Ποιος είπε ότι οι 50άρηδες δεν έχουν θέση στην αγορά εργασίας;

Ποιος είπε ότι οι 50άρηδες δεν έχουν θέση στην αγορά εργασίας; Facebook Twitter
Σύμφωνα με έρευνες, αλλά και με τα όσα λένε στελέχη επιχειρήσεων οι ώριμες ηλικίες είναι οι ιδανικότερες για υπεύθυνα πόστα για πολλούς λόγους
0

Στη σημερινή εποχή, το τέρας της ανεργίας «δαγκώνει» τους νέους και «κατασπαράζει» τους μεγαλύτερους. Η παγκόσμια πραγματικότητα της αγοράς εργασίας λέει ότι αν απλώς ζορίζονται οι άνω των 20 να βρουν δουλειά, για τους άνω των 40 – και πόσω μάλλον για τους 50άρηδες – η εύρεση εργασίας είναι ένας άθλος.


Ωστόσο, μια εταιρεία στη Sillicon Valley έρχεται να ανατρέψει τα άσχημα δεδομένα και μάλιστα με επιχειρήματα. Επιμένει να προσλαμβάνει 50άρηδες (και βάλε). Σύμφωνα με τη Maggie Leung, υποδιευθύντρια στην εταιρεία NerdWallet, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και παρέχει οικονομικές υπηρεσίες, εδώ γνώμονας για την πρόσληψη ενός ανθρώπου είναι η εμπειρία του.

Όταν εκείνη να ξεκίνησε να δουλεύει εκεί ήταν ήδη 15 χρόνια μεγαλύτερη απ' οποιονδήποτε άλλον υπάλληλο, αλλά όπως λέει από τότε τα κριτήρια άλλαξαν και φυσικά υπήρχε λόγος.

Μήπως, η χρυσή λύση τόσο στα εσωτερικά προβλήματα κάθε εταιρείας, όσο και στα ευρύτερα της κάθε οικονομίας είναι μερικοί γκριζομάλληδες;


«Όταν αναζητούμε προσωπικό, ψάχνουμε για υποψήφιους με εμπειρία σε μεγάλες αγορές υψηλών προδιαγραφών. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι είναι κανείς μεγάλος σε ηλικία και ότι έχει ξοδέψει αρκετά χρόνια σε τέτοιου είδους τριβή για να φτάσει σ' αυτό το επίπεδο», εξηγεί η Leung. Όπως λέει, από τότε που ανέλαβε εκείνη το συγκεκριμένο πόστο προσέλαβε πάνω από μία ντουζίνα εργαζομένων με τέτοιου είδους προσόντα και γύρω στα – απαγορευτικά για άλλες επιχειρήσεις – 55!

Στο μεταξύ και ενώ η ανεργία καλπάζει – και στο εξωτερικό - για τους 55άρηδες, τον Μάρτιο για παράδειγμα το ποσοστό ήταν στο 3,9% - υπάρχει και μία πιο σκληρή πραγματικότητα για εργαζόμενους σε ώριμες ηλικίες.


Σύμφωνα με την Ruth Finkelstein, συνεργαζόμενη καθηγήτρια με το πανεπιστήμιο Κολούμπια και διευθύντρια κέντρου ερευνών κοινωνικών επιστημών στις ΗΠΑ τουλάχιστον φαίνεται να εκδηλώνονται δύο τάσεις σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας. Από τη μία, λοιπόν, υπάρχουν εκείνοι που παραμένουν στην εργασιακή αρένα για μία σειρά από λόγους, όπως το ότι τους αρέσει η δουλειά τους, το ότι θέλουν να καθυστερήσουν τη συνταξιοδότηση ή απλώς για οικονομικούς λόγους.

Από την άλλη, όμως, υπάρχει και εκείνη η κατηγορία ανθρώπων που έχασε τη δουλειά της ακριβώς σ' αυτή τη δύσκολη δεκαετία των 50. Κι αυτό, όπως λέει – και δεν είναι κάτι νέο – είναι το πιο δύσκολο, αφού κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να προσλάβει 50άρηδες. Κι όμως, όπως παρατηρεί τόσο η ίδια, όσο και στελέχη άλλων επιχειρήσεων αυτές οι ηλικίες είναι οι ιδανικότερες για υπεύθυνα πόστα για πολλούς λόγους.

Όπως λέει, σε αυτή την ηλικία ξέρουν πώς «τρέχει» μια επιχείρηση και τι χρειάζεται να διορθωθεί όταν κάτι δεν πάει καλά και σίγουρα γνωρίζουν να επικοινωνούν καλύτερα με όλους, αφού κατέχουν όλων των ειδών τις διαπραγματεύσεις, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε διαπροσωπικό επίπεδο.


Μήπως, η χρυσή λύση τόσο στα εσωτερικά προβλήματα κάθε εταιρείας, όσο και στα ευρύτερα της κάθε οικονομίας είναι μερικοί γκριζομάλληδες;

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σχέση των Ελλήνων με το τατουάζ

Guest Editors / To 17% των Ελλήνων έχει τατουάζ. Γιατί το κάνουν;

Ποιος αποφασίζει τελικά για το σώμα μας; Το άτομο ή οι κοινωνικοί κανόνες; Με αφορμή νέα πανελλαδική έρευνα, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο ΠΑΜΑΚ, παρουσιάζει τα δεδομένα και αναλύει τι αλλάζει στην ελληνική κοινωνία και τι παραμένει ίδιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Πώς ντύνεται και οργανώνει τη ζωή του ένα τυφλό άτομο;

Ζούμε, ρε! / Πώς ντύνεται και οργανώνει τη ζωή του ένα τυφλό άτομο;

Πώς η μόδα μπορεί να γίνει σύμμαχος της αυτονομίας; Πώς επιλέγεις ρούχα όταν είσαι τυφλός; Η σχεδιάστρια Ευγενία Μητροσύλη μιλά για την προσβασιμότητα, την τεχνολογία και τη δύναμη της ορατότητας.
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ | ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
Mπήκαμε πρώτοι στο ολοκαίνουργιο Κλακάζ

Sneak preview / Aυτό είναι το «Κλακάζ», το νέο μαγαζί της Αβραμιώτου. Προβλέπεται γ^%μάτο.

Πάνω στις στάχτες του six d.o.g.s., στην Αβραμιώτου πάντα, γεννιέται η νέα, ενδιαφέρουσα κόλαση του Κωνσταντίνου Δαγριτζίκου. Είναι πολυεπίπεδη, ποικιλόμορφη και γεμάτη ενέργεια. Την βλέπετε πρώτοι.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ο Μάικλ Τζόρνταν κάποτε έπαιξε μπάσκετ στα Πατήσια

Αθλητισμός / Ο Μάικλ Τζόρνταν κάποτε έπαιξε μπάσκετ στα Πατήσια

Μπήκαμε στο πρώτο κλειστό γήπεδο μπάσκετ που φτιάχτηκε στην Ελλάδα και θυμηθήκαμε γιατί ο Σπόρτιγκ ήταν, είναι και θα είναι μία από τις σπουδαιότερες ομάδες της χώρας, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία αγωνίζεται.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πώς φροντίζεις 600 κυψέλες στο νησί της Καρπάθου;

Lifo Picks / Με θυμάρι, δεντρολίβανο και αγριολούλουδα, χιλιάδες μέλισσες στην Κάρπαθο φτιάχνουν το μέλι του Βαγγέλη

Ο μελισσοκόμος Βαγγέλης Γεργατσούλης μας ξεναγεί σε κάθε βήμα της διαδικασίας, από τη φροντίδα των κυψελών μέχρι την εξαγωγή και την προετοιμασία του λαχταριστού μελιού.
THE LIFO TEAM
Swedish Death Cleaning: Αν πέθαινες αύριο, τι θα άφηνες πίσω σου;

Living / Swedish Death Cleaning: Αν πέθαινες αύριο, τι θα άφηνες πίσω σου;

Δεν είναι μόδα, ούτε μια μακάβρια συνήθεια, αλλά μια απρόσμενα πρακτική μέθοδος για να κάνεις ουσιαστικό ξεσκαρτάρισμα: να απαλλαγείς από αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι, να βάλεις σε τάξη τις υποχρεώσεις σου.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Περιβάλλον / Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Με το άνοιγμα του Field Nursery, ο Jonny Bruce αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα της βρετανικής κηπουρικής, φέρνοντας μαζί του μια ιδέα του κήπου που ενώνει αισθητική, οικολογία και τρόπο ζωής.
THE LIFO TEAM
Το πορτρέτο του Πάνου, σκλάβου του BDSM και queer

Σχέσεις / Το πορτρέτο του Πάνου, σκλάβου του BDSM

Μια αποκαλυπτική κουβέντα με έναν sub (υποτακτικό ή «σκλάβο») για μία από τις πιο ακραίες ερωτικές πρακτικές και την κουλτούρα της, το ζητούμενο της οποίας, όσο σκληροπυρηνική κι αν φαντάζει, παραμένει το ίδιο: η αγάπη. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tο βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου είναι το νέο fitness trend της πόλης

Living / Tο βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου είναι το νέο fitness trend της πόλης

Μια ευγενική πολεμική τέχνη που δεν είναι μόνο αυτοάμυνα·γυμνάζει σώμα και μυαλό, προσφέρει αυτοπεποίθηση και ψυχική ηρεμία και γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΡΙΒΑ
Φτιάξαμε ινσταγκραμικούς κήπους. Ξοδέψαμε περιουσίες. Τώρα μαράθηκαν όλα.

Living / Φτιάξαμε ινσταγκραμικούς κήπους. Ξοδέψαμε περιουσίες. Τώρα μαράθηκαν όλα.

Εκτός από τάση και διακόσμηση, τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που δύσκολα επιβιώνουν στις κλιματικές συνθήκες της Αθήνας. Και αυτό δεν θα σου το πει κανείς στους χώρους που θα τα αγοράσεις.
M. HULOT