Το manspreading κάνει καλό στο φλερτ, λένε τώρα οι μελέτες

Το manspreading κάνει καλό στο φλερτ, λένε τώρα οι μελέτες Facebook Twitter
Όσοι έχουν πόδια ανοιχτά και απλωμένα, χωρίς επιτήδευση, είναι εκείνοι που έχουν την μεγαλύτερη επιτυχία στο αντίθετο φύλο.
5

Πριν από λίγους μήνες είχε γίνει τεράστιο θέμα με το φαινόμενο του manspreading: ολόκληρες καμπάνιες, ειδικά για τα μέσα μαζικής μεταφοράς του εξωτερικού καυτηρίαζαν την ενοχλητική συνήθεια αρκετών επιβατών να χύνονται στα καθίσματα και με τα πόδια τους να ενοχλούν - κάποτε και να παρενοχλούν - τους συνεπιβάτες τους. 

Ειδικώς, το "New Yorker" είχε αφιερώσει ολόκληρο εξώφυλλο προκειμένου να κάνει σαφείς τις προεκτάσεις του να μη σέβεται κάποιος τον ζωτικό χώρο του άλλου. Και μπορεί για την ώρα να μην υπάρχουν έρευνες ή στατιστικά στοιχεία για το πόσο ελαττώθηκαν τα κρούσματα manspreading στα τρένα, τα μετρό και τα λεωφορεία ανά την Ευρώπη, προέκυψαν, ωστόσο μελέτες που έδιναν πόντους σε αυτό τον εχθρό του savoir vivre και μάλιστα σε έναν αναπάντεχο τομέα της ζωής μας: τον ερωτικό. 

Ναι, κι όμως. Η έρευνα της Tanya Vacharkulksemsuk, από το Πανεπιστήμιο Berkeley, μεταξύ άλλων αξιοσημείωτων, είχε να προτάξει, ότι τελικά όσοι έχουν την τάση να απλώνονται και να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από εκείνον που τους αντιστοιχεί, έχουν την τάση να θεωρούνται πιο ελκυστικοί (!) στο φλερτ από άλλους πιθανούς ερωτικούς παρτενέρ που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. 

Oι φωτογραφίες, στις οποίες οι συμμετέχοντες ήταν απλωμένοι, με χέρια - πόδια ανοιχτά και απλωμένα, χωρίς επιτήδευση (ακόμη κι αν δεν ήταν στις ωραιότερες στιγμές τους) ήταν εκείνες που είχαν την μεγαλύτερη επιτυχία στο αντίθετο φύλο.

Συγκεκριμένα, ομάδα αμερικανών ερευνητών με επικεφαλής την προαναφερόμενη κυρία, μπήκαν στη διαδικασία να μελετήσουν βιντεάκια από sites που προωθούν το speed dating, ενώ ταυτοχρόνως παρακολουθούσαν τα αποτελέσματα μίας εφαρμογής στο κινητό που εξυπηρετεί επίσης τη λογική των ραντεβού μεταξύ αγνώστων. 

Τα αποτελέσματα, ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακά. Η Vacharkulksemsuk και η ομάδα της, μετά από αρκετούς μήνες παρατήρησης, συμπέρανε, ότι εκείνοι οι οποίοι απλώνονταν και ένιωθαν μια παραπάνω άνεση με το σώμα τους, ακόμη περισσότερο μάλιστα είχαν την τάση να εισβάλλουν στον ζωτικό χώρο του ραντεβού τους, ήταν εκείνοι που είχαν και τις περισσότερες επιτυχίες, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, οικονομικής κατάστασης ή εμφάνισης.  

Αντιθέτως, εκείνοι που κρατούσαν τις αποστάσεις και φρόντιζαν ώστε να μην ενοχληθεί κατά κανέναν τρόπο ο άνθρωπος που είχαν απέναντι τους, ήταν και εκείνοι στους οποίους δεν δινόταν δεύτερη ευκαιρία, ειδικά σε μια διαδικασία όπως αυτή του speed dating, όπου μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας, πρέπει να κερδίσεις τον άλλον. 

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, μετά τα βίντεο μπήκε στη διαδικασία να πειραματιστεί με τις συμπεριφορές ανθρώπων σε μία εφαρμογή για κινητά που λειτουργούσε όπως το Tinder. Συγκεκριμένα, 3 άντρες και 3 γυναίκες δέχθηκαν να φτιάξουν δύο διαφορετικά προφίλ στη συγκεκριμένη εφαρμογή. Στο πρώτο, οι φωτογραφίες τους θα τους έδειχναν σε χαλαρές στιγμές στον χώρο τους, με χέρια, πόδια και κορμό σε στάσεις που επιτρέπουν σε όλο το σώμα να απλωθεί. Στο δεύτερο προφίλ, οι φωτογραφίες θα ήταν πιο συντηρητικές, πιο επίσημες, πάντως όχι τόσο χαλαρές. 

 

Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο: οι φωτογραφίες, στις οποίες οι συμμετέχοντες ήταν απλωμένοι, με χέρια - πόδια ανοιχτά και απλωμένα, χωρίς επιτήδευση (ακόμη κι αν δεν ήταν στις ωραιότερες στιγμές τους) ήταν εκείνες που είχαν την μεγαλύτερη επιτυχία στο αντίθετο φύλο. Εκείνο που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν το γιατί είχαν τέτοια επιτυχία. 

 

"Αυτοί οι υποψήφιοι εισέπρατταν εκτός από ενδιαφέρον και σχόλια για αυτό που ενέπνεε η φωτογραφία τους. Και αυτό, υπό μορφή σχολίων από τους ενδιαφερόμενους ήταν ότι είχαν να κάνουν με κυρίαρχες προσωπικότητες, που έλεγαν πολλά ακόμη κι αν χρησιμοποιούσαν μη λεκτικά μηνύματα και ότι η όλη στάση τους μαρτυρούσε πιο ανοιχτόμυαλους, ζεστούς και άμεσους χαρακτήρες", σχολιάζει η Vacharkulksemsuk και συνεχίζει: "Βασισμένοι στα αποτελέσματα ερευνών που εκπονήσαμε με τεστ και ερωτήσεις σε χιλιάδες singles, όλο αυτό αποδεικνύει ότι ο χώρος που καταλαμβάνει κάποιος, η μη λεκτική αφήγηση ενός σώματος στον χώρο, ακόμη και η κατάληψη που μπορεί να κάνει στον δικό μας ζωτικό χώρο κάνει το άτομο πιο ελκυστικό".

 

Η ερευνητική ομάδα που δημοσίευσε τη συγκεκριμένη μελέτη στο πλαίσιο έρευνας των κοινωνικών αλλαγών και της μετάβασης από συμπεριφορές του παρελθόντος στον σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας, θεωρεί ότι υπάρχει άμεσος συσχετισμός ανάμεσα στο αίσθημα κυριαρχίας και ασφάλειας που θέλει να νιώσει κάποιος ανεξαρτήτως φύλου και γι' αυτό φυσικά υποκύπτει πιο εύκολα σε τέτοιου είδους προσωπικότητες. 

 

Την ίδια στιγμή, αυτοί οι άνθρωποι - αυτοί για τους οποίους το manspreading πήρε διαστάσεις κοινωνικού φαινομένου - βάσει της ίδιας έρευνας, φαίνεται ότι τα καταφέρνουν καλύτερα σε όλους τους τομείς της ζωής τους - στη δουλειά, στην οικογένεια, στις παρέες - ακόμη κι αν δεν θεωρούνται πάντα ευγενείς... 

 

Σ' αυτή τη ζωή κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις. 

 

Με στοιχεία από τον Guardian 

 

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
Ρε παιδιά είναι όντως τόσο διαδεδομένο το manspreading; Ώρες-ώρες νομίζω ότι μόνο εγώ δεν το έχω παρατηρήσει στα ΜΜΜ πέρα από ελάχιστες -ιστορικές σχεδόν- φορές.Κατά τα άλλα είχα δει ένα βίντεο όπου έλεγε ότι οι γυναίκες είναι αυτές που αποκλίνουν από τη πορεία τους για να περάσουν οι άνδρες στο δρόμο. Παίζει γενικά και αυτό;
Προσπαθούν μάταια οι ψευδοεπιστημονικές μεταμοντέρνες θεωρίες να επιβάλλουν τις ανόητες, ανεδαφικές, μη επιστημονικά αποδεδειγμένες, θεωρίες τους ότι όλα είναι επίκτητα και έρχεται η φύση, η βιολογία και σαρώνει όλες αυτές τις μπούρδες χωρίς να αφήνει τίποτα όρθιο. Κυρίαρχες προσωπικότητες, θράσος και αίσθημα ασφάλειας, κύριοι, γουστάρουν οι γυναίκες. Τα υπόλοιπα είναι για να πουλάνε κάτι "ακαδημαϊκοί" της πλάκας βιβλία.
Πώς σχετίονται τα δύο; Άλλο να εισβάλεις εν μέρει στο ζωτικό χώρο κάποιου με τον οποίο είστε εξ αρχής σε διαδικασία φλερτ, κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως φιλική στάση, δημιουργία οικειότητας κλπ., άλλο να φωτογραφίζεσαι φαρδύς πλατύς στον καναπέ σου, και άλλο να απλώνεις τις ποδάρες σου στα ΜΜΜ και να στριμώχνεις τους συνεπιβάτες, που ουδεμία διάθεση εχουν να αναπτύξετε στενές επαφές τρίτου τύπου. Όποιος κάνει το ένα δεν σημαίνει ότι κάνει και το άλλο.
Να σου πω πώς συνδυάζονται: Γυναίκα μόνη, ψάχνει. Να σου τον ο manspreadαράς και της μοστράρει το καμάρι που έχει ανάμεσα στα σκέλια. Εδώ είμαστε, λέει η κυρία, για έναν πούτσο είναι ό,τι πρέπει. Όχι για περισσότερα, γιατί είναι γάιδαρος.