5 ανόητες συμβουλές για το πώς να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό ...

5 ανόητες συμβουλές για το πώς να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό ... Facebook Twitter
Κατά καιρούς, γράφονται κατεβατά με συμβουλές αυτοβοήθειας σε ζητήματα χωρισμών. Οι μισές από αυτές τις συμβουλές δεν έχουν καμία ρεαλιστική βάση.
4

Κατά καιρούς, γράφονται κατεβατά με συμβουλές αυτοβοήθειας σε ζητήματα χωρισμών. Οι μισές από αυτές τις συμβουλές δεν έχουν καμία ρεαλιστική βάση. «Μην του / της τηλεφωνήσεις», «θρήνησε όσο θέλεις», «πάρε τον χρόνο σου», «βρες μια καινούρια ασχολία», «άλλαξε το χτένισμα σου για να νιώσεις καλύτερα» και τελοσπάντων ευχαριστούμε πολύ, τα έχουμε κάνει όλα αυτά κάποια εκ των οποίων δεν βοηθούν πουθενά.

 Αντιθέτως, επιδεινώνουν την κακή ψυχολογική μας κατάσταση, μας στρεσάρουν περισσότερο και νομίζουμε ότι επειδή δεν ξεπερνάμε κάποια πράγματα, πάσχουμε από κάποιο είδος συναισθηματικής ανωριμότητας... Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες και άρθρα ψυχοθεραπευτών σε επιστημονικά έντυπα και εφημερίδες, είναι χάσιμο χρόνου για έναν χωρισμένο το να προσπαθεί να αποτρέψει τον εαυτό του από το να τηλεφωνήσει σ' αυτόν που ακόμα αγαπά, να κλάψει ή να κάνει οτιδήποτε τον "αναγκάζει" εκείνη τη δεδομένη στιγμή ο συνδυασμός "ψυχής – μυαλού – σώματος", που υποφέρουν από την απώλεια.

 

Είναι απολύτως λογικό – να ψαχουλεύουμε ακόμη το Facebook, να επιδιώκουμε κάποια μορφή επαφής, να ταραζόμαστε, να θεωρούμε εαυτόν «εμπλεκόμενο». Γιατί πολύ απλά είμαστε.

  

Βάσει των όσων καταγράφονται στη σύγχρονη συμβουλευτική, δεν προκύπτει καμία ωφέλεια από το να μένεις «μακριά». Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, τους πρώτους μήνες (που μπορεί να «αγγίξουν» και τα δύο χρόνια του χωρισμού), είναι απολύτως λογικό – να ψαχουλεύουμε ακόμη το Facebook, να επιδιώκουμε κάποια μορφή επαφής, να ταραζόμαστε, να θεωρούμε εαυτόν «εμπλεκόμενο». Γιατί πολύ απλά είμαστε. Είναι σπουδαίο το να ξεπερνάμε καταστάσεις εύκολα, αλλά όπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν είμαστε τόσο κυνικοί όσο θα θέλαμε.

Η ανθρώπινη ψυχή, ασχέτως αν ο... κάτοχος της, πήγε παρακάτω σ' αυτή τη ζωή, μένει κοντά στον/-ην για καιρό, για την ίδια περίπου χρονική διάρκεια που απαιτεί μία σοβαρή σωματική πληγή για να επουλωθεί. Γι' αυτό και πολύ συχνά, αν όχι πάντα, οι σωματικές αντιδράσεις μας, όταν τυχαία συναντιόμαστε με αυτόν/-ην που δεν πρέπει, είναι σφίξιμο στο στομάχι, μούδιασμα, ζαλάδα, κάποτε ακόμη και ανακάτεμα.

Δεν είναι ότι μας συμφέρει αυτή η εκδοχή. Φυσικά και θα κλάψουμε όσο θέλουμε και τον χρόνο μας θα πάρουμε και, αν έτσι νιώθουμε, μπορεί να γίνουν και ακρότητες, άλλωστε τι έρωτας θα ήταν χωρίς αυτές; Είναι ότι, όντως, κάποια πράγματα δεν περνούν με γιατροσόφια. Και κάποιες σχέσεις δεν ξεπερνιούνται ποτέ, ασχέτως, αν ζούμε σε μια εποχή που αντιμετωπίζει τον πόνο σαν 5χρονο και έχει μάθει να τρέχει παρακάτω, πριν αφομοιώσει και αποδελτιώσει σωστά αυτό που προηγήθηκε....

Mε στοιχεία από Guardian, Observer, The New York Magazine 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

2 σχόλια
"...Και κάποιες σχέσεις δεν ξεπερνιούνται ποτέ, ασχέτως, αν ζούμε σε μια εποχή που αντιμετωπίζει τον πόνο σαν 5χρονο και έχει μάθει να τρέχει παρακάτω, πριν αφομοιώσει και αποδελτιώσει σωστά αυτό που προηγήθηκε...." Μεγάλη αλήθεια.
"Είναι απολύτως λογικό – να ψαχουλεύουμε ακόμη το Facebook, να επιδιώκουμε κάποια μορφή επαφής, να ταραζόμαστε, να θεωρούμε εαυτόν «εμπλεκόμενο». Γιατί πολύ απλά είμαστε."Τραγικότερες συμβουλές από τους Guardian, Observer, NY Magazine δεν νομίζω να έχω διαβάσει. :)Τι νόημα έχει να βλέπει κάποιος/κάποια τι κάνει ο η πρώην/πρώην; Για να μένεις μια ζωή κολλημένος/η; Ή να συνεχίζεις να χαλιέσαι ψυχολογικά και σωματικά για ένα άτομο που πλέον είναι αλλού;Εκτός αν κάποιος του αρέσει να υποφέρει και να αυτοτιμωρείται, τότε πάσο.Μια χαρά είναι οι κλαασικές συμβολές. Το ότι πονάμε δεν σημαίνει ότι πρέπει να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Ειδικά η μηδενική επαφή είναι ένας πολύτιμος κανόνας που μπορεί να προστατέψει την ψυχική υγεία σε έναν (επίπονο) χωρισμό. :)
Θα σπεύσω να συμφωνήσω. Ότι δηλαδή τί μας είπε τώρα; Ότι είναι φυσιολογικό να πονάμε και να παίρνουμε το χρόνο μας για να ξεπεράσουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τον πόνο του χωρισμού. Χαίρω πολύ! Μα πρέπει να είναι κανείς τέρας αναισθησίας για να σου πει κάτι διαφορετικό. Ή τέλος πάντων εντελώς αποστειρωμένος (ακόμα;) από οποιαδήποτε συναισθηματική εμπλοκή και κρίση. Φοβερή είδηση! Και απίθανη συμβουλή(;;!!!)! Πολύ λίγοι θα μπορούσαν να την σκεφτούν πιστεύω.Πέρα από την πλάκα όμως, το σημείο που δίνει άφεση στις ακρότητες είναι πολύ ύποπτο που δεν ξεκαθαρίζει το είδος των ακροτήτων που θεωρεί αποδεκτές... και μάλλον κακό κάνει αφήνοντάς το θολό, παρά καλό.
Από ότι κατάλαβα το άρθρο λέει ότι είναι απλά φυσιολογική η όλη αντίδραση...δηλαδή δεν προτρέπει κάποιον να συνεχίσει να είναι κολλημένος. Και κατα τη γνώμη μου ίσως απλά κάποια πράγματα πρέπει να κάνουν τον κύκλο τους. Γιατί και το κλάμα και η υστερία (τουλάχιστον μέχρι ένα βαθμό) είναι ξέσπασμα.