5 κακές σκέψεις που κάνει καθημερινά μια γυναίκα

5 κακές σκέψεις που κάνει καθημερινά μια γυναίκα Facebook Twitter
Είμαι χοντρή! Κάθε μέρα. Μπροστά στον καθρέφτη, οτιδήποτε κι αν φορούν, όσο κομψές κι αν φαίνονται, οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι δείχνουν "γεμάτες".
3


 

Δεν παίζει ρόλο η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, το αν είναι ελεύθερη ή δεσμευμένη. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μέσα στη φρενίτιδα της καθημερινότητας, μία γυναίκα κάνει πολλές αρνητικές σκέψεις, συνήθως για τον εαυτό της, που την εμποδίζουν από το να χαρεί τη δουλειά, τον σύντροφο, την οικογένεια, τους φίλους της.

Σύμφωνα με μελέτες παρακολούθησης της συμπεριφοράς, 5 τέτοιες σκέψεις «αγκυλώνουν» μία γυναίκα παραγωγικής ηλικίας, ενώ συνήθως υποχωρούν μετά τα 45, όπου η αυτοπεποίθηση από τη μια και η περί ματαιότητας αίσθηση από την άλλη «εξουδετερώνουν» τέτοιου είδους αρνητικούς συνειρμούς. Και ενώ εσείς την βλέπετε να χαμογελάει με άνεση ή βιαστική να σας προσπερνάει για να προλάβει το Μετρό, εκείνη συνήθως μπορεί να βασανίζεται από μαύρες σκέψεις, που κάλλιστα τις κάνει και ένας άντρας, αλλά η ζωή και ο κοινωνικός ιστός τον έχει εκπαιδεύσει να αντιδρά αλλιώς... 

  

«Είμαι χοντρή»

Έτσι ακριβώς. Με αυτή τη διατύπωση και αυτές τις λέξεις, έστω και από μέσα τους. Κάθε μέρα. Μπροστά στον καθρέφτη, οτιδήποτε κι αν φορούν, όσο κομψές κι αν φαίνονται, οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι δείχνουν "γεμάτες". Δεν έχει να κάνει με το μορφωτικό επίπεδο, λένε οι ειδικοί. Έχει να κάνει με τα σύγχρονα κοινωνικά πρότυπα, που «πυροβολούν» τις γυναίκες από παντού. Όσο κι αν κόπτονται κάποια Μέσα, λένε, ψυχολόγοι με εμπειρία ετών σε περιπτώσεις γυναικών με διαταραχές όρεξης, η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι μια ζουμερή γυναίκα δεν είναι αποδεκτή. Πώς αντιστρέφεται αυτή η σκέψη; Με αγάπη για τον εαυτό μας, κυρίως. Κανείς δεν θεωρεί «κουσούρι», κάτι που αγαπάμε εμείς, λένε οι ψυχολόγοι. Δίαιτες, διατροφές, είναι στο πρόγραμμα, αλλά αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη, τις περισσότερες φορές είναι αυτό που θέλουμε να δούμε.

 

«Δεν είμαι αρκετά ικανή / έξυπνη / όμορφη» 

Γενικώς. Ως ερωτικές σύντροφοι, εργαζόμενες, μητέρες, μπαίνουν διαρκώς στη διαδικασία να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τη φίλη, την προϊσταμένη, τη γειτόνισσα. Και, ναι, η ζωή δια του συγκριτικού πίνακα πάει μπροστά καλώς ή κακώς, όμως, δεν χρειάζεται να μας «καταπιεί». Γιαγιάδες και γενικώς παλιότερες γενιές συνήθιζαν να λένε ότι δεν πρέπει να ζηλεύεις ή να κοιτάς την ευτυχία ή την τύχη του διπλανού σου. Η παραγωγική σκέψη σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν ξέρεις πώς ο άλλος έφτασε σ’ αυτά τα επίπεδα «ευτυχίας / επιτυχίας». Πόση επαφή με την πραγματικότητα έχει αυτό που περιγράφει ή παριστάνει ότι ζει; Οι πολύ ιδανικές καταστάσεις – η τέλεια μαμά, η τέλεια σύζυγος, η τέλεια ερωμένη – συνήθως πίσω τους κρύβουν δυσάρεστες ή έστω άβολες αλήθειες.

 

«Γερνάω» 

Ναι, η φύση είναι λίγο περισσότερο εκδικητική με τις γυναίκες. Τα άσπρα μαλλιά δεν θεωρούνται γοητεία, όπως συμβαίνει με τους άντρες και η βιολογία λέει ότι στην ευαίσθητη γυναικεία επιδερμίδα ο χρόνος «γράφει» πιο εύκολα. Οι αισθητικές επεμβάσεις, ειδικώς όταν γίνουν συνήθεια έχουν τα ακριβώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα και είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα, η σκέψη ότι δεν είσαι πια... στα καλύτερα σου, δεν βοηθά και πολύ. Ξεχνάμε, ωστόσο, την εμπειρία, λένε οι ψυχοθεραπευτές. Τα οφέλη γνώσης που κερδίσαμε με κόπο. Και το γεγονός ότι – ναι – υπάρχει γοητεία και χάρη σε κάθε ηλικία. Κι ότι οι γυναίκες με ρυτιδούλες γύρω από τα μάτια είναι πιο επιθυμητές απ’ όσες έχουν «πειράξει» ή παραμορφώσει τα χαρακτηρισιτκά τους.

«Κανείς δεν με νοιάζεται πραγματικά»

Το ακριβώς αντίθετο όλων των παραπάνω. Κάποια που τα καταφέρνει σε όλα, είναι «κελεπούρι» στις δυτικές κοινωνίες. Άψογη ερωμένη και καλή μητέρα και σωστή επαγγελματίας και τελοσπάντων όλοι κάτι ζητούν από αυτήν, αλλά κανείς δεν νοιάζεται για το τι πραγματικά θέλει, αν περνάει καλά, αν θα ήθελε μία χείρα βοηθείας σε κάτι. Πολλές γυναίκες «βυθίζονται» σ’ αυτή την καθόλου αισιόδοξη σκέψη μέσα στην ημέρα, φοβούνται να δείξουν τις αδυναμίες τους και «σπάνε» με τις πιο –φαινομενικά – ανόητες αφορμές. Είναι, όμως, μια πραγματικότητα. Εδώ προτείνονται τα «όχι» που πρέπει πολλές φορές να λέμε στη ζωή και η απαίτηση για βοήθεια. Χρειάζεται να αποβάλλουμε την πεποίθηση ότι τα μπορούμε όλα και τα καταφέρνουμε παντού.

 

«Αν αποτύχω, θα...» 

Συμπληρώστε ό,τι θέλετε. «Αν αποτύχω θα απολυθώ, αν αποτύχω θα χωρίσω, αν αποτύχω θα χάσω φίλους / χρήματα / ευκαιρίες»... Γενικώς, η αποτυχία ισοδυναμεί με καταστροφή, ειδικά για τον γυναικείο πληθυσμό, ο οποίος ακόμη και σήμερα βιώνει ανισότητα στην ιεραρχία της εργασίας, στις απολαβές, σε πολλά πεδία της κοινωνικής ζωής. Κι όμως. Έχει γίνει πλέον μάθημα – κυρίως, στον κόσμο των επιχειρήσεων – ότι και η αποτυχία είναι μία μορφή προόδου. Συνειδητοποιούμε τι πήγε λάθος, διορθώνουμε, δοκιμάζουμε ξανά, πηγαίνουμε παρακάτω. Το “worst case scenario”, μπορεί να είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την επόμενη επιτυχία. Το “trial error” το σέβονται οικονομικοί κολοσσοί και πολιτικοί ηγέτες πρώτης γραμμής. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν...

Με στοιχεία από το Lifehack  

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Back to school με στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Εκπαίδευση / Back to school με στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Στο μάθημα της πρόληψης γονείς και παιδιά παίρνουν άριστα, κάνοντας στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών στον δρόμο για το σχολείο, προκειμένου οι μαθητές να κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στον προληπτικό έλεγχο «Νέα σχολική χρονιά – Back to school».
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

Υγεία & Σώμα / Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

«Είμαστε ό,τι τρώμε», έλεγε ο Ιπποκράτης και τα λόγια του επιβεβαιώνονται καθημερινά μέσα από τις ιστορίες των μαθητών, των εφήβων και των ενηλίκων που διατρέφονται σωστά και γίνονται υπερήρωες της δικής τους καθημερινότητας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Συνεντεύξεις / Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και «πατέρας» της θετικής ψυχολογίας στην Ελλάδα μιλά στη LiFO για τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, την εποχή μας αλλά και για το πώς μπορεί η ζωή μας να έχει νόημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Ισχύουν τα άνωθεν με κάποιες παρατηρήσεις στο θέμα: γερνάω.Είναι άστοχο να γράφετε ότι η φύση είναι πιό εκδικητική προς τις γυναίκες. Η πατριαρχική κοινωνία έχει κατασκευάσει μια καθαρή μπούρδα που την ονομάζει "φύση" για να ψαρώνουν οι γυναίκες και να σκέφτονται ως πραγματικότητα τα όσα γράψατε κι ακόμα περισσότερα εξίσου βλακώδη. Συμφέρει τέτοια "φύση" απο πολλές απόψεις. Κατ'αρχήν τα άσπρα μαλλιά δεν είναι περισσότερο γεροντίστικα σε μια γυναίκα απο ότι σε ένα άντρα -οι κατασκευασμένες αντιλήψεις τα παρουσιάζουν έτσι ώστε να επιτυγχάνεται αισίως η (εμπορικότατη εκτός των άλλων)συμμόρφωση των γυναικών και να πανικοβάλλονται μπροστά σε κάτι που είναι όντως φυσικό αλλά Και όμορφο! Ενα σωρό γυναίκες επιτέλους έχουν αρχίσει να απελευθερώνονται απο αυτό το επιβαλλόμενο σύνδρομο της υποχρεωτικής Βαφής. Ωστόσο, εφόσον θεωρείται οκ να εχουν όλες άνω των 45-50 κατάξανθα μαλλιά γιατί να μη μπορούν άνετα να το κάνουν και οι άντρες -όσοι το θέλουν, με ό,τι χρώμα γουστάρουν; Γιατί λέγονται περιφρονητικά .."βαψομαλλιάδες";Οσο για το δερμα των γυναικών, είναι λογικό να φθείρεται πρόωρα καθώς μέσα απο αυτή την υπέρογκη ανασφάλεια που τους καλλιεργείται υποχρεώνονται να πνίγουν το πρόσωπό τους με "καλλωπιστικές" κρεμες όλων των ειδών που αναγκάζουν το δέρμα τους να ασφυκτιά -κάτω απο τόνους μεηκ-απ. Οκ. Δική τους ευθύνη. Να μην ξεχνάμε πάντως οτι υπάρχουν τόσοι γερασμένοι άντρες, με καράφλες και κοιλάρες και πεσμένα στήθη και δεν συμμαζεύεται - καθόλου καλύτεροι απο τις αντίστοιχες γυναίκες. Ποιό είναι ακριβώς το πρόβλημα; Γιατί αλήθεια ο σεξισμός ακόμα βαράει κόκκινο;Και γιατί πρέπει να Δέχονται οι γυναίκες Τόσες Μαλακίες στο όνομα μιας ολότελα Ηλίθιας άποψης για μια Ψεύτικη "Φύση";

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ