan» αναδεικνύει τη συμβολή του Εντ Σάλιβαν και της δημοφιλέστατης τηλεοπτικής εκπομπής του στην ανάδειξη τεράστιων μορφών της μαύρης μουσικής, από τη Nίνα Σιμόν και τον Τζέιμς Μπράουν μέχρι την Tίνα Τέρνερ και τον Στίβι Γουόντερ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έντουαρντ Νόρτον: Γεννημένος σε λάθος εποχή

Οθόνες / Έντουαρντ Νόρτον: Γεννημένος σε λάθος εποχή

Με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια, ανατρέχουμε στην καριέρα ενός ηθοποιού με την ερμηνευτική στόφα των μεγάλων ονομάτων του New Hollywood, μα καταδικασμένου να εργάζεται σε καιρούς που η κινηματογραφική βιομηχανία δεν ξέρει τι να κάνει μαζί του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ana Kokkinos: «Αν ήμουν ένας στρέιτ, Άγγλος άντρας, η ζωή θα ήταν ευκολότερη»

Οθόνες / Ana Kokkinos: «Αν ήμουν ένας στρέιτ, Άγγλος άντρας, η ζωή θα ήταν ευκολότερη»

Η ελληνικής καταγωγής Αυστραλή σκηνοθέτιδα πίσω από το «Ten Pound Poms» μιλά στη LiFO για τη στάση των Αυστραλών απέναντι στους μετανάστες, την ταινία της που εξόργισε την ομογένεια, και το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος ακόμη κι όταν το έργο σου έχει δει πολύς κόσμος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μιχάλης Ρέππας: «Θέλω να διασκεδάζω. Πέρασα τα 65 και έχει αρχίσει να μη με νοιάζει»

Οι Αθηναίοι / Μιχάλης Ρέππας: «Θέλω να διασκεδάζω. Πέρασα τα 65 και έχει αρχίσει να μη με νοιάζει»

«Τρεις Χάριτες», «Βίρα τις Άγκυρες», «Δις εξαμαρτείν», «Safe Sex», «Το Κλάμα βγήκε από τον Παράδεισο», «Μπαμπάδες με ρούμι». Λίγοι μας έχουν κάνει να γελάσουμε τόσο τα τελευταία 30 χρόνια όσο ο Μιχάλης Ρέππας. Ο ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης που εξαιτίας του «το Τζέλα Δέλτα δεν είχε φουγάρα» αφηγείται τη ζωή του στη LifO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το τρίο Πασκάλ-Τζόνσον-Έβανς και 9 ακόμα λόγοι να πάτε σινεμά

Οθόνες / Το τρίο Πασκάλ-Τζόνσον-Έβανς και 9 ακόμα λόγοι να πάτε σινεμά

Μια ταινία που η Τζέιν Όστιν θα ήταν περήφανη να είχε σκηνοθετήσει, η Λίντσεϊ Λόχαν ανταλλάζει σώμα με την Τζέιμι Λι Κέρτις ξανά μετά από 22 χρόνια κι ένας μεταλλαγμένος Μπάμπι εκδικείται για τον θάνατο της μαμάς του. – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
«Νεαρές μητέρες»: Είναι καλοκαιρινή επιλογή μία ταινία των αδελφών Νταρντέν; 

The Review / «Νεαρές μητέρες»: Tα κατάφεραν πάλι οι αδελφοί Νταρντέν; 

Τι κάνει τις «νεαρές μητέρες» να ξεχωρίζουν από τις προηγούμενες δουλειές των Βέλγων δημιουργών; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητάνε για τη βραβευμένη ταινία που παίζεται στους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
American Apparel: Τα βρόμικα μυστικά της πιο ανατρεπτικής εταιρείας των ’00s

Οθόνες / American Apparel: Τα βρόμικα μυστικά της πιο ανατρεπτικής εταιρείας των ’00s

Η American Apparel πουλούσε απελευθέρωση, αλλά πίσω από τις βιτρίνες και το φίνο βαμβάκι το brand ήταν βουτηγμένο στα σκάνδαλα: σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και ένα εργασιακό κλίμα που κάθε άλλο παρά cool ήταν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Movies

Οθόνες / Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών» και 9 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ο Λίαμ Νίσον δείχνει την κωμική στόφα του, η Άλισον Μπρι και ο Ντέιβ Φράνκο πρωταγωνιστούν στην πιο αναμενόμενη ταινία τρόμου της χρονιάς, η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν και 4 επανεκδόσεις – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Είδαμε την ταινία που διασκευάζει ο Γιώργος Λάνθιμος

Οθόνες / Η ταινία στην οποία βασίστηκε ο Λάνθιμος: Ένα κρυμμένο νοτιοκορεατικό διαμάντι

Η επικείμενη κυκλοφορία του «Bugonia» στάθηκε αφορμή για να επισκεφτούμε ξανά την κινηματογραφική του πηγή, το cult «Save the Green Planet!», έναν από τους κρυμμένους θησαυρούς του νοτιοκορεατικού σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ