8 πράγματα που δεν ξέραμε για το φιλί

8 πράγματα που δεν ξέραμε για το φιλί Facebook Twitter
To γαλλικό φιλί κάνει καλό στο ανοσοποιητικό σύστημα.
0

Τι γνωρίζουμε για το φιλί; Από το λεγόμενο πατρικό φιλί μέχρι τα ερωτικά φιλιά τι πραγματικά ξέρουμε γι' αυτή την ανθρώπινη έκφραση αγάπης, πάθους, πόθου και σίγουρου τρόπου μετάδοσης μικροβίων; Πολλά, διάφορα και όχι πάντα επιστημονικά τεκμηριωμένα. Στην πραγματικότητα, όμως, το φιλί απασχολεί τους επιστήμονες, όχι μόνο ως τρόπος έκφρασης αισθημάτων, αλλά και ως μέσο που ρυθμίζει τη  χημεία μας, αλλάζει τη διάθεση μας, συντονίζει τις σχέσεις μας ή μας μαθαίνει πράγματα για την πορεία μας στον πλανήτη, όπως τα παρακάτω 8 που ακολουθούν. 

 

1. 

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο σε κάθε φιλί απελευθερώνεται τόση κορτιζόλη, όση χρειάζεται για να εξουδετερώσει το άγχος μίας ολόκληρης μέρας. Παράλληλα, η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι βάσει της έρευνας τα πρώτα φιλιά ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι αυτά που καθορίζουν την πορεία του δεσμού και τη χημεία του - εκτός εισαγωγικών - καθώς και το μέλλον της σχέσης. 

 

2.

Σύμφωνα με έρευνα του Kinsey Institute, άνθρωποι που φιλιούνται συχνά, και όχι μόνο τα ζευγάρια, έχουν καλύτερες και πιο μακροχρόνιες σχέσεις. Συνεργάτες που φιλιούνται στο μάγουλο, φίλοι που ανταλλάσσουν (φιλικά) φιλιά, γονείς που φιλούν τα παιδιά τους, βάσει της έρευνας του ινστιτούτου έχουν την τάση να δημιουργούν πιο γερές, ειλικρινείς και ζεστές σχέσεις. 

 

3.

To γαλλικό φιλί κάνει καλό στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μοιάζει παράδοξα, αλλά 10 δευτερόλεπτα γαλλικού φιλιού, είναι αρκετά - σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό site ΒιomedCentral, πριν από λίγο καιρό. Γιατί; Γιατί σ' αυτό το χρονικό διάστημα ανταλλάσσουμε περίπου 80 εκ. είδη βακτηρίων, που, όμως, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τον καλύτερο (και πιο ευχάριστο, η αλήθεια είναι) τρόπο. 

4.

Ξέρουμε να φιλάμε -και να γυρίζουμε το κεφάλι γι' αυτό - από την εποχή που είμαστε ακόμη έμβρυα.  Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "New Scientist", από τον Onur Güntürkün, καθηγητή βιοηθικής και ψυχολογίας, τα 2/3 των ανθρώπων, όταν φιλιούνται τείνουν να κλίνουν το κεφάλι προς τα δεξιά, κάτι που οι ερευνητές επιμένουν ότι ως ενστικτώδη κίνηση τη διαμορφώνουν από τον καιρό που βρίσκονται ακόμη στη μήτρα.

 

5.

Για ένα και μόνο πεταχτό φιλί χρησιμοποιούμε γύρω στους 146 μύες, εκ των οποίων οι 34 βρίσκονται στο πρόσωπο. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν φιλιόμαστε καταναλώνουμε τόσες θερμίδες: ενεργοποιούμε πολύ περισσότερους μύες απ' ό,τι αν θα χρειαζόταν να περπατήσουμε μέχρι το περίπτερο και αυτή τη γνώση την οφείλουμε στα πειράματα και τις παρατηρήσεις ομάδας βρετανών ερευνητών του Rayne Institute. 

 

6. 

Τι σχέση έχει η ιστορία του φιλιού με τους αρουραίους και οι αρουραίοι με τον άνθρωπο; Φαίνεται κάπως αηδιαστικό, αλλά ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο κατέληξαν πριν από λίγο καιρό - και κατόπιν ενδελεχούς μελέτης - ότι η επιθυμία των ανθρώπων να φιλιούνται έχει τις καταβολές της σε ένα μάλλον αποκρουστικό είδος. Ως γνωστόν, άνθρωποι και αρουραίοι έχουν παρόμοιο γενετικό κώδικα. Οι επιστήμονες του Τόκιο, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι ένα είδος ποντικιού με την ονομασία "Eomaia scansoria" (μτφ.: αρχαία μητέρα) συνήθιζε να τρίβει τη μύτη του πάνω στο πρόσωπο του συντρόφου του. Με τον τρόπο αυτό αντάλλασσε φερομόνες και εκδήλωνε την επιθυμία του να ζευγαρώσει. Η θεωρία μοιάζει από αποκρουστική έως απίθανη, αλλά το θέμα είναι ότι βρήκε πολλούς στην επιστημονική κοινότητα που συμφώνησαν με αυτή τη σύνδεση... 

 

7. 

Κάποτε το φιλί απαγορεύτηκε αυστηρά στην Αγγλία. Από τον Βασιλιά Ερρίκο τον ΣΤ' και προκειμένου να σταματήσει το κύμα θανάτου που ενέσκηψε στη χώρα με τη Μαύρη Πανώλη. Αυτό συνέβη στις 16 Ιουλίου του 1439 και διήρκεσε μέχρι το 1453 (!), οπότε ευτυχώς τα ηνία της χώρας ανέλαβε η βασίλισσα Μαργαρίτα του Ανζού, η οποία και ήρε την απαγόρευση. 

 

8.

Το φιλί κάνει καλό στα δόντια. Όσοι φιλιούνται συχνά ενισχύουν την άμυνα του στόματος τους στην τερηδόνα και την οδοντική πλάκα. Βέβαια, αυτό με κανέναν τρόπο δεν σημαίνει ότι σταματάμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να φιλιόμαστε...  

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ