Όταν ο Νταλί σχεδίαζε ρούχα, για να κατακτήσει τη βιομηχανία της μόδας

Όταν ο Νταλί σχεδίαζε ρούχα, για να κατακτήσει τη βιομηχανία της μόδας Facebook Twitter
0

 

τα έξι μου ήθελα να γίνω μάγειρας", θυμόταν ο Σαλβαντόρ Νταλί στην αυτοβιογραφία του. "Στα επτά μου ήθελα να γίνω ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Και οι φιλοδοξίες μου όλο και μεγάλωναν από τότε". Ο Νταλί τελικά έγινε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους καλλιτέχνες παγκοσμίως, λατρεύτηκε για τα σουρεαλιστικά του αριστουργήματα και το έργο του φιλοξενείται στις αίθουσες των μεγαλύτερων μουσείων του κόσμου. Αλλά πέρα από τα σχέδια, τους πίνακες ζωγραφικής, τα γλυπτά και τις ταινίες, η φιλοδοξία τον οδήγησε και σ' ένα άλλο δημιουργικό πεδίο με λιγότερους καμβάδες αλλά γεμάτο με πασαρέλες: τη μόδα.

Ο Νταλί πάντα έδειχνε την προτίμησή του στα άγρια και παράξενα δημιουργήματα της μόδας. Όταν ήταν μικρός συνήθιζε να πηγαίνει με tuxedo στο σχολείο του απολαμβάνοντας την αποδοκιμασία των συμμαθητών του ενώ κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το περίφημο "Aphrodisiac Dinner Jacket"του. Λάτρευε την Ιταλίδα σχεδιάστρια Elsa Schiaparelli μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο της μόδας και οι δυό τους δημιούργησαν μερικά πραγματικά περίεργα σχέδια όπως το "lobster dress"(φόρεμα αστακός) ή ένα παλτό εξοπλισμένο με συρτάρια γραφείου. Μετά τη συνάντησή του με τη Coco Chanel ο Dali άρχισε να σχεδιάζει θεατρικά κουστούμια και σκηνικά για έργα όπως τα Bacchanale και Tristan Fou. Συνεργάστηκε επίσης με τον Christian Dior και με το Harper's Bazaar. Υπάρχει επίσης και αυτό το κόσμημα το The Eye of Time, μία όχι και τόσο λεπτοδουλεμένη αφιέρωση στη ζωγραφική του που την ονόμασε The Persistence of Memory (Η Εμμονή της Μνήμης) και τα ρουμπινί χείλη-καναπές  Mae West Lips

Όταν ο Νταλί σχεδίαζε ρούχα, για να κατακτήσει τη βιομηχανία της μόδας Facebook Twitter
"Η αυτοκρατορία του Νταλί". ©Salvador Dali, Certified by Robert Descharnes
Όταν ο Νταλί σχεδίαζε ρούχα, για να κατακτήσει τη βιομηχανία της μόδας Facebook Twitter
"Μισό- μισό". Η εκδοχή του Salvador Dali για το ολόσωμο μαγιώ. ©Salvador Dali, Certified by Robert Descharnes
Όταν ο Νταλί σχεδίαζε ρούχα, για να κατακτήσει τη βιομηχανία της μόδας Facebook Twitter
“Επιστρέφοντας”. To ντεκολτέ αλλιώς. ©Salvador Dali, Certified by Robert Descharnes

Μία πρόσφατη έκθεσή στη Mayoral Galeria d'Art στη Μπαρτσελόνα υπενθύμισε στους θαυμαστές του την επιδρομή του Νταλί στο χώρο της μόδας. Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν και έξι σχέδια του ζωγράφου από το 1965, όταν συμφώνησε με τον Jack A. Winter ιδιοκτήτη μιας εταιρείας ενδυμάτων να σχεδιάσει μια σειρά από ρούχα για παραλία, μαγιό, αθλητικά ρούχα και ρούχα φθινοπώρου. Η Alas η σειρά ρούχων του Νταλί δεν γνώρισε ποτέ τη μαζική παραγωγή. Τα έξι αυτά σχέδια -που παρουσίασαν στον κόσμο ένα παράλογα μικρό ντένιμ μπικίνι, ένα παντελόνι που αποτελεί την απάντηση των οπισθίων στο ντεκολτέ και ένα τοπ "ακορντεόν"- είναι ό,τι έχει μείνει.

Όταν ο Νταλί σχεδίαζε ρούχα, για να κατακτήσει τη βιομηχανία της μόδας Facebook Twitter
Το παράλογα μικρό ντένιμ μπικίνι. ©Salvador Dali, Certified by Robert Descharnes
Όταν ο Νταλί σχεδίαζε ρούχα, για να κατακτήσει τη βιομηχανία της μόδας Facebook Twitter
"Τένις". ©Salvador Dali, Certified by Robert Descharnes

Τα σχέδια αυτά παρουσιάστηκαν σχεδόν 27 χρόνια μετά τονθάνατό του."Ο Σαλβαντόρ Νταλί δεν υπάρχει", είχε πει ο επιμελητής και κριτικός Ricard Mas. "Εξαφανίστηκε στην άπειρη απόσταση που κράτησε ανάμεσα στο φυσικά αδύνατο μουστάκι του και σε εκείνη την γουρλωμένη γεμάτη έκπληξη ματιά του. Είναι ακριβώς η απόσταση που μπορεί να προκύψει ανάμεσα στο δέος και την επιθυμία, ανάμεσα στο παγκόσμιο και το μικροσκοπικό, στο ιδιοφυές και την αρετή ή ανάμεσα σε ένα μυστικό και τη δημοσιοποίησή του".

Όταν ο Νταλί σχεδίαζε ρούχα, για να κατακτήσει τη βιομηχανία της μόδας Facebook Twitter
Το τοπ "ακορντεόν". ©Salvador Dali, Certified by Robert Descharnes

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ