5 κακές σκέψεις που κάνει καθημερινά μια γυναίκα

5 κακές σκέψεις που κάνει καθημερινά μια γυναίκα Facebook Twitter
Είμαι χοντρή! Κάθε μέρα. Μπροστά στον καθρέφτη, οτιδήποτε κι αν φορούν, όσο κομψές κι αν φαίνονται, οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι δείχνουν "γεμάτες".
3


 

Δεν παίζει ρόλο η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, το αν είναι ελεύθερη ή δεσμευμένη. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μέσα στη φρενίτιδα της καθημερινότητας, μία γυναίκα κάνει πολλές αρνητικές σκέψεις, συνήθως για τον εαυτό της, που την εμποδίζουν από το να χαρεί τη δουλειά, τον σύντροφο, την οικογένεια, τους φίλους της.

Σύμφωνα με μελέτες παρακολούθησης της συμπεριφοράς, 5 τέτοιες σκέψεις «αγκυλώνουν» μία γυναίκα παραγωγικής ηλικίας, ενώ συνήθως υποχωρούν μετά τα 45, όπου η αυτοπεποίθηση από τη μια και η περί ματαιότητας αίσθηση από την άλλη «εξουδετερώνουν» τέτοιου είδους αρνητικούς συνειρμούς. Και ενώ εσείς την βλέπετε να χαμογελάει με άνεση ή βιαστική να σας προσπερνάει για να προλάβει το Μετρό, εκείνη συνήθως μπορεί να βασανίζεται από μαύρες σκέψεις, που κάλλιστα τις κάνει και ένας άντρας, αλλά η ζωή και ο κοινωνικός ιστός τον έχει εκπαιδεύσει να αντιδρά αλλιώς... 

  

«Είμαι χοντρή»

Έτσι ακριβώς. Με αυτή τη διατύπωση και αυτές τις λέξεις, έστω και από μέσα τους. Κάθε μέρα. Μπροστά στον καθρέφτη, οτιδήποτε κι αν φορούν, όσο κομψές κι αν φαίνονται, οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι δείχνουν "γεμάτες". Δεν έχει να κάνει με το μορφωτικό επίπεδο, λένε οι ειδικοί. Έχει να κάνει με τα σύγχρονα κοινωνικά πρότυπα, που «πυροβολούν» τις γυναίκες από παντού. Όσο κι αν κόπτονται κάποια Μέσα, λένε, ψυχολόγοι με εμπειρία ετών σε περιπτώσεις γυναικών με διαταραχές όρεξης, η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι μια ζουμερή γυναίκα δεν είναι αποδεκτή. Πώς αντιστρέφεται αυτή η σκέψη; Με αγάπη για τον εαυτό μας, κυρίως. Κανείς δεν θεωρεί «κουσούρι», κάτι που αγαπάμε εμείς, λένε οι ψυχολόγοι. Δίαιτες, διατροφές, είναι στο πρόγραμμα, αλλά αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη, τις περισσότερες φορές είναι αυτό που θέλουμε να δούμε.

 

«Δεν είμαι αρκετά ικανή / έξυπνη / όμορφη» 

Γενικώς. Ως ερωτικές σύντροφοι, εργαζόμενες, μητέρες, μπαίνουν διαρκώς στη διαδικασία να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τη φίλη, την προϊσταμένη, τη γειτόνισσα. Και, ναι, η ζωή δια του συγκριτικού πίνακα πάει μπροστά καλώς ή κακώς, όμως, δεν χρειάζεται να μας «καταπιεί». Γιαγιάδες και γενικώς παλιότερες γενιές συνήθιζαν να λένε ότι δεν πρέπει να ζηλεύεις ή να κοιτάς την ευτυχία ή την τύχη του διπλανού σου. Η παραγωγική σκέψη σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν ξέρεις πώς ο άλλος έφτασε σ’ αυτά τα επίπεδα «ευτυχίας / επιτυχίας». Πόση επαφή με την πραγματικότητα έχει αυτό που περιγράφει ή παριστάνει ότι ζει; Οι πολύ ιδανικές καταστάσεις – η τέλεια μαμά, η τέλεια σύζυγος, η τέλεια ερωμένη – συνήθως πίσω τους κρύβουν δυσάρεστες ή έστω άβολες αλήθειες.

 

«Γερνάω» 

Ναι, η φύση είναι λίγο περισσότερο εκδικητική με τις γυναίκες. Τα άσπρα μαλλιά δεν θεωρούνται γοητεία, όπως συμβαίνει με τους άντρες και η βιολογία λέει ότι στην ευαίσθητη γυναικεία επιδερμίδα ο χρόνος «γράφει» πιο εύκολα. Οι αισθητικές επεμβάσεις, ειδικώς όταν γίνουν συνήθεια έχουν τα ακριβώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα και είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα, η σκέψη ότι δεν είσαι πια... στα καλύτερα σου, δεν βοηθά και πολύ. Ξεχνάμε, ωστόσο, την εμπειρία, λένε οι ψυχοθεραπευτές. Τα οφέλη γνώσης που κερδίσαμε με κόπο. Και το γεγονός ότι – ναι – υπάρχει γοητεία και χάρη σε κάθε ηλικία. Κι ότι οι γυναίκες με ρυτιδούλες γύρω από τα μάτια είναι πιο επιθυμητές απ’ όσες έχουν «πειράξει» ή παραμορφώσει τα χαρακτηρισιτκά τους.

«Κανείς δεν με νοιάζεται πραγματικά»

Το ακριβώς αντίθετο όλων των παραπάνω. Κάποια που τα καταφέρνει σε όλα, είναι «κελεπούρι» στις δυτικές κοινωνίες. Άψογη ερωμένη και καλή μητέρα και σωστή επαγγελματίας και τελοσπάντων όλοι κάτι ζητούν από αυτήν, αλλά κανείς δεν νοιάζεται για το τι πραγματικά θέλει, αν περνάει καλά, αν θα ήθελε μία χείρα βοηθείας σε κάτι. Πολλές γυναίκες «βυθίζονται» σ’ αυτή την καθόλου αισιόδοξη σκέψη μέσα στην ημέρα, φοβούνται να δείξουν τις αδυναμίες τους και «σπάνε» με τις πιο –φαινομενικά – ανόητες αφορμές. Είναι, όμως, μια πραγματικότητα. Εδώ προτείνονται τα «όχι» που πρέπει πολλές φορές να λέμε στη ζωή και η απαίτηση για βοήθεια. Χρειάζεται να αποβάλλουμε την πεποίθηση ότι τα μπορούμε όλα και τα καταφέρνουμε παντού.

 

«Αν αποτύχω, θα...» 

Συμπληρώστε ό,τι θέλετε. «Αν αποτύχω θα απολυθώ, αν αποτύχω θα χωρίσω, αν αποτύχω θα χάσω φίλους / χρήματα / ευκαιρίες»... Γενικώς, η αποτυχία ισοδυναμεί με καταστροφή, ειδικά για τον γυναικείο πληθυσμό, ο οποίος ακόμη και σήμερα βιώνει ανισότητα στην ιεραρχία της εργασίας, στις απολαβές, σε πολλά πεδία της κοινωνικής ζωής. Κι όμως. Έχει γίνει πλέον μάθημα – κυρίως, στον κόσμο των επιχειρήσεων – ότι και η αποτυχία είναι μία μορφή προόδου. Συνειδητοποιούμε τι πήγε λάθος, διορθώνουμε, δοκιμάζουμε ξανά, πηγαίνουμε παρακάτω. Το “worst case scenario”, μπορεί να είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την επόμενη επιτυχία. Το “trial error” το σέβονται οικονομικοί κολοσσοί και πολιτικοί ηγέτες πρώτης γραμμής. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν...

Με στοιχεία από το Lifehack  

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT

σχόλια

3 σχόλια
Ισχύουν τα άνωθεν με κάποιες παρατηρήσεις στο θέμα: γερνάω.Είναι άστοχο να γράφετε ότι η φύση είναι πιό εκδικητική προς τις γυναίκες. Η πατριαρχική κοινωνία έχει κατασκευάσει μια καθαρή μπούρδα που την ονομάζει "φύση" για να ψαρώνουν οι γυναίκες και να σκέφτονται ως πραγματικότητα τα όσα γράψατε κι ακόμα περισσότερα εξίσου βλακώδη. Συμφέρει τέτοια "φύση" απο πολλές απόψεις. Κατ'αρχήν τα άσπρα μαλλιά δεν είναι περισσότερο γεροντίστικα σε μια γυναίκα απο ότι σε ένα άντρα -οι κατασκευασμένες αντιλήψεις τα παρουσιάζουν έτσι ώστε να επιτυγχάνεται αισίως η (εμπορικότατη εκτός των άλλων)συμμόρφωση των γυναικών και να πανικοβάλλονται μπροστά σε κάτι που είναι όντως φυσικό αλλά Και όμορφο! Ενα σωρό γυναίκες επιτέλους έχουν αρχίσει να απελευθερώνονται απο αυτό το επιβαλλόμενο σύνδρομο της υποχρεωτικής Βαφής. Ωστόσο, εφόσον θεωρείται οκ να εχουν όλες άνω των 45-50 κατάξανθα μαλλιά γιατί να μη μπορούν άνετα να το κάνουν και οι άντρες -όσοι το θέλουν, με ό,τι χρώμα γουστάρουν; Γιατί λέγονται περιφρονητικά .."βαψομαλλιάδες";Οσο για το δερμα των γυναικών, είναι λογικό να φθείρεται πρόωρα καθώς μέσα απο αυτή την υπέρογκη ανασφάλεια που τους καλλιεργείται υποχρεώνονται να πνίγουν το πρόσωπό τους με "καλλωπιστικές" κρεμες όλων των ειδών που αναγκάζουν το δέρμα τους να ασφυκτιά -κάτω απο τόνους μεηκ-απ. Οκ. Δική τους ευθύνη. Να μην ξεχνάμε πάντως οτι υπάρχουν τόσοι γερασμένοι άντρες, με καράφλες και κοιλάρες και πεσμένα στήθη και δεν συμμαζεύεται - καθόλου καλύτεροι απο τις αντίστοιχες γυναίκες. Ποιό είναι ακριβώς το πρόβλημα; Γιατί αλήθεια ο σεξισμός ακόμα βαράει κόκκινο;Και γιατί πρέπει να Δέχονται οι γυναίκες Τόσες Μαλακίες στο όνομα μιας ολότελα Ηλίθιας άποψης για μια Ψεύτικη "Φύση";