LIVE!

5 κακές σκέψεις που κάνει καθημερινά μια γυναίκα

5 κακές σκέψεις που κάνει καθημερινά μια γυναίκα Facebook Twitter
Είμαι χοντρή! Κάθε μέρα. Μπροστά στον καθρέφτη, οτιδήποτε κι αν φορούν, όσο κομψές κι αν φαίνονται, οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι δείχνουν "γεμάτες".
3


 

Δεν παίζει ρόλο η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, το αν είναι ελεύθερη ή δεσμευμένη. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μέσα στη φρενίτιδα της καθημερινότητας, μία γυναίκα κάνει πολλές αρνητικές σκέψεις, συνήθως για τον εαυτό της, που την εμποδίζουν από το να χαρεί τη δουλειά, τον σύντροφο, την οικογένεια, τους φίλους της.

Σύμφωνα με μελέτες παρακολούθησης της συμπεριφοράς, 5 τέτοιες σκέψεις «αγκυλώνουν» μία γυναίκα παραγωγικής ηλικίας, ενώ συνήθως υποχωρούν μετά τα 45, όπου η αυτοπεποίθηση από τη μια και η περί ματαιότητας αίσθηση από την άλλη «εξουδετερώνουν» τέτοιου είδους αρνητικούς συνειρμούς. Και ενώ εσείς την βλέπετε να χαμογελάει με άνεση ή βιαστική να σας προσπερνάει για να προλάβει το Μετρό, εκείνη συνήθως μπορεί να βασανίζεται από μαύρες σκέψεις, που κάλλιστα τις κάνει και ένας άντρας, αλλά η ζωή και ο κοινωνικός ιστός τον έχει εκπαιδεύσει να αντιδρά αλλιώς... 

  

«Είμαι χοντρή»

Έτσι ακριβώς. Με αυτή τη διατύπωση και αυτές τις λέξεις, έστω και από μέσα τους. Κάθε μέρα. Μπροστά στον καθρέφτη, οτιδήποτε κι αν φορούν, όσο κομψές κι αν φαίνονται, οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι δείχνουν "γεμάτες". Δεν έχει να κάνει με το μορφωτικό επίπεδο, λένε οι ειδικοί. Έχει να κάνει με τα σύγχρονα κοινωνικά πρότυπα, που «πυροβολούν» τις γυναίκες από παντού. Όσο κι αν κόπτονται κάποια Μέσα, λένε, ψυχολόγοι με εμπειρία ετών σε περιπτώσεις γυναικών με διαταραχές όρεξης, η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι μια ζουμερή γυναίκα δεν είναι αποδεκτή. Πώς αντιστρέφεται αυτή η σκέψη; Με αγάπη για τον εαυτό μας, κυρίως. Κανείς δεν θεωρεί «κουσούρι», κάτι που αγαπάμε εμείς, λένε οι ψυχολόγοι. Δίαιτες, διατροφές, είναι στο πρόγραμμα, αλλά αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη, τις περισσότερες φορές είναι αυτό που θέλουμε να δούμε.

 

«Δεν είμαι αρκετά ικανή / έξυπνη / όμορφη» 

Γενικώς. Ως ερωτικές σύντροφοι, εργαζόμενες, μητέρες, μπαίνουν διαρκώς στη διαδικασία να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τη φίλη, την προϊσταμένη, τη γειτόνισσα. Και, ναι, η ζωή δια του συγκριτικού πίνακα πάει μπροστά καλώς ή κακώς, όμως, δεν χρειάζεται να μας «καταπιεί». Γιαγιάδες και γενικώς παλιότερες γενιές συνήθιζαν να λένε ότι δεν πρέπει να ζηλεύεις ή να κοιτάς την ευτυχία ή την τύχη του διπλανού σου. Η παραγωγική σκέψη σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν ξέρεις πώς ο άλλος έφτασε σ’ αυτά τα επίπεδα «ευτυχίας / επιτυχίας». Πόση επαφή με την πραγματικότητα έχει αυτό που περιγράφει ή παριστάνει ότι ζει; Οι πολύ ιδανικές καταστάσεις – η τέλεια μαμά, η τέλεια σύζυγος, η τέλεια ερωμένη – συνήθως πίσω τους κρύβουν δυσάρεστες ή έστω άβολες αλήθειες.

 

«Γερνάω» 

Ναι, η φύση είναι λίγο περισσότερο εκδικητική με τις γυναίκες. Τα άσπρα μαλλιά δεν θεωρούνται γοητεία, όπως συμβαίνει με τους άντρες και η βιολογία λέει ότι στην ευαίσθητη γυναικεία επιδερμίδα ο χρόνος «γράφει» πιο εύκολα. Οι αισθητικές επεμβάσεις, ειδικώς όταν γίνουν συνήθεια έχουν τα ακριβώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα και είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα, η σκέψη ότι δεν είσαι πια... στα καλύτερα σου, δεν βοηθά και πολύ. Ξεχνάμε, ωστόσο, την εμπειρία, λένε οι ψυχοθεραπευτές. Τα οφέλη γνώσης που κερδίσαμε με κόπο. Και το γεγονός ότι – ναι – υπάρχει γοητεία και χάρη σε κάθε ηλικία. Κι ότι οι γυναίκες με ρυτιδούλες γύρω από τα μάτια είναι πιο επιθυμητές απ’ όσες έχουν «πειράξει» ή παραμορφώσει τα χαρακτηρισιτκά τους.

«Κανείς δεν με νοιάζεται πραγματικά»

Το ακριβώς αντίθετο όλων των παραπάνω. Κάποια που τα καταφέρνει σε όλα, είναι «κελεπούρι» στις δυτικές κοινωνίες. Άψογη ερωμένη και καλή μητέρα και σωστή επαγγελματίας και τελοσπάντων όλοι κάτι ζητούν από αυτήν, αλλά κανείς δεν νοιάζεται για το τι πραγματικά θέλει, αν περνάει καλά, αν θα ήθελε μία χείρα βοηθείας σε κάτι. Πολλές γυναίκες «βυθίζονται» σ’ αυτή την καθόλου αισιόδοξη σκέψη μέσα στην ημέρα, φοβούνται να δείξουν τις αδυναμίες τους και «σπάνε» με τις πιο –φαινομενικά – ανόητες αφορμές. Είναι, όμως, μια πραγματικότητα. Εδώ προτείνονται τα «όχι» που πρέπει πολλές φορές να λέμε στη ζωή και η απαίτηση για βοήθεια. Χρειάζεται να αποβάλλουμε την πεποίθηση ότι τα μπορούμε όλα και τα καταφέρνουμε παντού.

 

«Αν αποτύχω, θα...» 

Συμπληρώστε ό,τι θέλετε. «Αν αποτύχω θα απολυθώ, αν αποτύχω θα χωρίσω, αν αποτύχω θα χάσω φίλους / χρήματα / ευκαιρίες»... Γενικώς, η αποτυχία ισοδυναμεί με καταστροφή, ειδικά για τον γυναικείο πληθυσμό, ο οποίος ακόμη και σήμερα βιώνει ανισότητα στην ιεραρχία της εργασίας, στις απολαβές, σε πολλά πεδία της κοινωνικής ζωής. Κι όμως. Έχει γίνει πλέον μάθημα – κυρίως, στον κόσμο των επιχειρήσεων – ότι και η αποτυχία είναι μία μορφή προόδου. Συνειδητοποιούμε τι πήγε λάθος, διορθώνουμε, δοκιμάζουμε ξανά, πηγαίνουμε παρακάτω. Το “worst case scenario”, μπορεί να είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την επόμενη επιτυχία. Το “trial error” το σέβονται οικονομικοί κολοσσοί και πολιτικοί ηγέτες πρώτης γραμμής. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν...

Με στοιχεία από το Lifehack  

3

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Ισχύουν τα άνωθεν με κάποιες παρατηρήσεις στο θέμα: γερνάω.Είναι άστοχο να γράφετε ότι η φύση είναι πιό εκδικητική προς τις γυναίκες. Η πατριαρχική κοινωνία έχει κατασκευάσει μια καθαρή μπούρδα που την ονομάζει "φύση" για να ψαρώνουν οι γυναίκες και να σκέφτονται ως πραγματικότητα τα όσα γράψατε κι ακόμα περισσότερα εξίσου βλακώδη. Συμφέρει τέτοια "φύση" απο πολλές απόψεις. Κατ'αρχήν τα άσπρα μαλλιά δεν είναι περισσότερο γεροντίστικα σε μια γυναίκα απο ότι σε ένα άντρα -οι κατασκευασμένες αντιλήψεις τα παρουσιάζουν έτσι ώστε να επιτυγχάνεται αισίως η (εμπορικότατη εκτός των άλλων)συμμόρφωση των γυναικών και να πανικοβάλλονται μπροστά σε κάτι που είναι όντως φυσικό αλλά Και όμορφο! Ενα σωρό γυναίκες επιτέλους έχουν αρχίσει να απελευθερώνονται απο αυτό το επιβαλλόμενο σύνδρομο της υποχρεωτικής Βαφής. Ωστόσο, εφόσον θεωρείται οκ να εχουν όλες άνω των 45-50 κατάξανθα μαλλιά γιατί να μη μπορούν άνετα να το κάνουν και οι άντρες -όσοι το θέλουν, με ό,τι χρώμα γουστάρουν; Γιατί λέγονται περιφρονητικά .."βαψομαλλιάδες";Οσο για το δερμα των γυναικών, είναι λογικό να φθείρεται πρόωρα καθώς μέσα απο αυτή την υπέρογκη ανασφάλεια που τους καλλιεργείται υποχρεώνονται να πνίγουν το πρόσωπό τους με "καλλωπιστικές" κρεμες όλων των ειδών που αναγκάζουν το δέρμα τους να ασφυκτιά -κάτω απο τόνους μεηκ-απ. Οκ. Δική τους ευθύνη. Να μην ξεχνάμε πάντως οτι υπάρχουν τόσοι γερασμένοι άντρες, με καράφλες και κοιλάρες και πεσμένα στήθη και δεν συμμαζεύεται - καθόλου καλύτεροι απο τις αντίστοιχες γυναίκες. Ποιό είναι ακριβώς το πρόβλημα; Γιατί αλήθεια ο σεξισμός ακόμα βαράει κόκκινο;Και γιατί πρέπει να Δέχονται οι γυναίκες Τόσες Μαλακίες στο όνομα μιας ολότελα Ηλίθιας άποψης για μια Ψεύτικη "Φύση";